Žymos archyvas: geriama

Kai po šalnų pradės žydėt alyvos…

Paprastosios alyvos (Syringa vulgaris L.) atvežtos iš Turkijos. Bulgarijoje, Vengrijoje daug žolininkų gydymui naudoja įvairius preparatus iš alyvų. Kaip laukinis krūmas auga Karpatuose ir Kryme. Gydymui naudojami žievė, pumpurai, lapai, žiedai. Visuose yra farnezolio, eterinio aliejaus, kartaus glikozido siringino, siringopikrino. … Skaityti toliau

Paskelbta kategorijoje Medicina | Žymos: , , , , , , | Komentuoti

Vasariui – medkirčių arbata

Pasidalyti savo žiniomis su „Vakarų ekspreso“ skaitytojais sutiko žinoma žolininkė Adelė Karaliūnaitė. „Dabar apie senąją lietuvių mediciną visiškai nekalbama, tarsi jos nebūtų buvę. Jei lietuviai nebūtų mokėję padėti sergantiems, tauta būtų išnykusi. Iš senųjų dainų ir pasakų mus pasiekia žinios … Skaityti toliau

Paskelbta kategorijoje Medicina | Žymos: , , , , , | Komentuoti

Nuo žiemos ligų – bruknė

Peršalus ar susirgus gripu sustirpins ir sveikti padės bruknė. Ji – puiki pagalbininkė ir kovojant su kitomis žiemos ligomis. Peršalę, susirgę gripu vieną valgomąjį šaukštą susmulkintų bruknių lapų ir šakelių užpilkime stikline verdančio vandens, palikime pusvalandžiui, nukoškime ir gerkime po … Skaityti toliau

Paskelbta kategorijoje Medicina | Žymos: , , , , , , | Komentuoti

Įkyrus žiemos kosulys

Jau įpusėjo sausis, o tikros žiemos nesulaukėm. Lyjant sušlampa batai, atšąla kojos, o šalti vėjai kiaurai pučia pro rūbus. Nenuostabu, kad padaugėjo sergančių peršalimo ligomis. Jos pasireiškia bendru silpnumas, sloga, geklės skausmais, sausu, įkyriu kosuliu, nežymiu kūno temperatūros pakilimu. Daugelis … Skaityti toliau

Paskelbta kategorijoje Medicina | Žymos: , , , , | Komentuoti

Kaip kava brovėsi į mūsų gyvenimą

Puodelis kavos mums asocijuojasi su bundančiu rytu, pertraukėle darbe, vaišėmis. Žodžiu, su atokvėpio valandėlėmis. Kava daugeliui tapo nepamainomu malonumu, neatsiejamu pokalbių ritualu. Peržvelkime kelią, kaip kava atėjo į mūsų gyvenimą ir kuo ji mus taip sužavėjo Pirmos paragavo avys Kavos … Skaityti toliau

Paskelbta kategorijoje Įvairenybės | Žymos: , , , , , , | Komentarų: 5

Gydome gastritą

Gastritas – skrandžio gleivinės uždegimas. Priklausomai nuo trukmės, jis skirstomas į ūmų ir lėtinį. Dažniau sergama lėtiniu gastritu. Gydant šią ligą, būtina laikytis dietos ir vartoti gydytojo skirtus vaistus. Bet neretai drauge naudojami ir augalinės kilmės vaistai. Vaistai ir vaistingieji … Skaityti toliau

Paskelbta kategorijoje Medicina | Žymos: , , , , , , , , , , | Komentuoti

Gražiai gerti nedraudžiama

Turbūt girdėjote posakį, kad moteris nusigeria greičiau, o moterų alkoholizmas nepagydomas. Netiesa. Jei taip būtų, mes gyventume apsupti alkoholikių. Laimė, alkoholikės mūsų visuomenėje kol kas tebėra išimtis, ne norma. O kad nuo alkoholio moteris gražėja tiesiog akyse, įrodyta moksliškai. Išties … Skaityti toliau

Paskelbta kategorijoje Įvairenybės | Žymos: , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 komentaras

Kaip teisingai gerti tekilą

Tekila – alkoholinis gėrimas, gaminamas sausringose Centrinės Meksikos vietovėse fermentuojant ir rauginant agavos (atogrąžų žolinio augalo, dar vadinamo maguey) sultis. Archeologai teigia, kad agavos šiuose kraštuose buvo auginamos mažiausiai 9 tūkst. metų. Tekilos vyną pirmą kartą pagamino konkistadorai: iš vietinių … Skaityti toliau

Paskelbta kategorijoje Įvairenybės | Žymos: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Komentarų: 4

Pasaulis geria vis daugiau

Lietuva pagal alkoholio suvartojimą nenusileidžia ES senbuvėms. Švedijoje dauguma alkoholio parduotuvių savaitgaliais yra uždarytos. Stipriųjų gėrimų kainos yra didelės. Penktadienio vakarą, norint nusipirkti vieną kitą butelį, eilėje prie alkoholinių gėrimų tenka palaukti net pusę valandos. Toks štai „nekoks vaizdelis“ toje … Skaityti toliau

Paskelbta kategorijoje Įvairenybės | Žymos: , , , | Komentuoti

Sveikata iš gamtos

AVIEČIŲ lapų arbata. Geriama nuo viduriavimų, sergant žarnyno ir kvėpavimo takų uždegimais, skalaujama gerklė sergant angina ir gerklų uždegimu. 1 valgomą šaukštą džiovintų aviečių lapų užplikyti 200 ml verdančio vandens. Laikyti 30 min., vėl pašildyti ir gerti užpilą su medumi. … Skaityti toliau

Paskelbta kategorijoje Medicina | Žymos: , , , , , , , , , , , , , | Komentuoti