Daržovių sultys

Iš šviežių daržovių išspaustos sultys – reikalingiausių ir lengviausiai pasavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys – tai organizmo statybininkės bei rekonstruktorės. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias, natūralias, be konservantų ir laikytis spaudimo technologijos.

Morkų sultys

Turtingiausias vitamino A šaltinis, kurį organizmas gerai pasisavina. Šiose sultyse taip pat gausu vitaminų B, C, D, E, PP, K. Morkų sultys gerina virškinimą.

Priklausomai nuo sveikatos būklės, per dieną galima išgerti 0,5-3 l sulčių. Jos itin naudingos nėščioms ir maitinančioms moterims.

Morkų sultys – natūralus tirpiklis sergant opaligėmis ar vėžiu. Jos padidina imunitetą infekcijoms, saugo nervinę sistemą ir neturi lygių kaip žvalumo bei gyvybinės energijos užtikrinimo šaltinis.

Virškinamojo trakto bei kepenų ligos dažnai būna sąlygotos elementų, esančių tinkamai paruoštose natūraliose morkų sultyse, trūkumo. Geriant sultis dideliais kiekiais, gali pasikeisti odos spalva.

Morkų sultimis galima gydyti sausą odą, dermatitus, kai kuriuos kitus odos susirgimus, netgi nevaisingumą. Jose gausu kalcio, magnio ir geležies, kurie palaiko organizme fosforo, sieros, chloro organinių junginių balansą.

Kaip pagalbinė priemonė, natūralios morkų sultys naudojamos ir gydant opaligę bei skrandžio vėžį. Tačiau jas vartojant iš raciono būtina pašalinti cukrų, krakmolą ir miltus. Kartais dideli morkų sulčių kiekiai gali sukelti netgi depresiją.

Burokėlių sultys

Jose yra apie 50 proc. natrio ir tik 5 proc. kalcio. Toks santykis būtinas palaikyti kalcio stiprumą, kai dėl ilgalaikio virto maisto vartojimo kraujagyslėse prisikaupia neorganinio kalcio, kas sąlygoja venų išsiplėtimą, aukštą arterinį kraujospūdį, širdies veiklos sutrikimus.

Burokėlių sultyse esančio kalcio kiekis garantuoja visų organizmo funkcijų sėkmingą atlikimą.

Vartojant vien tik morkų sultis, gali prasidėti apvalomoji reakcija, pasireiškianti galvos svaigimu, pykinimu. Iš pradžių reikia gerti burokėlių ir morkų (jų daugiau) sulčių mišinį, palaipsniui didinant burokėlių sulčių kiekį. Paprastai pakanka 1-1,5 stiklinės burokėlių sulčių 2 kartus per dieną.

Bulvių sultys

Labai veiksmingai šalina odos dėmes. Tai galima paaiškinti aukšta kalio, sieros, fosforo bei chloro koncentracija.

Bulvių sultys gerai išvalo organizmą. Sumaišius su morkų bei salierų sultimis, jos padeda sutrikus virškinimui, nervams, sergant Bazedovo liga.

Kasdien išgeriant po 500 g šio gėrimo, gaunamas teigiamas efektas gydant gastritą ir skrandžio opaligę, tik gydantis tokiu būdu iš raciono reikia išbraukti visus mėsos bei žuvies patiekalus.

Agurkų sultys

Be kitų vertybių, agurkų sultys gerina plaukų augimą.

Agurkų ir morkų sulčių mišinys pareda skundžiantis reumatiniais skausmais, kadangi pirmosios stimuliuoja medžiagų apykaitą ir padeda išsiskirti iš organizmo šlapimo rūgščiai.

Aukšta kalio koncentracija leidžia kovoti su širdies bei kraujagyslių ligomis, spaudimo sutrikimais, yra veiksminga nagų lūžinėjimo bei plaukų slinkimo prevencija.

Kiaulpienių sultys

Tai puiki tonizuojanti priemonė, magnio ir geležies šaltinis. Jos būtinos padidinti rūgštingumo neutralizacijai ir organizmo šarminės pusiausvyros normalizacijai.

Kiaulpienių sultys gaunamos iš šaknų bei lapų. Jos labai naudingos nėščiosioms, kadangi ten esantis magnis skirtas vaisiaus skeleto formavimui.

Natūralios kiaulpienių sultys, sumaišytos su morkų ir ropės lapų sunka, padeda sergant stuburo ar kitomis kaulų ligomis, taip pat stiprina dantis, užkerta kelią jų gedimui.

Petražolių sultys

Jos labai stiprios, todėl vienu metu negalima gerti daugiau kaip vieną valgomąjį šaukštą, nebent sumaišius atitinkamais santykiais su morkų bei kitų daržovių sultimis.

