Obuolių kainos didelės, bet ne rekordinės

Lenkiją nusiaubusios pavasarinės šalnos Lietuvos obuolių augintojams žada nemenką, seniai neregėtą pelną.

„Beaugindamas obuolius esu atkandęs dantis, tačiau vis viena negaliu atsistebėti esama situacija. Gerai prisimenu sovietmetį, kai rudenį bulvių prisipirkdavome mokėdami daugiausia po 20 kapeikų už kilogramą. Obuolių kilogramas tuomet kainuodavo rublį. Šiemet bulvių kilogramas kainuoja iki 2 litų, tokia pati ir obuolių kaina. Gerokai šoktelėjo svogūnų, morkų ir kitų daržovių kaina. Obuoliai pabrango vos du kartus. Ir tokios obuolių kainos sulaukėme tik šiais metais. Dar pernai obuolius pardavinėjome po litą už kilogramą”, – LŽ sakė Kaišiadorių rajone esančių Žiežmarių sodų direktorius Jurgis Jonas Bajoras.

Jis prisipažino, kad jo vadovaujamuose soduose užaugintus vasarinius obuolius perpardavinėtojams pavyko parduoti po 2,4 lito už kilogramą. Iki dviejų litų už kilogramą direktorius sakė tikys gauti ir už žieminius obuolius, kurių Žiežmariuose užderėjo gana nedaug. Dėl nedidelio bendro obuolių derliaus nerenkami ir krituoliai.

Atspariausios senosios veislės

Lietuvos vaisių ir uogų asociacijos prezidentės Vitalijos Kuliešienės vadovaujamas Dembavos medelynas, įsikūręs Panevėžio pašonėje, kaip tik vakar pradėjo skinti vėlyvųjų veislių obuolių derlių. V.Kuliešienė pasidžiaugė, jog, nepaisant pavasarinių šalnų, derlius užaugo geresnis nei vidutinis.

Direktorė akcentavo, jog obelų žiedai, kurių visiškai nenukando šalna, buvo stiprinami purškiant juos mikroelementais ir taip pavyko išsaugoti dalį derliaus. Be to, atsparios šalnai pasirodė kai kurios senos, sovietinių mokslininkų išvestos obuolių veislės. O naujų europinių veislių obelys nukentėjo.

Pasak Dembavos medelyno direktorės, realizuoti nuskintų obuolių kol kas neketinama, visi jie kraunami į talpyklas. Tikimasi obuolius parduoti vėlyvą rudenį ir žiemą.

V.Kuliešienės manymu, pavasario obuoliai nesulauks – iki šio metų laiko derliaus turėtų pritrūkti.

Prognozuojama, jog taip atsitiks dėl to, kad pavasarį Lenkijos sodus pakandusios 9 laipsnių šalnos padarė jiems neatitaisomą žalą. Tai lėmė, kad prekybininkai nebeteko pagrindinio obuolių tiekėjo, tad lietuviai gaus valgyti savo šalyje išaugintą derlių.

V.Kuliešienė teigia sudariusi obuolių realizavimo sutartis su didžiaisiais šalies prekybos tinklais. Nepaisant to, jog kol kas šiose sutartyse nėra įrašyta obuolių pardavimo kainos, medelyno vadovė teigė nežadanti jų parduoti pigiau kaip po du litus už kilogramą. „Tikėtina, kad pirkėjams obuolių kilogramas kainuos po 2,99 lito”, – teigė V.Kuliešienė.

Krituoliai irgi pabrango

Raseinių rajone sodininkyste besiverčiantis Antanas Šiukšta teigė, jog jo auginamų obuolių derliui labiau nei šalnos pakenkė lietingi, kenkėjams veistis palankūs orai. Tad šiųmetis obuolių derlius tikrai nedidelis. „Ėmiausi ekologinės sodininkystės, o tai irgi lėmė mažesnį, nei įprasta, derlių”, – tikino A.Šiukšta. Vyriškis pabrėžė, nors jo obuoliai nematė chemijos, jų kilogramo kaina neturėtų būti didesnė nei du litai. Išaugintą obuolių derlių ūkininkas ketina parduoti perpardavinėtojams.

Ukmergės rajone esančių Taujėnų sodų vadovas Stasys Blockus LŽ apgailestavo, jog pradėjus skinti obuolius paaiškėjo, kad jų gana prasta kokybė.

„Manau, kad visi mūsų obuoliai atiteks perdirbimui. Galime guostis bent tuo, jog perdirbėjai, pernai už obuolių kilogramą mokėję iki 30 centų, šiemet jau moka po 50-60 centų”, – sakė S.Blockus. Beje, po Aukštaitijos kaimus zujantys obuolių supirkinėtojai šiemet už jų kilogramą moka po 30-35 centus. Pernai obuoliai buvo superkami po 15 centų už kilogramą.

Nebėra kam dirbti

Be kitų turimų problemų, obuolių augintojai dalijosi nerimu dėl darbo jėgos stygiaus. Nei per skelbimus, nei per darbo biržą darbininkų prisikviesti nepavyksta, nors padidėjus obuolių supirkimo kainoms atsirado galimybių mokėti daugiau už darbą. „Tenka kreiptis į kaimo moterėles, kviestis mokinius. Tikiuosi, kad obuoliai neliks ant medžių”, – teigė juos auginantis A.Šiukšta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Obuolių kainos didelės, bet ne rekordinės"

  1. Dana

    Pas mane tiek obuoliu yra,kad pilame i siukslyna.Gal kas zinote kur Siauliuose superka obuolius ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.