Gastritas – skrandžio gleivinės uždegimas. Priklausomai nuo trukmės, jis skirstomas į ūmų ir lėtinį. Dažniau sergama lėtiniu gastritu. Gydant šią ligą, būtina laikytis dietos ir vartoti gydytojo skirtus vaistus. Bet neretai drauge naudojami ir augalinės kilmės vaistai. Vaistai ir vaistingieji augalai rekomenduojami atsižvelgiant į skrandžio sekreto rūgštingumą.
Gydo augalų sultys
* Alavijo sultys vartojamos po 1-2 šaukštelius 2 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Gydymo kursas 1-2 mėnesiai.
* Žalių bulvių sultys vartojamos drauge su jose esančiu krakmolu: po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną, 1-1,5 valandos po valgio, padidėjus skrandžio sekreto rūgštingumui.
* Svogūnų sultys vartojamos po šaukštą 3-4 kartus per dieną.
* Šviežios morkų sultys geriamos nepusryčiavus, po 0,3 stiklinės, kad sumažėtų skrandžio sekreto rūgštingumas.
* Juodųjų serbentų sultys geriamos po 100 ml 3 kartus per dieną, sumažėjus skrandžio sekreto rūgštingumui. Galima gerti juodųjų serbentų ir erškėtuogių sulčių mišinį.
Vaistingieji antpilai ir nuovirai
* Sumažėjus skrandžio sekreto rūgštingumui. Šaukštas ajerų šaknų, pupalaiškio lapų, širdažolės bei pelyno žolės ir apelsinų žievelių lygių dalių mišinio užpilamas stikline verdančio vandens, 30 minučių pavirinama, perkošiama ir geriama po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.
* Padidėjus skrandžio sekreto rūgštingumui. Sumaišoma po 20 g piliarožės, rudmenės bei taukės šaknų ir 10 g ugniažolės žolės; šaukštas mišinio užpilamas stikline verdančio vandens, 30 minučių pavirinama, perkošiama ir geriama po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.
* Padidėjus skrandžio sekreto rūgštingumui. 2 šaukštai pupalaiškio bei mėtos lapų, pankolio sėklų ir širdažolės bei kraujažolės žolės lygių dalių mišinio užpilami 2 stiklinėmis vandens, 30 minučių pavirinama, perkošiama ir geriama po 1/2 stiklinės 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.
*Šaukštas takažolės žolės užpilamas 0,5 l karšto vandens, 10 minučių pavirinama, atvėsinama, perkošiama ir geriama po 0,5 stiklinės 3-4 kartus per dieną.
*Šaukštas jonažolės žolės užpilamas stikline verdančio vandens, 15 minučių pavirinama ant silpnos ugnies, perkošiama ir geriama po 1/4 stiklinės 3 kartus per dieną.
*Šaukštas dilgėlės žolės užpilamas stikline verdančio vandens, 10 minučių palaukiama, perkošiama ir vartojama po šaukštą 4-5 kartus per dieną.
* Sumaišoma po 20 g ramunėlių žiedų, jonažolės bei kraujažolės žolės ir 10 g ugniažolės; šaukštas mišinio užpilamas stikline verdančio vandens, 30 minučių palaukiama, perkošiama ir geriama po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną.
* Sumaišoma po 5 g valerijono šakniastiebių ir pankolio sėklų, 10 g pipirmėtės lapų ir 30 g ramunėlių žiedų; 2 šaukšteliai mišinio užpilami stikline verdančio vandens, valandą palaukiama, perkošiama ir po truputį išgeriama per dieną.
*Šaukštas debesylo šaknų užpilamas stikline šalto virinto vandens, 10 valandų palaukiama, perkošiama ir geriama po 1/4 stiklinės 4 kartus per dieną 30 minučių prieš valgį.
* 2 šaukšteliai kiaulpienės šaknų užpilami stikline šalto virinto vandens, 8 valandas palaukiama, perkošiama ir po truputį išgeriama per dieną