Kai po šalnų pradės žydėt alyvos…

Paprastosios alyvos (Syringa vulgaris L.) atvežtos iš Turkijos. Bulgarijoje, Vengrijoje daug žolininkų gydymui naudoja įvairius preparatus iš alyvų. Kaip laukinis krūmas auga Karpatuose ir Kryme.

Gydymui naudojami žievė, pumpurai, lapai, žiedai. Visuose yra farnezolio, eterinio aliejaus, kartaus glikozido siringino, siringopikrino. Turi vitamino C, rauginių medžiagų, fitoncidų ir dervos.

Šiuo metu galima prisirinkti alyvų žievės. Ji lupama nuo jaunų šakų, sukarpoma 1 cm ilgio gabaaliukais ir džiovinama ant kelis kartus sulankstytos agroplėvelės, kad iš apačios nepapelytų.

Pumpurų taip pat dar galima pasirinkti, ypač reikėtų juos nuskinti nuo išretintų šakelių. Pumpuruose yra labai vertingų dervų, kurios dezinfekuojančiai veikia šlapimo takus.

Pumpurų du valgomieji šaukštai užpilami 0,5 litro verdančio vandens termose. Laikomi 20 min. Nukošiami. Tai yra paros norma. Tinka gerti gydant diabetą. Valo inkstų akmenis, geriamai sergant podagra, sąnarių uždegimu, krečiant karščiui, sutrikus šlapimtakių veiklai.

100 g pumpurų ir tiek pat žievės užpilti puse litro degtinės ir laikyti dvi savaites tamsioje vietoje, dažnai sukratant. Tinka gerti esant „rožei”, spengiant ausyse, skraidžiojant akyse juodoms muselėms. Gerti po 20 lašų 2 kartus per dieną prieš valgį.

Poroje stiklinių vandens 5 min. pavirti du valgomuosius šaukštus žievės, atvėsinti, nukošti. Naudoti tropinėms opoms apiplauti, tvarsčiams atmirkyti.

Du valgomuosius šaukštus pumpurų sumalti mėsmale ir, šildant vandens vonelėje su 200 g tikro sviesto, 30 min. maišyti. Nukošti, supilti į stiklainį, užrašyti, kas yra stiklainyje. Naudoti sumušimams, išsiplėtusiems kapiliarams, riebaliniams augliams patepti nakčiai.

„Kai po šalnų pradės žydėt alyvos,/ Lakštingala negali nečiulbėti”, – rašė Salomėja Nėris. Iš tiesų, pradėjus žydėti alyvoms, gamtoje prasideda audringoji pavasario dalis. Kad ir kaip būtų gaila, verta pasiskinti alyvų žiedų. Jie džiūna gana sunkiai, todėl reikia skinti su visa kekele ir džiovinti tamsioje palėpėje, geriau su skardiniu stogu. Išdžiovintus supilti į drobinį maišelį ir laikyti sandarioje dėžutėje. Labai tinka į maišelį įdėti keletą gniužulėlių uosinės ramalinos kerpės, kad kuo geriau išsilaikytų žiedų kvapas.

Žiedų ištrauka su degtine 1:5. 100 g žalių žiedų užpilama puse litro degtinės ir laikoma dvi savaites. Nukošiama, užrašomas pavadinimas. Tinka kamuojant skrandžio opai, baltosioms, pūlingiems spuogams, tropinėms opoms, esant migreniniams galvos skausmams. Geriama po 20 lašų tris kartus per dieną prieš valgį.

Žiedų 100 g galima mirkyti 500 ml medicininio žibalo dvi savaites. Nukošti, užrašyti pavadinimą. Tinka kompresams ir pavilgams esant reumatizmui, radikulitui, dėti ant rožės.

Žiedų arbata geriama sergant epilepsija. Naudojama visą gyvenimą, todėl reikia pasirinkti didesnį kiekį. Arbatai jau sudžiovintus žiedelius reikia nuskabyti nuo kekelių. Du valgomuosius šaukštus žiedelių termose užplikyti dviem stiklinėmis verdančio vandens ir palaikyti 15 min. Nukošti. Gerti po pusę stiklinės 4 kartus per dieną, geriau prieš valgį.

Lapų nuoviras arba trauktinė naudojami nuo maliarijos, pūlingoms žaizdoms gydyti. Kartu su liepžiedžiais prakaitavimui skatinti. Žali lapai, nuplauti virintu vandeniu, dedami ant pūlingų žaizdų. Lapus, stipriai sumaigytus, kad kiek skirtųsi sultys, galima dėti ant skaudamos galvos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.