Įkyrus žiemos kosulys

Jau įpusėjo sausis, o tikros žiemos nesulaukėm. Lyjant sušlampa batai, atšąla kojos, o šalti vėjai kiaurai pučia pro rūbus. Nenuostabu, kad padaugėjo sergančių peršalimo ligomis.

Jos pasireiškia bendru silpnumas, sloga, geklės skausmais, sausu, įkyriu kosuliu, nežymiu kūno temperatūros pakilimu. Daugelis mano, kad tai savaime praeis. Bet kai šie reiškiniai išlieka vieną ar kelias savaites, kreipiamasi į gydytoją.

Kas tai per liga? Šiuos negalavimus sukelia virusas, randamas sergančiųjų kvėpavimo takų sekrete. Ši viena dažniausių žiemos poūmių infekcijų plinta per orą. Jai labai imlūs kūdikiai. Susergama po 3 – 7 dienų nuo užsikrėtimo pradžios.

Jau nuo pirmos ligos dienos atsiranda kataro reiškiniai: čiaudulys, sloga, kosulys, kartais užkimsta balsas, prasideda tracheitas, bronchitas. Gerklės gleivinė paraudus, paburkus. Nusilpusiems ligoniams, kūdikiams šis virusas sukelia smulkių bronchų spazmus – dusulį, astmą. Liga trunka 1 – 2 savaites. Ir po to dar kurį laiką vargina sausas kosulys. Rimčiausia komplikacija yra bakterinis plaučių uždegimas, po kurio lieka astminis bronchitas.

Kad išvengtume šio įkyraus žiemos kosulio, reikia patiems ir žiemą stiprinti savo sveikatą: sportuoti, grūdintis. Tinkamai rengtis, kad rūbai ir avalynė saugotų mus nuo nepalankių oro sąlygų. Sušalus reikia gerti šiltas arbatas, daryti šiltas voneles rankoms ir kojoms, pailsėti.

Atsiradus slogai, gerklės skausmams, kas dvi valandas skalaukime gerklę ramunėlių, medetkų, melisos nuoviru ar sodos tirpalu. Sausą kosulį mažina ir veikia raminamai čiobrelių arbata, geriama vakare. Atsikosėjimą gerina šalpusnių arbata, geriama dieną. Pakilus temperatūrai reikia gerti liepžiedžių arbatą su medum.

Ligoniui liepkime pūsti orą pro šiaudelį, panardintą į stiklinę vandens, ir dusulys sumažės. Tokiems ligoniams neduokime pieno, kuris tirština gleives, ir kiaušinių, nes daugelis jautrūs kiaušinio baltymui.

Ypač greit progresuoja kūdikių dusulys, todėl reikia kuo skubiau kreiptis į medikus

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.