Draudimas žieduoti paukščius – dar viena užkarda plintančiam virusui

Vis daugiau Europos šalių aptinkama negyvų paukščių, kritusių nuo jiems mirtino gripo viruso H5N1. Pastaruoju metu ir Lietuvoje pranešimų apie rastus negyvus paukščius gaunama iš įvairių šalies vietų, tačiau tokius paukščius tirianti Nacionalinė veterinarijos laboratorija dar nėra nustačiusi nė vieno paukščių gripo atvejo. Labiausiai tikėtina, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktoriaus Laimučio Budrio, kad šiuo virusu gali būti užsikrėtę vandens paukščiai, todėl jų kritimo atveju reikia būti itin atidiems.

Daug problemų kelia artėjanti pavasarinė paukščių migracija, nes iš žiemaviečių paukščiai keliaus per valstybes, kuriose mirtinasis virusas jau paliko savo pėdsakus. Todėl Aplinkos ministerija, siekdama apriboti žmonių kontaktą su migruojančiais laukiniais paukščiais, iki šių metų birželio 1 d. uždraudė gaudyti paukščius žiedavimo tikslais ir juos žieduoti. Vengtini ir bet kokie kiti kontaktai su laukiniais paukščiais.

Radus kritusius laukinius paukščius, negalima jų liesti, nešti į namus. Apie tokius atvejus būtina informuoti veterinarijos tarnybas nemokamu telefonu 8 800 40403. Šios tarnybos paims negyvus paukščius ir juos ištirs. Taip pat apie tokius atvejus galima pranešti aplinkos apsaugos agentūroms. Jos kartu su veterinarijos specialistais pasirūpins, kad paukščiai būtų nugabenti tyrimams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.