Privati greitoji – po didinamuoju stiklu

Vis dažniau pasigirsta nuomonių, kad netobulą valstybinių greitosios pagalbos stočių darbą pagerintų privataus kapitalo atėjimas. Tačiau kalbinti Panevėžio miesto ir apskrities tarnautojai mano, kad kol kas ir valstybinė greitoji pakankamai gerai atlieka savo darbą.
Sveikatos apsaugos ministras 2005 m. gruodžio 8 d. įsakymu patvirtino naują greitosios medicinos pagalbos koncepciją, leidusią privatizuoti valstybines greitosios medicinos pagalbos stotis. Šilutėje, Visagine, Kauno rajone greitosios medicinos paslaugas jau teikia privačios įmonės, finansuojamos iš valstybės biudžeto.

Privatininkai siektų pelno

Greitosios pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Vilius Mitka neatmetė galimybės, kad ateityje Panevėžio miesto greitosios pagalbos stotis gali būti privatizuota. „Tačiau apie tai kalbėti dar anksti. Lietuvoje veikia dar per mažai tokių privačių įstaigų, todėl įvertinti, kurios – valstybinės ar privačios – greitosios medicinos pagalbos paslaugos yra kokybiškesnės, negaliu”, – kalbėjo V.Mitka.

Panevėžio savivaldybės sveikatos apsaugos tarnybos vedėjas Mindaugas Burba teigė, kad miesto Greitosios medicinos pagalbos stotis dirba efektyviai, todėl nėra būtinybės Panevėžyje steigtis privačiam kapitalui šiame sektoriuje.

„Jei yra kokių problemų, tai tik dėl per mažo finansavimo. Reikėtų atnaujinti įrangą automobiliuose, bet kol kas tam pinigų nėra numatyta”, – teigė M.Burba. Beveik prieš dvejus metus privati įmonė UAB „Ambulansas” domėjosi galimybe perimti miesto greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimą, tačiau tai ir liko svarstymų lygyje. „Turėkime omenyje, kad privatininkai visada siekia pelno. Abejoju, ar nuo to nenukentėtų greitosios pagalbos paslaugų kokybė”, – svarstė M.Burba.

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitalijus Žiurlys patvirtino, kad rajono greitoji dirba efektyviai: „Nusiskundimų neturime. Kol kas nėra didelių problemų valstybinėje greitojoje. Kam reikia privatininkų?”

Svarbiausia – ekonomiškumas

Panevėžio apskrities gydytoja Raimonda Ulianskienė neatmetė galimybės, kad privatininkai galėtų perimti ir teikti greitosios pagalbos paslaugas. „Nėra skirtumo, kas tas paslaugas teikia. Svarbiausia yra geros darbo kokybės ir išlaidų santykis”, – aiškino R.Ulianskienė. „Apskritai didžioji pirminės sveikatos apžiūros sektoriaus dalis turi priklausyti privatininkams. Tai garantuoja tinkamą sveikatos priežiūrą”. Šiuo metu privatus sektorius valdo apie keturiasdešimt procentų Panevėžio pirminės sveikatos apžiūrų centrų.

Ar įsileisti privatų sektorių į Panevėžio miesto greitosios pagalbos stotį, spręstų miesto savivaldybės Taryba.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.