Kaip užšaldyti uogas

Geriausias būdas apsaugoti uogas nuo gedimo yra šaldymas, nes nepakinta uogų maistinė vertė ir kokybė. Tačiau šis procesas turi būti greitas (pageidautina per pusę valandos).

Namuose uogas turėtume užšaldyti šaldikliuose, kuriuose temperatūra ne aukštesnė nei -18 laipsn. C.

Prieš užšaldymą uogas reikia perrinkti – išmeskite įgedusias, sumaigytas, nesunokusias uogas, nuraškykite žiedynus arba kotelius, išrūšiuokite (pageidautina, kad būtų vienodo dydžio). Po to uogos nuplaunamos po dušu ir nusausinamos pučiant orą arba paliekamos nuvarvėti ir apdžiūti. Ant padėklo užpilkite vieną sluoksnį ir dėkite į šaldymo kamerą.

Sušalusias uogas suberkite į šaldymo indelius ar maišelius ir sukraukite į šaldiklį.

Nuplautas, bet nenudžiuvusias uogas dėti į maišelius ir šaldyti negerai, nes jos sušals į bloką, o kai jų prireiks, bus sunku išimti ir atšaldyti.

Kad stiklainiai „nešaudytų”

Daugelis šeimininkių skundžiasi, kad uždarius raugintų agurkų stiklainius, jie pradeda rūgti ir „nušauna” dangtelį. Siūlome būdą, kaip to išvengti?

Nuskintus agurkus palaikykite, kad „pailsėtų” nors vieną dieną, po to užpilkite šaltu vandeniu 5-6 val., labai kruopščiai nuplaukite ir užraukite.

Į švaraus emaliuoto indo dugną pridėkite žalumynų ir prieskonių (krapų, česnakų, juodųjų serbentų, krienų lapų ir kt. pagal skonį), po to sluoksnį agurkų ir taip toliau. Indo viršuje agurkus užklokite prieskoniais. Paskui indą uždenkite dangčiu ir palikite 6-8 val. Per šį laiką agurkai prisigeria prieskonių kvapo, pasidaro trapūs ir skanūs. Po to juos užpilkite karštu virintu sūrymu (2 valgomieji šaukštai druskos/1 l vandens), uždenkite švariu audiniu, jo paviršių pabarstykite sausomis garstyčiomis, kad nepelytų, uždenkite dangčiu, prispauskite nedideliu svoriu ir palikite pastovėti 3-5 dienoms kambario temperatūroje.

Kada indo paviršiuje pasirodo dujų burbuliukai ir smulkus pelėsis, agurkus (geriau stačius) sudėkite į sterilius stiklainius, nufiltruokite sūrymą, jį užvirinkite ir juo užpilkite agurkus 15 min., kad sterilizuotųsi. Prieskonių nebereikia, nes jie savo kvapus jau atidavė sūrymui. Praėjus 15 min. sūrymą iš stiklainių į puodą išpilkite ir vėl užvirinkite, juo užpilkite agurkus ir sandariai uždarykite metaliniais dangteliais. Dangteliai ir gumelės virinkite 5-7 min.

Atšaldytus stiklainius paguldykite ant šono, kad po dangteliu nesusikauptų oro burbuliukų. Taip rauginami agurkai puikiausiai išsilaiko per visą žiemą ir ilgiau.

Kaip pasigaminti vaistus iš alavijo

Apie gydomąsias alavijo (alijošiaus) savybes žino daugelis, tačiau kaip teisingai jį paruošti ir kaip gydytis žino ne visi. Siūlome keletą patarimų.

Alavijo sultys, pagamintos iš šviežių augalo lapų, pasižymi bakterijas naikinančiomis savybėmis, turtingos fermentais ir vitaminais. Jomis gydoma nudegimai, žaizdos, įvairios egzemos, bronchinė astma, naudojamos sutrikus virškinimui bei kt.

Nuo 2-4 metų augalo nuskinkite šoninius ūglius, apatinius ir vidurinius 15 cm lapus ir palaikykite 10-14 dienų šaldytuve, apatinėje lentynėlėje. Paskui sumalkite mėsmale ar išspauskite sulčiaspaude. Gautą masę perfiltruokite per 3-4 sluoksnių marlę ir pakaitinkite 3 min.

Paruoštų sulčių ilgai laikyti negalima, nes sąveikaudamos su šviesa ir oru tamsėja bei greitai praranda gydomąsias savybes.

Esant chroniškam vidurių užkietėjimui, gastritui, enteritui vieną arbatinį arba desertinį šaukštą alavijo sulčių 2-3 kartus per dieną išgerkite pusvalandį prieš valgį. Arba 150 g susmulkintų alavijo lapų užpilkite 300 g pašildytu natūraliu medumi, palaikykite parą, pašildykite ir perkoškite. Naudokite po desertinį šaukštą rytais valandą prieš valgį. Vidutinis gydymosi kursas – 4-6 savaitės.

Sutrikus virškinimui ar menstruacijų ciklui išgerkite 8-10 lašus alavijo sulčių.

Nuo peršalimo – alavijo sultis truputėlį praskieskite su vandeniu ir įlašinkite į nosį. Ypač padeda vaikams. Suaugusieji gali gerti užpilą – 1 dalis alavijo sulčių, 1 dalis degtinės, 1 dalis medaus. Kruopščiai išmaišius gerti po valgomąjį šaukštą, bet ne piktnaudžiauti. Mišinį laikykite šaldytuve.

Iš apatinių ir vidurinių alavijo lapų gaminamas ir vandens užpilas. Kruopščiai nuplautus alavijo lapus sumalkite mėsmale, gautą košę sumaišykite su vandeniu – 1:5. Valandą palaikykite, o po to pavirkite 2-3 min. ir perkoškite per 2 sluoksnių marlę. Užpilo kompresais gydomos odos ligos, įvairūs nudegimai, sumušimai, skalaujama burna esant burnos ertmės ir dantenų uždegimams bei susirgus angina.

Norėdami atgaivinti senėjančią odą ir raukšlių profilaktikai naudojamas alavijo losjonas. Susmulkinkite 2-3 stambius alavijo lapus, juos užpilkite 1 l šaltu virintu vandeniu. Ant silpnos ugnies pavirkite 5 min., atšaldykite, perkoškite. Laikykite stikliniame inde šaldytuve.

Senstančiai veido odai rekomenduojama kaukė – sutrintą baltymą sumaišykite su arbatiniu šaukšteliu alavijo sulčių ir tiek pat augalinio aliejaus.

Kaukių iš alavijo sulčių kursas padės atsiradus inkštirams. Augalo sultimis sudrėkinkite servetėlę ir 20-30 min. palaikykite ant veido. Šias kaukes iš pradžių darykite kasdien, o pagerėjus – kas antra diena, toliau – 2 kartus per savaitę. Gydymosi kursas – 20-25 procedūros.

Dėmesio! Alaviją gerti nerekomenduojama sergant kepenų, skrandžio, inkstų, šlapimo pūslės, sunkiomis širdies ir kraujagyslių ligomis bei nėščiosioms. Visais atvejais, prieš pradedant gydytis, būtina pasitarti su gydytoju.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.