Žymos archyvas: sultis

Sultys: kada stiprina, kada – kenkia

Dietologė, medicinos mokslų daktarė Lilija Jasevičienė vardija gausybę sulčių gerųjų savybių, naudą širdies ir kraujagyslių, virškinimo bei kitų ligų profilaktikai. Tačiau Vilniaus universiteto Onkologijos institute konsultuojanti medikė teigia, kad, pavyzdžiui, sergant vėžiu, jų vartoti išvis … Skaityti toliau

Pavojus maiste ir gėrimuose

Konservantai ir dirbtiniai dažikliai vaikų pamėgtuose skanumynuose – ryškiaspalviuose gėrimuose ir saldainiuose – gali skatinti vaikų hiperaktyvumą. Tokią išvadą padarė britų mokslininkai, į kurių tyrimų rezultatus atsižvelgė net šalies Maisto produktų standartų agentūra. Jau anksčiau … Skaityti toliau

Sultys – ne tik ištroškusiems

„Norint, kad sultys būtų naudingos, reikia mokėti jas gerti ir atsižvelgti į savo organizmo poreikius,” – sako gydytoja dietologė Teodora Kupšienė. Visų vaisių ir daržovių sultys yra naudingos, todėl rinktis reikėtų pagal skonį arba atsižvelgiant … Skaityti toliau

Vasaros gėrybės – geri sargai nuo vėžio

(1)

Žolelėmis kvepiančiame kabinete pacientus pasitinkantis Vilniaus universiteto Onkologijos instituto fitoterapeutas Juozas Ruolia ragina patiems susikurti sąlygas, nepalankias rastis vėžiui. „Žmonės manęs dažnai prašo, kad duočiau žolių, pakeičiančių chirurginį gydymą. Atsakau, jog nei Rytų, nei Vakarų … Skaityti toliau

Braškių konservavimas

Konservuoti tinka ne visų rūšių braškės. Vienos kaitinant greitai suyra, kitos praranda spalvą. Konservuoti tinkamiausios standžios, tamsiai raudonos uogos. Uogienei skirtos uogos turi būti sausos (po lietaus rinktos ar bent vieną parą palaikytos verdant ištyžta, … Skaityti toliau

Lietuviai pasauliui priminė želmenų sulčių galią

1993 metais Lietuvos vegetarų draugiją pasiekė laiškas iš Amerikos. Ann Wigmore, želmenų sulčių propaguotoja, parašė norinti aplankyti gimtąjį kraštą, iš kurio išvažiavo apie 1925-uosius. Lietuvos vegetarai tada pirmą kartą išgirdo apie želmenų sultis. Sukruto: oi, … Skaityti toliau

Natūralios sultys gali pakenkti

(5)

Kiekvienas Jungtinių Arabų Emyratų gyventojas per metus vidutiniškai išgeria 64 litrus saldžių gaiviųjų gazuotų gėrimų, 50 litrų sulčių ir 27 litrus pieno. Šis kiekis skysčių gana didelis, tačiau įvertinus tai, kad čia beveik pusę metų … Skaityti toliau

Morka – karalienė su meilės paslaptimis

Jei jaučiatės šiek tiek nenormaliai, jums reikia karalienės dėmesio. Šiuo atveju – daržovių karalienės – morkos. Prieš keletą šimtmečių prašalaičiai iš tolo atpažindavo kurio nors miesto skurdo ženklą: jo prieigose nebūdavo daržų, užsėtų morkomis. Jos … Skaityti toliau

Peršalusiojo valgiaraštis

Nedidelė temperatūra, ašarojimas, sloga, kosulys. Žinoma, tai peršalimas, moksliškai – ŪVRI, ūmi virusinė respiratorinė infekcija. Gydytojas jums nustatė tokią diagnozę? Tada, be skirtų tablečių ir mikstūrų, pasinaudokite dar viena gydomąja priemone – specialia dieta. Ji … Skaityti toliau

Imperatorius Tiberijus – burokėlių „šventasis“

Kai sakoma ar rašoma „raudonieji burokėliai”, visai nereikia sureikšminti spalvos. Šiuo atveju priminti raudonumą – tik didis komplimentas neeilinių galių daržovei. Nors faktiškai toji spalva net ne raudona, o tamsiai… Kokia? „Bordinė”? Bet tokio žodžio … Skaityti toliau