Natūralios petražolių sultys pagerina deguonies apykaitą, palaiko normalią antinksčių, skydliaukės veiklą, stiprina kraujotakos sistemą, ypač kapiliarus ir arterijas. Šios sultys – puiki priemonė nuo šlapimkanalių sistemos uždegimo, akmenų inkstuose bei šlapimo pūslėje, nefrito ir kitų kepenų ligų, akių ligų. Katarakta, konjunktyvitas, oftalmija, akies uždegimas, akies ragenos išopėjimas, vyzdžio nepaslankumas taip pat gydomas petražolių sultimis, tik sumaišytomis su morkų, salierų sultimis.

Petražolių ir burokėlių, taip pat petražolių ir agurkų sulčių mišiniai sėkmingai naudojami normalizuoti menstruaciniams ciklams.

Gydantis negalima vartoti koncentruoto krakmolo, cukraus bei mėsos produktų.

Rūgštynių sultys

Jos puikiai padeda atstatyti normalias suglebusių žarnų funkcijas. Tam reikia reguliariai daryti klizmas ir taip išvalyti žarnyne susikaupusius šlakus.

Šiose daržovėse itin gausu kalio, geležies, magnio, fosforo, sieros ir daugelio kitų elementų.

Česnakų sultys

Dėl jose esančių garstyčių aliejaus bei kitų organizmui būtinų mikroelementų česnakų sultys daro teigiamą poveikį visam organizmui – nuo apetito stimuliavimo ir skrandžio sulčių išsiskyrimo gerinimo iki žarnyno persitaltikos sustiprinimo bei geresnio šlapimo išsiskyrimo.

Eteriniai česnako aliejai puikiai išvalo nosiaryklėje, plaučiuose ir bronchuose susikaupusias gleives, per odos poras padeda išsiskirti organizme susikaupusioms nuodingoms medžiagoms.

Česnakų sultys efektyvios kovojant su žarnyno parazitais, dizenterija. Vienas didžiausių šių sulčių pranašumų – tai, jog jose yra reto mikroelemento germanio, kuris teigiamai veikia senstantį organizmą pašalindamas iš jo cholesterolio perteklių, apvalydamas kraujagysles nuo besikaupiančių druskų bei cholesterolio plokštelių. Ne veltui česnakas yra viena iš Tibeto jaunystės recepto sudedamųjų dalių.

Svogūnų sultys

Jos rekomenduojamos sergant neurastenija, nemiga ir reumatizmu.

Gerai išvalo kraują. Ypač efektyvios gydant nosiaryklės uždegimus, kadangi pasižymi baktericidinėmis savybėmis.

Svogūnų sultys veikia silpniau negu česnakų, todėl jų vartoti galima šiek tiek daugiau.

Krienų padažas

Krienų košelė su citrinų sulčių priedais vartojama du kartus per dieną po 1/2 šaukštelio prieš valgį.

Toks mišinys padeda suirti gleivėms nepažeidžiant gleivinės. Krienų košelė – stipri šlapimą varanti priemonė, padedanti nuo patinimų ar vandenligės. Didžiausias efektyvumas gaunamas į 150 g krienų įlašinus 2-3 citrinų sultis.

Pomidorų sultys

Tai vienos naudingiausių sulčių, jei jose nėra koncentruotų krakmolų ir cukraus.

Šviežiose natūraliose pomidorų sultyse itin daug natrio, kalcio bei magnio, jose yra palyginti daug citrinų ir obuolių rūgšties, šiek tiek rūgštynių rūgšties.

Pomidorų sultys stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina širdies veiklą. Išgėrus stiklinę sulčių, gaunama pusė parai būtinų vitaminų A ir C normos.

Virtose arba konservuotose sultyse rūgštys tampa neorganinėmis, vadinasi, pavojingomis sveikatai.

Akmenų susidarymas kepenyse arba šlapimo pūslėje taip pat sąlygojamas tiesioginio virtų ar konservuotų pomidorų sulčių poveikio.

Ridikų sultys

Šios sultys gaminamos iš lapų bei šakniastiebių, tačiau nerizikuokite gerti jų vienų, kadangi jų sukelta reakcija labai stipri.

Derinamos su morkų sultimis, jos padeda atstatyti organizmo gleivinę. Ridikų sultys ypač efektyvios geriant iš karto po krienų padažo.

Šios sultys gydo gleivinę ir valo organizmą nuo gleivių, kurias ištirpdo krienai. Be to, jos padeda atsikurti gleivinei.

Naudojamos gydant haimoritą ir kitas nosies ančių ligas, ligoniams, sergantiems frontitais, padeda išvengti operacijų, naudingos gydant bronchinę astmą.

Krapų sultys

Naudingos akių optinei sistemai. Sumaišytos su morkų sultimis, padeda gydyti vištakumą. Vyresnio amžiaus žmonėms gerina regėjimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.