Šalutinio tablečių poveikio lietuvės bijo labiau nei aborto

Lietuvaitės šeimos planavimo klausimais nuo Vakarų Europos, kur hormonines kontraceptines tabletes naudoja 30-50 proc., gerokai atsilieka. Mūsų šalyje jas renkasi vos dešimtadalis moterų.

Lietuvės hormoninių kontraceptinių priemonių dažniausiai kratosi, baimindamosi šalutinio poveikio. Egzistuoja ir kita problema – moterys, rinkdamosi apsaugą nuo nepageidaujamo nėštumo, labiau klauso draugių, o ne ginekologo rekomendacijų.

Apie tai kalbėjomės su Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento 2-ojo ginekologijos skyriaus gydytoju akušeriu-ginekologu Mariumi Diržausku.

Teigiama, kad pernai rudenį Lietuvoje pasirodžiusios naujosios kartos kontraceptinės tabletės (KT) su drospirenonu iš esmės gali pakeisti moterų požiūrį į jų vartojimą. Kuo jos tokios ypatingos?

Prieš keletą mėnesių Europos ir Lietuvos vaistinėse pasirodė naujos kartos hormoninės tabletės, kurios iš esmės keičia mūsų požiūrį į kontracepciją.

Kurdama geriau toleruojamą priemonę, Vokietijos kompanija „Schering” nuėjo kitu keliu nei kitos, gaminančios KT. Didžoji dalis farmacijos kompanijų stengiasi sumažinti moteriškojo hormono estrogeno dozę, o ši vokiečių kompanija kontraceptiko sudėtyje panaudojo naujai atrastą progestiną drospirenoną. Tai pirmasis sintetinis hormonas, panašus į natūralų moterišką hormoną progesteroną, turintis minimalų šalutinį poveikį ir unikalių teigiamų savybių.

Kuo ypatingas drospirenonas? Dažniausiai merginų ar moterų, norinčių pradėti naudoti KT, užduodamas klausimas būna apie šalutinį poveikį ir įtaką kūno svoriui. Drospirenonas nedidina svorio, kadangi nesulaiko skysčių ir moteris nesijaučia pabrinkusi ir ištinusi. Pastebėta, kad moters organizmas prieš menstruacijas vidutiniškai gali susikaupti iki 3 litrų vandens.

Be to, drospirenonas padeda sumažinti nemalonius priešmenstruacinio sindromo reiškinius, todėl moterims prieš mėnesines netempia krūtų, neištinka alkio priepuoliai, nepasireiškia nuotaikų svyravimai. Šis naujas hormonas saugo nuo spuogų ir inkštirų, mažiau riebaluojasi plaukai. Jaunoms merginoms naudingas tuomet, kai pasireiškia veido plaukuotumas.

Šiek tiek anksčiau buvo išleistos panašios tabletės, tik su šiek tiek didesne hormonų doze. Dabar naujose KT, vadinamosiose „rožinėse mažylėse”, hormonų dozės dar labiau sumažintos. Kitose kontraceptikų formose naujos kartos hormonas dropirenonas dar nėra naudojamas.

Daugelį moterį gali atbaidyti tai, kad jų sudėtyje yra sintetinis hormonas. Manoma, kas yra nenatūralu, tas ir nesveika.

Sintetiniu hormonu vadinama todėl, kad yra sukurta dirbtinai, tačiau visa savo struktūra drospirenonas yra beveik identiškas natūraliam moters organizme gaminamam progesteronui. Vadinasi, šios KT turi minimalų šalutinį poveikį.

KT su drospirenonu rinkoje yra jau keletą metų ir pasaulyje jos jau yra pačios perkamiausios.

Koks šalutinis jų poveikis? Gal per tokį trumpą laiką jo dar nepavyko iki galo išsiaiškinti?

Bet kuriam vaistui prieš patenkant į rinką ir įgalinus naudoti pagal licenciją, atliekama aibės studijų, kurios trunka ir 5, ir 10 metų. Tyrimai apie tablečių su drospirenonu saugumą ir toleravimą atlikti su 167 tūkst. moterų JAV ir Europoje.

