Ritualinis patiekalas

Paskutinė Užgavėnių vakarienė (užsigavėjimas) iš esmės buvo ritualinė – tarsi paskutinis valgymas užbaigiant žiemą ir pradedant pavasarį. Vakarienės rituališkumas siejamas su mūsų protėvių pagerbimu, kai šeimos galva po gausios vakarienės tardavo: „Tegul bus Dievui ant garbės už visas vėles, skaistykloje kenčiančias”.

Kokius blynus pasiūlysime savo šeimai šiai senai mūsų protėvių šventės vakarienei?

Trumpi patarimai

Tautos papročiais ir valgiais besidominti kaunietė Danutė Kunčienė siūlo Užgavėnėms pasiruošti netradicinių formų ir turinio lietinių blynų, kurių tikrai negausite jokioje blyninėje.

Lietinius blynus greičiausiai moka iškepti kiekviena šeimininkė. Danutė juos kepa maišydama įvairių grūdų miltus, įberdama druskos ir įpildama vandens. Beje, lietinių tešla bus vientisesnė, jei paplaksime ją plaktuvu.

Lietiniai blynai su alumi, romu ir apelsinais

Anot išradingosios D.Kunčienės, tokių blynų tešlai reikia dviejų stiklinių kvietinių miltų, pusantros stiklinės šviesaus alaus, 100 g sviesto, keturių baltymų, dviejų šaukštų cukraus, šešių šaukštų romo (jis neduoda įsigerti riebalams į kepamus blynus).

Miltai sumaišomi su cukrumi, įpilamas ištirpintas sviestas, po to – romas ir tik tuomet – alus. Beje, alaus iš pradžių reikia pilti tiek, kad tešla taptų grietinės tirštumo. Tuomet sukrėsti atskirai išplaktus baltymus, įpilti išmaišytus trynius, viską išmaišyti. Tuomet supilti likusį alų. Vėl išmaišyti.

Blynams reikia kilogramo apelsinų, trijų šaukštų miltų ir truputį cukraus pudros. Apelsinus supjaustyti 1 cm storio griežinėliais, kiekvieną apibarstyti miltais, kad neišbėgtų apelsinų sultys, priliptų tešla. Tuomet kiekvieną griežinėlį pasmeigus šakute vilgyti tešloje ir kepti karštame aliejuje. Nustebsite, kaip jie išsipūs ir kokie bus skanūs, sultingi. Jei kam nors atrodys, kad šie kepsneliai per riebūs, juos galima nusausinti, padėjus ant popierinių servetėlių.

Draugų blynai

Sumaišyti dvi stiklines miltų, du kiaušinius, kakavos šaukštą (dėl blynų spalvos), 4 šaukštus brinkintų razinų, patarkuoti apelsinų žievelės, įpilti mineralinio vandens tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo. Kepti karštame aliejuje. Blynai valgomi su juodųjų serbentų ir kitų uogų uogiene.

Linų sėmenų pašteto įdaras

Apkepinti stiklinę linų sėmenų ant keptuvės (be aliejaus), sumalti kavamale. Smulkiai supjaustyti svogūno roputę arba porų (pakaks stiklinės smulkiai supjaustytos masės), pakepinti ant aliejaus. Į juos sudėti sumaltus sėmenis, įpilti vandens tiek, kad masė primintų manų košės tirštumą. Pavirti ne daugiau kaip minutę. Tuomet įdėti
mėgstamų prieskonių (pavyzdžiui, „Vegetos”), išmaišyti, ir paštetas gatavas. Beje, į šį paštetą galima įdėti ir kelis šaukštus lukštentų ir pakepintų bei sumaltų kavamale saulėgrąžų.

Smagūs vaikiški blynai su džiovintų vaisių įdaru

Sumalti mėsos malimo mašinėle pabrinkintus valandą kitą karštame vandenyje džiovintus vaisius (slyvas, abrikosus, obuolius, kriaušes, razinas ir pan.) Į sumaltą masę įberti imbiero, cinamono. Tai įdaras lietiniams blynams.

Vaikams patiks, jei pateiksime šiuos lietinius šitaip: įdarytus ir suvyniotus į vamzdelius blynus kiekvieną supjaustysime, pavyzdžiui, į keturias dalis ir juos pastatysime lėkštėje, o aplink tuos trumpus stačius vamzdelius papilsime susmulkintų kivių, pakepintų sveiste. Taip padabinti blynai lėkštėje atrodo labai smagiai.

Fermentinio sūrio įdaras

Rupiai sutarkuoti 200 g fermentinio sūrio, pridėti saują labai smulkiai supjaustytų petražolių lapelių (galima ir salierų), sumaišyti. Nereikia jokių prieskonių. Įdarą užtepti ant lietinio blyno, suvynioti jį vamzdeliu ar sulankstyti trikampiu, suvilgyti įdarytą blyną plaktu kiaušiniu, apvolioti sėlenėlėmis ar džiūvėsėliais. Kepti ant sviesto. Prie šių blynų labai tinka česnakinis padažas (sumaišyti po pusę stiklinės pomidorų padažo ir grietinės, pora skiltelių susmulkintų česnako skiltelių ar jų sulčių).

Pievagrybių įdaras

Pakuotę pievagrybių, ropelę svogūno ir ryšulėlį petražolių supjaustyti, įberti smulkinto muskato riešuto, sukapotą kietai virtą kiaušinį, paskaninti mėgstamais prieskoniais.

Raugintų kopūstų įdaras

Išvirtus džiovintus grybus smulkiai supjaustyti, pridėti raugintų kopūstų (lygiomis dalimis arba kopūstų daugiau). Galima įdėti kadagio uogų – labai paskanins įdarą.

Bulvinių blynų pieva

Kepti įprastus bulvinius blynus. Jų įdarui reikės: pakepinti juostelėmis supjaustytą žalią, geltoną ir raudoną paprikas, saują pievagrybių, prieskonių. Viską kepti ant sviesto. Maždaug po šaukštą šios masės dėti ant kiekvieno blyno, užtarkuoti fermentinio sūrio ir prieš pat ateinant svečiams ar net jiems atėjus trumpam pašauti į orkaitę. Išsilydžius sūriui, taip paruošti blynai atrodo kaip žydinti pieva.

Beje, bulvinius blynus ruoškime tarkuodamos bulves burokine tarka. Tarkius dėkime į stambų sietelį, perleiskime juos šaltu vandeniu (išbėgs krakmolas). Tuomet įmuškime kiaušinį, įdėkime miltų, pipirų, mėgstamų žolelių (ypač tinka šalavijai), druskos. Galima kepant tokius blynus ant tarkių keptuvėje uždėti pjaustytų pievagrybių ar mirkytų džiovintų grybų ir juos vėl užpilti tarkiais.

Karalaičių blynai

Į lietinių blynų tešlą pamerkti išbrinkusią (mirkytą karštame vandenyje) džiovintą slyvą ir apkepti svieste. Išėmus sudėti į lėkštę, ant kiekvienos slyvos užlašinti tirpinto šokolado, padabinti cukraus pudra.

Vaikai sako, kad tai tikras karalaičių valgis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.