Odontologų baimę skatina ir tėvai

Kaip vaiko apsilankymą pas odontologą padaryti kuo mažiau traumuojantį ir gąsdinantį – vos ne hamletiškas klausimas mažamečių turintiems tėvams.

Tėvus tai priverčia gerokai pasukti galvą, o kartais ir pavargti ieškant tinkamo specialisto. Tuo labiau jei apie prisirašytoje gydymo įstaigoje dirbančius odontologus sklando ne patys geriausi atsiliepimai.

Paskambinusi į redakciją mama teiravosi, kaip galėtų rasti vaikų odontologą, sugebantį užmegzti kalbą su mažuoju pacientu ir neįskiepyti gydytojo baimės visam likusiam gyvenimui.

Motina net pasiryžusi mokėti už paslaugą, nes paieškoti kito odontologo patarė ir gydymo įstaigos pediatrė, prasitarusi, kad joje dirbantis specialistas ne itin maloniai bendrauja su mažaisiais pacientais.

Klaipėdos stomatologinės poliklinikos vyriausioji gydytoja Gražina Macnorienė sakė, kad tiek vaikus, tiek suaugusiuosius gydo tie patys odontologai. Vesti pas vaikų odontologą prireikia nebent esant specifinėms ligoms.

Prisirašant prie gydymo įstaigos pokalbininkė iš anksto patarė pasidomėti ten dirbančiais odontologais, kad vėliau nekiltų panašių problemų.

G. Macnorienė priminė, kad vedant vaiką pas kitą odontologą prarandami valstybės skiriami pinigai. Tuo labiau kad odontologinės paslaugos nėra pigios.

Vaikų ir suaugusiųjų dantų gydymo įkainiai vienodi, tad vizitas pas odontologą, atsižvelgiant į suteiktas paslaugas, gali kainuoti nuo 25 iki 300 litų. Tiesa, pieninių dantukų gydymas yra pigesnis.

Anot G. Macnorienės, problemų dėl odontologo nesugebėjimo rasti bendros kalbos su vaiku gali kilti bet kurioje gydymo įstaigoje.

Kai kurie mažieji pacientai kartais taip ir išeina iš kabineto net nepradėjus tvarkyti jų dantukų. Būna, kad vaikas rėkia dar nespėjęs atsisėti į odontologo kėdę.

Susitarti kartais nepavyksta ir su 15-16 metų paaugliais. Prikalbinti pasitikėti specialistu kartais pavyksta tik iš penktojo karto.

„Gydytojas nėra visagalis. Vaiko apsilankymas pas odontologą labai priklauso nuo tėvų nuteikimo”, – aiškino pokalbininkė ir pridūrė, kad dirbti su vaikais nelengva bet kuriam odontologui.

UAB „Lela” atstovė Jurgita Markauskienė pasakojo, kad į jų įstaigą dažnai atvedami vaikai, kurių neprišnekino nebijoti kiti odontologai. Čia dirbančiai vaikų odontologei dažniausiai pavyksta susitarti su mažaisiais pacientais.

Būtinybę tėvams nuteikti vaiką ir prikalbinti nebijoti odontologo pabrėžė ir šios gydymo įstaigos atstovė, paaiškinusi, kad gydytojas stebuklų nepadarys.

Nuolatinių dantų gydymo įkainiai tokie patys, kaip ir suaugusiųjų, o pieninių kainuoja apie 30-40 litų, atsižvelgiant į suteiktas paslaugas.

Tiesa, anot abiejų pokalbininkių, jeigu su vaiku susikalbėti nepavyksta, dantis gydyti siūloma pritaikius bendrąją nejautrą. Klaipėdos vaikų ligoninėje tokia paslauga sveikam pacientui kainuoja 400 litų, atskirai primokėti reikėtų už dantų ištraukimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Odontologų baimę skatina ir tėvai"

  1. d

    Uzsienyje vaikai apsilanke pas gydytoja iseidami gauna po maza zaisliuka, tuo gydytojas susvelnina situacija,ir manau,tirbdo baime sekanciam apsilankymui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.