Šiaurinis žydrasis merlangas

Žydrasis merlangas – ilgoka (užauga iki pusės metro) ir siaura žuvis, išsiskirianti sidabrišku žvilgesiu, kuris nugaroje pereina į melsvą atspalvį. Merlangas gyvena aplink Islandiją, Norvegijos pakrantėse, o neršti kovą ir balandį keliauja netoli Airijos krantų, Vakarų Viduržemio jūroje, palei šiaurinę Afrikos pakrantę, be to, kartais aptinkamas netoli Grenlandijos ir pietryčių Kanados. Šios žuvys gyvena giliai – iki 1500 metrų po vandeniu, tačiau nuolat migruoja aukštyn ir vėl neria žemyn. Todėl naktį gali užklysti į gana seklius vandenis – taip, kad ją aptiktų narai bei žvejai.

Patiekalų iš šiaurinio žydrojo merlango galima aptikti tiek Skandinavijos, tiek Viduržemio jūros šalių virtuvėse.

Merlango suktinukai su ikrais

8 žydrojo merlango filė,

alyvų aliejus,

ryšulėlis bazilikų,

1 indelis raudonųjų ikrų.

Padažui:

1 šaukštas sviesto,

2 susmulkinti česnakai,

100-120 ml pusiau saldaus baltojo vyno,

200-230 ml žuvies sultinio,

kelios juostelės šafrano,

250 ml riebios grietinėlės,

druskos, pipirų.

4 merlango filė dėkite ant aliejumi ištepto kepimo popieriaus, pabarstykite druska bei pipirais, tolygiai išdėliokite bazilikų lapelius. Ant kiekvienos filė uždėkite ikrų, bet maždaug 2-3 centimetrus nuo kraštų palikite tuščius. Atsargiai suvyniokite kiekvieną filė ir tvirtai įsukite į foliją. Virkite vandenyje 15 minučių.

Kad pasigamintumėte padažo, keptuvėje ištirpdykite sviestą ir pakepinkite česnakus. Supilkite vyną ir palikite ant ugnies, kol maždaug pusė nugaruos. Supilkite žuvies sultinį, sudėkite šafraną ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol padažas pakeis spalvą. Supilkite grietinėlę ir pagardinkite druska bei pipirais. Suktinukus patiekite aplietus padažu.

Merlangas tešloje

Merlango filė,

2 kiaušiniai,

2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių,

4 šaukštai miltų,

šiek tiek pieno,

padažas pagal skonį.

Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir kiaušinius. Įpilkite šiek tiek pieno, kad išsimaišytų. Žuvies filė nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis. Apvoliokite miltais, tada merkite į miltų ir kiaušinių mišinį. Kepkite labai karštame aliejuje. Patiekti galite su bet kokiu jums patinkančiu padažu.

Žuvimi įdaryti pomidorai

12 vidutinio dydžio pomidorų,

0,5 kg bulvių,

1 agurkas,

400 g merlango filė,

12 virtų vidutinio dydžio krevečių,

3 šaukštai karšto pieno,

sauso baltojo vyno,

2 šaukštai sviesto,

druskos, pipirų.

Neskustas bulves išvirkite greitpuodyje (15 min). Tada į jį įpilkite apie 4 cm vandens, po žiupsnelį druskos bei pipirų, keletą šaukštų vyno ir sudėkite žuvį. Virkite keturias minutes.
Bulves nulupkite ir sutrinkite. Kartu sutrinkite išvirusią žuvį ir atsargiai sumaišykite su bulvėmis. Įmaišykite sviesto, karšto pieno, druskos ir pipirų.
Nupjaukite kiekvieno pomidoro viršų, išskobkite vidų. Pasūdykite ir prikraukite žuvies bei bulvių masės. Kiekvieną pomidorą patiekite su agurko skiltele ir krevete.

Itališkas merlango receptas

1 kg merlango filė,

alyvų aliejaus,

druskos, pipirų,

4-5 skiltelės česnako,

raudonųjų pipirų.

Skardą gausiai ištepkite alyvų aliejumi. And dugno paskleiskite sutrintą česnaką ir merlango filė – visą arba supjaustytas skiltelėmis. Dosniai pabarstykite druska bei pipirais. Žuvį apšlakstykite alyvų aliejumi. Apibarstykite raudonaisiais pipirais. Uždenkite folija ir 1 valandą kepkite iki 370 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.