Kai sutrinka miegas

Net du trečdaliai pasaulio gyventojų blogai miega arba yra turėję miego sutrikimų, o trečdalį jų kankina nemiga. Tai daugiau vyresnio amžiaus žmonių problema.

Naujagimis miega šešiolika valandų per parą. Miegas ir budrumas keičiasi kas 4 valandas. Dieną budrumo laikotarpiai vis ilgėja. Nuo 18 mėnesių vaikas miega vieną kartą per dieną.

4 – 6 metų vaikas dieną paprastai nustoja miegoti. Paaugliai dieną vėl pradeda jaustis mieguisti ir kai kurie net nori numigti po pietų. Vidutiniškai jie miega po 9- -10 valandų.

Subrendus miegama po 7- 8 valandas. Penkiasdešimtmečiai ir vyresni dažniau pabunda naktį, o dieną miega keletą kartų. Miegas dažniausiai pailgėja iki 8 – 9 valandų. Senatvėje miegas sutrumpėja iki 6 valandų, jo veiksmingumas mažėja.

Nemiga prasideda nuo emocinės įtampos ar kitų psichikos problemų.

Nemiga besiskundžiantys žmonės teigia, kad atėjus metui miegoti jie būna įsitempę, nerimastingi, susirūpinę, blogos nuotaikos. Dėl to atsiranda minčių antplūdis: jie mąsto, ar pakankamai gerai išsimiegos, su baime galvoja apie asmenines problemas, sveikatą ir kita. Šią įtampą jie stengiasi įveikti raminančiais, migdančiais vaistais, alkoholiu. Nemigos kamuojami asmenys rytais jaučiasi fiziškai ir psichiškai pavargę. Dieną jų nuotaika prislėgta, pablogėja dėmesys, sunkiai įsimenama, didėja įtampa, dirglumas, sumažėja darbingumas. Esant tokiems negalavimams jau turėtume kreiptis į gydytojus, nes vėliau gali atsirasti rimtesnių sveikatos sutrikimų.

Nemiga yra gana pavojinga būklė. Jeigu miegama mažiau negu 4 valandas per parą, per keletą savaičių gali sutrikti fizinė ir psichinė sveikata. Esant ilgalaikei nemigai, tikimybė susirgti depresija išauga net iki 35 kartų. Nemiegoję žmonės dukart dažniau būna autoįvykių kaltininkais. Nustatyta, kad miegui sutrumpėjus daugiau kaip iki 4 valandų, mirštamumas padidėja iki 48 proc.

Miego sutrikimų galime išvengti, jei kasdien skirsime pakankamai dėmesio savo sveikatai, ne tik darbui, bet ir aktyviam poilsiui. Prieš miegą negerkime stiprios arbatos, kavos, o vakarienė turi būti lengva, saikinga. Naudinga prieš miegą lauke pasivaikščioti. Oras miegamajame turi būti vėsus ir gaivus. Dažniau galvokime apie gėrį, nes teigiamas mąstymas visada pakelia nuotaiką ir padeda sėkmingai spręsti iškilusias problemas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.