Sodininkai prognozuoja perpus mažesnį obuolių derlių

Dauguma šiųmečių lietuviškų obuolių užaugo pernelyg maži, todėl parduodami kaip krituoliai

Šalies sodų augintojai teigia, jog dėl sausros šių metų obuolių derlius perpus mažesnis, lyginant su ankstesnių metų. Tačiau parduodami jį sodininkai patiria dešimteriopai daugiau nuostolių, nes daugelio soduose užaugę obuoliai tinka vien sultims ir tyrėms gaminti. Už tokius mokama tik iki 35 centų už kilogramą. O štai kondicinių obuolių kilogramas jau kainuotų 1,5 lito.

Žiemai nepaliks

Ukmergės rajone esančių Taujėnų sodų vadovas Stasys Blockus LŽ prisipažino, jog visą 24 hektarų plote užaugintą obuolių derlių ketina parduoti kuo greičiau. „Nesvarbu, kad pats derlius – vidutinis, obuoliai mažyčiai, daug jų iškrito vos užsimezgę. Žiemai tokių obuolių tikrai neapsimoka laikyti. Džiaugsimės, jeigu dabar, rudenį, mūsų išaugintą derlių nupirks lenkai”, – kalbėjo Blockus. Jis teigė, jog už šiųmečių obuolių kilogramą tikisi gauti po 35 centus, ir apgailestavo, kad pirkėjų atsiranda vis mažiau. „Prieš keletą metų obuolius iš mūsų supirkdavo privatininkai, kurie vėliau parduodavo juos turguje. Dabar tokių pirkėjų nebeturime. Kad prasiskintume kelią į didžiuosius prekybos centrus, esame pernelyg maži”, – aiškino Blockus.

Kaltina Seimą

Luksnėnų sodų, esančių Alytaus rajone, direktorė Elena Žilinskienė dėl prasto derliaus daugiau kaltino ne šių metų sausrą, o šalies Seimą, priėmusį, jos manymu, netikusį Melioracijos įstatymą. Žilinskienė sakė, kad remdamasi šiuo įstatymu įsigijo laistymo trasas, tačiau siurblinė buvo patikėta savivaldybei. „Šiemet, per sausrą, savivaldybė neleido nei jos išsinuomoti, nei ja naudotis. O kokia man nauda iš visos turimos laistymo sistemos, kai negaliu naudotis siurbline? Jei būčiau laisčiusi sodą, būčiau išauginusi puikiausią derlių. Dabar viskas išdegė”, – tvirtino 120 hektarų Luksnėnų sodą valdanti Žilinskienė. Ji teigė, jog šių metų derlius bus perpus mažesnis už pernykštį.

Už kilogramą – 20 centų

Pasvalio rajono 200 hektarų Aukštikalnių sodų direktorius Arvydas Paškevičius kalbėjo, kad didžioji dalis vasarinių obelų derliaus parduota šalies perdirbėjams. Už kilogramą obuolių jie mokėjo vos po 20 centų. Perdirbti vasarinius obuolius teko todėl, kad 75 proc. jų užaugo maži, nekondiciniai. Dabartinis rudeninių obelų derlius jau gabenamas į prekybos centrus. Už kilogramą vaisių gaunama po 1,5 lito. „Mūsų šalyje užaugintų obuolių kaina labai priklauso nuo to, už kiek prekybininkai jų gali nusipirkti gretimoje Lenkijoje. Kadangi tenykščiai obuoliai nėra brangūs, ir mums nepavyksta gauti tiek, kiek jie verti”, – sakė Paškevičius. Jo manymu, nėra gera situacija, kai obuolių ir bulvių kaina tampa vienoda, kaip esama šiemet. Paškevičiaus teigimu, obuolių vertę kelia tai, kad jų auginimas reikalauja labai daug ir brangaus rankų darbo, o bulves galima užauginti vien naudojantis technika.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.