Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai

Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti.

Liesesnis – sveikesnis

Klaipėdos gydytojai ir dietologai neabejoja pieno produktų svarba. Tik perspėja, kad turintys priemaišų ir riebūs produktai naudos kūnui neteikia.

Bendrosios praktikos gydytoja Birutė Jankuvienė pripažino, kad specialistai nesutaria dėl pieno poveikio. Tačiau paskutiniaisiais duomenimis įrodyta, kad geriantys pieną svorio priauga mažiau.

„Tik svarbu vartoti kuo liesesnius produktus, geriausiai tinka 1-2 proc. riebumo”, – perspėjo gydytoja.

Tą patį patvirtino ir dietologė Teodora Kupšienė. Jos nuomone, pieno produktus vartoti galima drąsiai, bet reikia jausti saiką.

Pagal sveikos mitybos piramidę per dieną galima suvalgyti dvi porcijas pieno produktų. Anot T.Kupšienės, tai gali būti stiklinė pieno, 50 gramų liesos varškės ar 20 gramų lieso sūrio.

Vyresniems – su saiku

Jauniems žmonėms pieno produktai yra būtini dėl kalcio ir baltymų šaltinio. Brandesnio amžiaus žmonių organizmuose nėra pieno cukrų skaidančio fermento, todėl jiems pieną reikėtų gerti saikingai.

Dietologė T.Kupšienė sakė, kad trečdalio žemaičių organizmas pieno netoleruoja ir neretais atvejais gali paleisti vidurius, kilti įvairių virškinimo sutrikimų ir pakilti kraujospūdis.

Vyresniems žmonėms dietologė patarė verčiau vartoti rauginto pieno produktus arba geriant saldų pieną įberti specialaus fermento, kuris suskaido pieno cukraus fermentus. Tokiu būdu pieną ruošia dauguma užsieniečių, o dabar šios medžiagos galima nusipirkti ir Lietuvos vaistinėse.

Ledais neužkandžiauti

Nors ir priklauso pieno produktų grupei, ledai, glaistyti sūreliai, sūriai nėra labai naudingi žmogaus organizmui. Ypač šiuos produktus reikėtų riboti vaikams ir seneliams.

Gydytoja B.Jankuvienė perspėjo, kad leduose yra saldiklių ir priedų, kurių reikėtų vengti. Taip pat dauguma ledų yra labai riebūs, todėl juos reikėtų keisti varške ar varškės kremu.

Sūrių vyresniems žmonėms taip pat reikėtų atsisakyti. Pasak dietologės T.Kupšienės, ypač derėtų vengti fermentinių sūrių. „Juose yra daug druskos ir riebalų, o tai gali sukelti kraujospūdį ar padidinti cholesterolio kiekį”, – pasakojo dietologė.

Ožkos prišaukia ligą

Visoms ligoms gydyti taip reklamuojamas ožkų pienas, specialisčių teigimu, yra tik mitas.

Turintis daugiau vitamino A ir riebesnis nei karvės ožkos pienas tinka gydyti plaučių ligoms, alerginiams susirgimams. Nepaisant to, T.Kupšienė įsitikinusi, kad jis jokio stebuklo tiktai nepadaro, kaip mano daugelis žmonių.

Gydytoja B.Jankuvienė net perspėjo, kad geriantys ožkos pieną rizikuoja ir rimtesnėmis ligomis. „Ožkos ganosi krūmuose, kur daug erkių, todėl geriant pieną žmogus rizikuoja susirgti erkiniu encefalitu”, – pasakojo gydytoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.