Nustatyta, kad šios KT turi tokį pat ar net mažesnį šalutinį poveikį negu ankstesnių kartų. Tad negalima sakyti, kad kas nauja, vadinasi, ir nepatikima. Priešingai, senosios KT turi daug didesnį šalutinį poveikį, tad turėtų būti keičiamos į naujesnes.

Vartojimo pradžioje „Rožinės mažylės” šalutinis poveikis gali būti panašus į kitų hormoninių kontraceptinių priemonių – dirglumas, nuotaikų kaita, gali pateplioti ne menstruacijų metu, bet po poros-trejeto mėnesių šie smulkūs negalavimai išnyksta. Todėl sunku pasakyti, ar tabletė tinka, jas pavartojus vos keletą savaičių. Organizmui reikia laiko prisitaikyti.

KT galima pradėti naudoti bet kada, bet geriausia – nuo pirmos menstruacijų dienos, kai visiškai užtikrinama apsauga nuo nepageidaujamo nėštumo.

Be pertraukos galima naudoti iki 4-5 metų, kadangi jokiais tyrimais neįrodyta, kad tabletės veikia žalojančiai. Naudojant ilgiau nei penkerius metus gali šiek tiek padidėti tikimybė susirgti krūtų ligomis.

Kaip manote, ar gerokai pažangesnė šiuolaikinių tablečių sudėtis padės sumažinti moterų baimes dėl šalutinio poveikio?

Iš vienos pusės, kaip ir atsakiau į šį klausimą. Naujos kartos tabletės turi tokių unikalių savybių, ko neturėdavo anksčiau buvusios. Manau, moterys turėtų labiau pasitikėti šiuolaikiniais kontraceptikais.

Visgi tabletės – tai viena iš patikimiausių apsaugos priemonių. Kaip minėjau, jos turi ne žalojantį, o, atvirkščiai, teigiamą poveikį, todėl yra tinkamos ne tik apsaugai, bet ir gydymui. Pavyzdžiui, KT sumažina kiaušidžių cistų, negimdinio nėštumo, dubens uždegimo, gimdos ir kiaušidžių vėžio rizikas.

Moterys vengia naudoti kontraceptines priemones, nes bijo šalutinio poveikio. Tačiau nenaudojant patikimos apsaugos nuo neplanuoto nėštumo, abortų skaičius išlieka stabiliai didelis. Abortas organizmui padaro gerokai didesnę žalą nei 4 metus be pertraukos naudojamos KT.

Kodėl lietuvės taip atsilieka pagal kontraceptinių tablečių vartojimą nuo Vakarų Europos?

Didžioji dalis moterų, kurios naudoja tabletes, vengia eiti pas gydytoją. Daugelis moterų naudojasi draugės ar vaistininko patarimais, tad mano, kad gali nebeiti pas ginekologą, ypač jei viskas gerai.

Kartais į mus kreipiasi pacientės, kurios klaidingai būna pasirinkusios tabletes. Tokiais atvejais tabletės gali veikti žalojančiai, nes tik ištyrę galime pasakyti, kuri kontraceptinė priemonė tiktų labiausiai.

KT negalima naudoti dėl širdies kraujagyslių, kepenų ligų, diabeto ir kitų. Šito nežinančios moterys, pradėjusios gerti tabletes, gali dar labiau pabloginti esamą situaciją.

Tad prieš pasirenkant kontraceptines priemones reikia apsilankyti pas ginekologą arba pasikonsultuoti su gydytoju. Daug informaciją apie šeimos planavimą, nėštumą ir kontracepciją galima rasti interneto svetainėje www. prisimink.lt. Čia taip pat moterys gali užsisakyti nemokamus priminimus išgerti tabletę arba sužinoti savo vaisingas dienas.

Dabar daugiau nei 50 proc. merginų į gydytojo konsultaciją ateina dėl kažkokių bėdų, atsiradusių dėl geriamų tablečių, kurias išsirinkdavo pati ar paklausiusi draugės rekomendacijos.

Lytinis švietimas mokyklose nėra pakankamas, reikia tai pripažinti. Nepilnametės, kurios tik pradeda lytinį gyvenimą, stokoja informacijos apie kontracepciją. Draugių patarimai šiais klausimais būna ne visai tikslūs, o kartais netgi klaidinantys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.