Žymos archyvas: obuolius

Lietuviško obuolio išleistuvės

Kažkada kilogramas obuolių kainavo vieną rublį, kažkada – ir vieną litą. Dar šių metų pradžioje jų tiek pat buvo galima nusipirkti už vieną eurą, o šiandien prekybos centre už juos reikėtų sukrapštyti beveik vieną Didžiosios … Skaityti toliau

Netinkamas maistas kainuoja gyvybę

Vis dažniau skubėdami žmonės Lietuvoje nespėja net susimąstyti, kokį maistą perka ir ką valgo – svarbu neužtrukti ilgai ir kažką įsimesti į burną neapsinuodijant šiandien. Toks greitas pasisotinimas išlošia laiko, bet „pralošia” sveikatos. Neapdairiai ir … Skaityti toliau

Obuolių kainos didelės, bet ne rekordinės

(1)

Lenkiją nusiaubusios pavasarinės šalnos Lietuvos obuolių augintojams žada nemenką, seniai neregėtą pelną. „Beaugindamas obuolius esu atkandęs dantis, tačiau vis viena negaliu atsistebėti esama situacija. Gerai prisimenu sovietmetį, kai rudenį bulvių prisipirkdavome mokėdami daugiausia po 20 … Skaityti toliau

Obuolių supirkėjai žada dvigubai mokėti

(4)

Obuolius versliniuose soduose auginantys sodininkai perdirbti skirtus obuolius išgabena iš Lietuvos. Tad obuolių perdirbėjams, kad jie galėtų plėtoti gamybą, Lietuvoje žaliavos tenka dairytis po kaimus. „Vasarinių obuolių kaina šiais metais 50 proc. didesnė nei pernai. … Skaityti toliau

Į duris beldžiasi rudenėlis

Ruduo – derliaus ėmimo ir žiemkenčių sėjos metas. Kol dienos dar maloniai šiltos, pats laikas kibti į darbus, kurių rugsėjį apstu Sodininkui * Rugsėjo pradžioje baikite ruošti patalpas žieminiams obuoliams laikyti. Jos turi būti kuo … Skaityti toliau

Sodininkai prognozuoja perpus mažesnį obuolių derlių

Dauguma šiųmečių lietuviškų obuolių užaugo pernelyg maži, todėl parduodami kaip krituoliai Šalies sodų augintojai teigia, jog dėl sausros šių metų obuolių derlius perpus mažesnis, lyginant su ankstesnių metų. Tačiau parduodami jį sodininkai patiria dešimteriopai daugiau … Skaityti toliau

Kaip rauginti daržoves

(4)

Iki pat XX a. pradžios mūsų šeimininkės nei acto, nei citrinos rūgšties nevartodavo. Rūgščias sriubas jos virdavo iš rūgštynių, raugintų kopūstų, agurkų, burokėlių. Dažna šeima ir dabar žiemai raugia statinaitę kopūstų, kibirą agurkų. Raugintų produktų … Skaityti toliau

Apie obuolius, peles ir žemę

Kai pradeda trumpėti dienos ir atvėsta orai, sodininkai nekantrauja nuskinti obuolius. Tačiau žieminių veislių obuoliams reikia leisti gerai subręsti ant medžių. Kiekviena graži rudens diena pagerina jų kokybę. Per anksti nuskinti obuoliai prastai laikosi, labiau … Skaityti toliau

Lietuviški obuoliai keliauja į užsienį

Šiemet sodininkai nesiskundžia obuolių derliumi. Bet norint juos parduoti, kyla nemažai keblumų. Pajūrio regione apskritai nėra supirktuvių. Didžioji derliaus dalis perdirbama į sultis, tyreles. Nors parduotuvių lentynose dažniau galima rasti lietuviškų desertinių obuolių, tačiau jų … Skaityti toliau

Šakos svyra nuo derliaus, sodininkų rankos – nuo rūpesčių

Lietuvos soduose šiemet užderėjo apie 200 tūkstančių tonų obuolių Iš gerai derančio sodo hektaro galima gauti iki 30 tūkstančių litų pelno. Tačiau prieš 10-15 metų žlugo stambūs sodininkystės ūkiai ir dabar sodų derliumi iš esmės … Skaityti toliau