Lietuviško obuolio išleistuvės

Kažkada kilogramas obuolių kainavo vieną rublį, kažkada – ir vieną litą. Dar šių metų pradžioje jų tiek pat buvo galima nusipirkti už vieną eurą, o šiandien prekybos centre už juos reikėtų sukrapštyti beveik vieną Didžiosios Britanijos svarą sterlingą.

Lietuvių labiausiai pamėgti „Jonagold” obuoliai jau pasiekė 4,43 lito kainą, „Golden” – 3,79 lito už kilogramą, ir pigti nežada iki rudens.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, obuolių atsargos Lietuvos sodininkystės ūkiuose šiemet baigsis anksčiau nei ankstesniaisiais metais, nesulaukus Velykų. Didžiąją dalį obuolių augintojai pardavė rudenį perdirbimo įmonėms ir supirkėjams iš gretimų ES šalių.

Vasario pabaigoje keletas ūkių dar tiekė rinkai „Norio”, „Ligolo” ir kitų veislių obuolius, kurių kaina svyravo nuo 1800 iki 2000 litų už toną. Palyginti su 2007 metų tuo pačiu laikotarpiu, obuolių kaina augintojų ūkiuose padidėjo maždaug 74 procentais. Juntama, kad pasaulinis obuolių eksportas ir toliau mažėja. Pagrindinė eksporto sumažėjimo priežastis yra mažesnis obuolių derlius Kinijoje ir Lenkijoje. Ši situacija pasaulinėje vaisių rinkoje turėjo įtakos jų kainoms, tačiau tikimasi, kad praėjusių metų obuolių derliaus sumažėjimas yra laikinas.

Kainų didėjimas pasaulinėje obuolių rinkoje padės plėsti sodų plotus. Jau dabar Ukrainoje, Rusijoje ir Kazachstane vykdomi dideli investiciniai projektai, skirti intensyvių pramoninių sodų plėtrai. Ekspertų nuomone, Ukraina, kuri dabar yra didžioji obuolių importuotoja, po kelerių metų galės eksportuoti obuolius į Europos Sąjungą. Todėl šie vaisiai neturėtų išnykti nuo lietuvių stalo, tik iki rudens jų bus mažiau, o ir kainuos jie brangiau.

Paskutiniai – brangiausi

Lietuvos vaisių ir daržovių prekybos įmonių asociacijos prezidentė Laimutė Grybauskaitė LŽ sakė, kad obuolių kainos svyruoja sezoniškai, pigiausi vaisiai būna rudenį, brangiausi – baigiantis derliui. Toks metas dabar kaip tik ir užklupo šių vaisių mėgėjus. „Pernai obuolių derlius dėl prastų oro sąlygų buvo mažesnis visoje Europoje. Tačiau šiemet itin anksti pradėjo mažėti turimos atsargos. Kaip pažymi patys obuolių augintojai, ne taip gerai sekėsi obuolius saugoti. Todėl esant mažesnei pasiūlai, šoktelėjo ir kaina”, – teigė L.Grybauskaitė.

Anot jos, baigiantis lietuviškiems obuoliams, tie, kas jų dar turi, neabejotinai kelia kainas. Lygiai taip pat elgiasi ir kitų šalių tiekėjai, todėl obuolių brangimo dar galima tikėtis. „Tačiau ne už kalnų kitų vaisių derlius, todėl tikėtina, kad jie pakeis pabrangusius obuolius”, – sakė ji.

Visada paklausi prekė

Pasak „Iki” prekybos tinklą valdančios UAB „Palink” komunikacijos direktoriaus Tomo Vaišvilos, obuoliai prekybos tinkle tokiu metu kasmet pabrangsta, tačiau šiemet jie pabrango anksčiau. „Žinoma, paklausiausi yra lietuviški obuoliai, tik jie jau baigiasi. Šiuos vaisius importuojame ir iš Olandijos bei Lenkijos, tačiau dažniausiai obuolių sezonas baigiasi kovą-balandį. Šiemet tai nutiko kone mėnesiu anksčiau, todėl paskutinis kiekis parduodamas brangiau. Bus ieškoma, iš kur obuolių dar būtų galima atsivežti, tačiau ar jie šiuo metu bus pigesni – žadėti negalime”, – pabrėžė T.Vaišvila. Anot jo, lietuviai itin mėgsta obuolius, šių vaisių pardavimas nesumažėjo net jiems pabrangus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.