Žvejų virtuvės paslaptys

Žuvis – didžiausias vitaminų bei mineralinių medžiagų šaltinis: joje yra kalio, natrio, fosforo, magnio, sieros, chloro, geležies bei jodo. Baltymų žuvyje ne mažiau nei mėsoje, o amino rūgščių balansas geresnis vartoti – jos virškinamos mažesnėmis energijos sąnaudomis ir beveik visiškai pasisavinamos.

Kaip parnešti šviežią laimikį

Kad žuvis namus pasiektų šviežia, išpjaukite jai žiaunas. Darykite tai atsargiai, nepažeiskite žvynų.

Išpjovę žiaunas uždenkite ertmes, nes pro jas gali patekti mikroorganizmų ir žuvis labai greit suges.

Kai žiaunos išpjautos, palaikykite žuvį 2-3 minutes saulėje, po to apverskite kita puse. Iš išorės ji turi kiek apdžiūti. Tik neperkaitinkite!

Kai ant žuvies nebeliks drėgmės, perneškite ją į pavėsį ir dėkite taip, kad su kitomis žuvimis nesiliestų.

E.Hemingvėjaus receptas: žuvį suvyniokite į dilgėlių arba viksvų lapus – taip ją dar labiau apsaugosite. Lapų galima prikimšti ir į vidų, jei darinėjate laimikį vietoje.

Namo gabenkite drobiniuose orui laidžiuose maišuose, perkloję dilgėlėmis arba viksvomis. Maišą reikėtų išlaikyti drėgną.

Namuose žuvį 5 minutėms pamerkite į švarų šaltą vandenį ir tada imkitės darinėti.

Virtuvė ant kranto

Pagautą žuvį išdarinėjame, valome, plauname, sūdome.

Paruošiame anglis.

Žuvį kepame ant anglių – jei ugnis atvira, ji sudegs.

Ant anglių įkaitiname keptuvę su aliejumi.

Žuvį apvoliojame maltais džiūvėsėliais ir dedame į keptuvę. Nėra džiūvėsėlių – tiks manų kruopos, trupintas saulėje padžiovintas batonas. Jei ir to nėra, galima kepti be nieko.

Iš pradžių kepamos mažos žuvys, kai keptuvė kaip reikiant įkaista, – didesnės. Pačios didžiausios pjaustomos gabalais ir kepamos įpylus daug aliejaus.

Žuvienių būna įvairių

Tradicinė žuvienė

Reikės (1 kg žuvies): 6-7 bulvių, petražolės šaknies, svogūno galvutės, kuokštelio prieskoninių žalumynų, laurų lapų, juodųjų pipirų, druskos.

Žuvį išdarinėti, nuvalyti, supjaustyti gabalais, užpilti šaltu vandeniu. Sudėti nuluptas supjaustytas bulves, prieskonius, pipirus, pasūdyti. Indą uždengti dangčiu ir virti ant nedidelės ugnies nugraibant putas. Likus 5 minutėms iki virimo pabaigos pabarstyti petražolių lapeliais arba krapais.

Čilietiška ungurio sriuba

Reikės: 500 g ungurio, galvutės svogūno, skiltelės česnako, 2 paprikų, 1/3 stiklinės aliejaus, 2 šaukštelių pomidorų pastos, ¼ l aitraus baltojo vyno, ¼ l vandens, krapų ir petražolių (surištų kartu), šaukštelio druskos, pipirų.

Ungurį nuvalyti ir supjaustyti 5 cm ilgio gabaliukais. Svogūną supjaustyti smulkiais gabaliukais, papriką – žiedeliais, česnaką sutrinti. Viską patroškinti aliejuje. Po to sukrėsti pomidorų pastą, supilti vyną, sumesti žalumynus, ungurio gabalėlius ir 30 min. virti ant nedidelės liepsnos. Prieš tiekiant žalumynus išgriebti.

„Jei nekibo”

Reikės: 500 g skumbrės, dėžutės lašišos konservų, 2 galvučių svogūnų, ½ l vandens, ½ l pomidorų sulčių, po šaukštelį druskos ir pipirų, 2 griežinėlių citrinos, lauro lapelio.

Skumbrę be galvos ir uodegos supjaustyti į du ar daugiau gabalų ir 7 min. pavirti ant nedidelės ugnies kartu su smulkiai pjaustytu svogūnu, lauro lapeliu bei citrina. Supilti pomidorų sultis, sudėti lašišieną, pagardinti druska, pipirais ir dar kartą užvirinti.

Tiršta žuvienė

Reikės: 8 stiklinių vandens, 500 g žuvies, 4 juodųjų pipirų, prieskoninių žalumynų, nedidelio lauro lapelio, svogūno galvutės, 2-3 šaukštų sviesto, 2-3 šaukštų miltų, stiklinės žaliųjų žirnelių, 2 stiklinių kubeliais pjaustytų morkų, stiklinės kubeliais pjaustytų bulvių, šaukšto druskos, pipirų, 2 stiklinių pieno.

Žuvį išdarinėti, supjaustyti nedideliais gabaliukais ir 30 min. pavirinti kartu su nuvalytais smulkiai pjaustytais prieskoniniais žalumynais, pusiau perpjautu svogūnu, lauro lapeliu ir pipirais. Išimti kaulus, žuvį kartu su sultiniu pertrinti per sietą.

Į ištirpytą sviestą supilti miltus, žuvies sultinį, gerai sutrinti. Suberti žirnelius, morkas ir bulves, pipirus ir druską. Kai daržovės suminkštės, supilti pieną. Viską dar 5 min. pavirinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.