Antras antradienis domėsis, kodėl Lietuvos sostinė yra Ryga

Ką statistinis Šiaurės šalių gyventojas gali pasakyti apie Lietuvą, su kuo skandinavams asocijuojasi mūsų šalis ir ar Ryga tikrai Lietuvos sostinė? Ar Lietuva šiauriečiams iš tiesų yra menkiausiai žinoma iš trijų Baltijos valstybių ir ar verta dėl to nerimauti?

Kovo mėnesio „Antro antradienio” svečiai švedas vertėjas ir publicistas Jūnas Omanas (Jonas Öhman) ir lietuvė žurnalistė Laima Lavaste atsakys į šiuos klausimus, atskleis šiauriečių požiūrį į Lietuvą ir sugriaus arba patvirtins mitus apie Šiaurės šalis. Renginys vyks š.m. kovo 13 d.

Jūnas Omanas yra vertėjas, publicistas, filmų kūrėjas. Lietuvoje Jūnas su pertraukomis gyvena jau daugiau nei dešimt metų. Šiuo metu intensyviai renka medžiagą apie lietuvių pokario rezistenciją ir šia tema kuria dokumentiką. Beje, Jūnas yra buvęs pastorius.

„Dar prieš keletą metų, kai Lietuva nebuvo Europos Sąjungos narė, švedas galėjo pasigirti, jog vasarą ketina aplankyti Lietuvos sostinę Rygą. Dabar situacija keičiasi, šiauriečiai iš naujo atranda Lietuvą, domisi pokario rezistencija ir gerbia už tai, jog jūs pirmieji paskelbėte nepriklausomybę”, – teigia J. Omanas.

Pasak jo, šiauriečius žavi atviras lietuvių bendravimas ir svetingumas, nors kita vertus, susidūrę su biurokratija šiauriečiai negaili karčios kritikos. „Tada norisi arba nusišauti, arba nušauti”, – juokauja Jūnas.

Laima Lavaste jau dešimt metų dirba dienraščio „Lietuvos rytas” žurnaliste Suomijoje ir puikiai pažįsta šią šalį. Yra išleidusi populiarią ir skaitomą knygą „Linksma knyga apie suomius ir Suomiją”.

„Galite nepatikėti, bet Lietuva suomiams yra pietų šalis. Savo temperamentu mes galime būti prilyginti italams. Esu girdėjusi daug komplimentų mūsų šaliai – kad Lietuva yra aukštos kultūros šalis, čia daug turtingų verslininkų ir gražių moterų. Mes mokame linksmintis, ir net lietuviškos laidotuvės gali būti linksmesnės už suomiškas vestuves”, – sako L. Lavaste. Pasak jos, lietuviai mano mylintys gamtą, tačiau šiauriečiai dėl gamtos yra pamišę ir tuo didžiuojasi. Gamta čia nacionalinė vertybė.

Remiantis sociologinėmis apklausomis, lietuvių nuomonė apie Šiaurės šalis yra labai pozityvi. Šiaurės šalys nurodomos kaip sektinas pavyzdys aplinkos apsaugos, lyčių lygių galimybių, socialinės gerovės politikos srityse.

„Taip, Šiaurės šalyse viešojo administravimo sistema veikia nepriekaištingai ir visuomenės vertybės yra nusistovėjusios, tačiau ten gyventi yra… nuobodu”, – reziumuoja J. Omanas.

Prašome atkreipti dėmesį, kad vietų skaičius yra ribotas, vietų rezervacija nevykdoma. Renginys vyks lietuvių kalba, įėjimas nemokamas.

Renginio vieta – Šiaurės ministrų tarybos biuro biblioteka, Didžioji g. 5, Vilnius; laikas – kovo 13 d. 18.00 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.