Nuo žiemos ligų – bruknė

Peršalus ar susirgus gripu sustirpins ir sveikti padės bruknė. Ji – puiki pagalbininkė ir kovojant su kitomis žiemos ligomis.

Peršalę, susirgę gripu vieną valgomąjį šaukštą susmulkintų bruknių lapų ir šakelių užpilkime stikline verdančio vandens, palikime pusvalandžiui, nukoškime ir gerkime po du valgomuosius šaukštus 4-5 kartus per dieną.

Bruknės uogų ir lapų gydomąsias savybes lemia jų cheminė sudėtis. Uogos turtingos vitaminų, ypač C.

Kad praturtintume organizmą vitaminu C, geriausia valgyti šviežias uogas, ką tik nuskintas nuo krūmo; sudžiovintame derliuje dalis vertingų medžiagų žūva. Bet ir tokios uogos labai naudingos. Jas rekomenduojama užplikyti kartu su erškėčio, šermukšnio uogomis – išeis vitamininė arbata.

Taip pat bruknėje daug karotino (provitamino A) ir vitamino B2. Yra uogose cukraus, mineralinių druskų, katehinų, pektinų ir rauginių medžiagų, organinių rūgščių.

Bruknės lapai ir uogos turi šlapimą varančių ir dezinfekcinių savybių, taigi tradiciškai vartojamos, sergant inkstų akmenlige, podagra, reumatu, pielonefritu, cistitu. Tam tinka šviežios, mirkytos ir virtos uogos.

Apetitui pakelti persirgus sunkiomis ligomis ir po traumų rekomenduojama gerti bruknių morsą – jis slopina uždegimą, varo šlapimą, stabdo mikrobų dauginimąsi, valo toksinus iš organizmo. Rūgštus gėrimas malšina troškulį, o jame esantys vitaminai stiprina. Bruknių morsą naudinga gerti ir sergant onkologinėmis ligomis, apsinuodijus.

Bruknė skatina seilių ir skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl padeda, gydant gastritą, esant per mažam rūgštingumui, sergant kasos uždegimu. Kaip papildoma priemonė bruknė vartojama ir hipertonijai gydyti.

Sergant tulžies pūslės akmenlige, ruošiamas bruknių lapų nuoviras: sauja lapų užpilama trimis stiklinėmis vandens ir verdama 10 min. Geriama po stiklinę tris kartus per dieną.

Šlapimo pūslės ligoms gydyti rekomenduojamas šaltas bruknių lapų užpilas: 5 gramus bruknių lapų užpilame stikline šalto vandens, paliekame 10-iai valandų, nukošiame ir geriame po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.

Sergant reumatu, inkstų, šlapimo pūslės akmenlige, labai efektyviai veikia bruknių antpilas. Jam paruošti reikia 100 gramų bruknių lapų. Užpilkite juos 2,5 litro verdančio vandens, palikite dviem valandoms, nukoškite ir įpilkite į nuovirą 250 ml degtinės. Po to nuovirą šildykite ant ugnies, neleisdami užvirti. Vartojama po 100 g tris kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Taip gydytis reiktų 6 mėnesius. Sergant poliartritu, toks antpilas geriamas, kol šlapime atsiranda nuosėdų, o judesiai tampa laisvesni.

Į pusę stiklinės bruknių sulčių dedamas šaukštelis medaus, geriama tris kartus per dieną – tai stiprina ir tonizuoja.

Dėl bruknėse esančios benzoinės rūgšties šviežių uogų atsargos ilgai negenda. Jas galima laikyti vandenyje ar silpname cukraus sirupe įvairaus dydžio induose, geriau – mediniuose. Užmerktas uogas galima išlaikyti visą žiemą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.