Sporto salėje – kova su per dideliu svoriu

Artėjant paplūdimių sezonui itin norisi, kad pilvas būtų stangrus ir raumeningas, o ant šlaunų, sėdmenų ir kitų kūno dalių neliktų per didelio riebalų sluoksnio.

Aerobika salėje, vandens aerobika, fitnesas, o gal „Body flex” pratimai – koks sportas sveikai ir lengvai padeda numesti svorio?

Visi „Klaipėdos” pakalbinti treneriai sakė, kad svorį mesti padeda bet kokia sporto šaka. Todėl kiekvienas turėtų pats nuspręsti, kaip sportuoti: individualiai ar su grupe, vandenyje ar sausumoje.

Dingsta mieguistumas

Aerobikos ir jogos studijos „Auksinė Ginsvė” aerobikos trenerė Oksana Simaitienė pastebėjo, kad greičiausiai kūno apimtys mažėja, atliekant kvėpavimo ir tempimo mankštą „Body flex”.

Ji pati trejus metus vedė „Body flex” treniruotes. „Body flex” kursai trukdavo dvi savaites, kasdien dirbant po 45 minutes.

„Body flex” mankštą sudaro 12 tempimo pratimų, skirtų viršutinei kūno daliai, pilvui, sėdmenims – toms kūno vietoms, kur labiausiai kaupiasi riebalai. Juos atliekant būtina tam tikru būdu kvėpuoti.

„Atliekant „Body flex” pratimus, organizmas gauna 40 procentų daugiau deguonies. Tai skatina organizmo regeneraciją, energingumą. Darant „Body flex” mankštą ne tik mažėja kūno apimtys, bet ir dingsta mieguistumas, sumažėja depresijos požymiai”, – vardijo trenerė.

Lieknėja sparčiai

O.Simaitienė sakė, kad dažniausiai atliekančių „Body flex” pratimus moterų apimtys per dvi savaites sumažėja 3 – 4 centimetrus. Tik kelios moterys iš 200 lankiusiųjų jos vestus kursus nepasiekė jokių rezultatų.

„Body flex” pratimus geriau atlikti rytais, prieš tai dvi valandas nieko nevalgius. Vesdama užsiėmimus trenerė pastebėjo, kad geresnių rezultatų visada pasiekdavo rytais, o ne vakarais sportavusios moterys.

Mankšta „Body flex” tinka ne visiems. Jos nerekomenduojama daryti nėščioms moterims, taip pat sergantiems glaukoma bei kai kuriomis skrandžio ligomis.

Svoris krenta lėčiau

Mažinti apimtis padeda ir aerobikos treniruotės. Ši sporto rūšis patraukli tuo, kad per treniruotes skamba linksma muzika, nuolat kinta aerobikos elementai, pratimai imituoja įvairias kitas sporto šakas, dirbama su įvairia įranga: „stepais”, svareliais, gumomis, kamuoliais.

Tačiau, skirtingai nuo „Body flex”, greitų rezultatų lankant aerobikos treniruotes nepasieksi. Kūno apimtys pakinta ir formos pagražėja tik po 2 – 3 mėnesių. Svoris gali kristi dar lėčiau, nes sustangrėję raumenys sveria daugiau.

Pašnekovė sakė, kad lankant aerobikos treniruotes svoris gali nekristi ir todėl, kad daugiau judant pakyla alkio jausmas, kurį slopiname maistu. Todėl labai svarbu ne tik sportuoti, bet ir laikytis sveikos mitybos principų: valgyti daugiau daržovių, vaisių, ląstelienos, o svarbiausia – nepersivalgyti.

Metant svorį svarbu, kaip dažnai lankomi aerobikos užsiėmimai. „Sportuojant tik 1 – 2 kartus per savaitę rezultatų pasiekti nepavyks. Norint sulieknėti aerobikos treniruotes reikėtų lankyti 3 – 4 kartus per savaitę ir kasdien bent po 30 minučių skirti judėjimui: daryti mankštą, pabėgioti arba greičiau pavaikščioti, kambarius susitvarkyti. Grindų plovimas ar langų valymas – taip pat geras sportas”, – teigė trenerė O.Simaitienė.

Prakaitavimas – ne rodiklis

Trenerė sporto rūšį patarė rinktis, atsižvelgiant į savo būdo savybes. Aerobikos treniruotes dažniausiai renkasi mėgstantys grupėje sportuoti žmonės, kuriems galbūt trūksta valios dirbti vieniems ir reikalinga nuolatinė trenerio priežiūra. Į treniruoklių salę, pasak trenerės, paprastai eina individualistai, mėgstantys dirbti vieni ir patys reguliuoti treniruočių krūvį.

O.Simaitienė neigė mitus,kad jeigu per treniruotę žmogus nesuprakaitavo, o kitądien nejaučia raumenų maudimo, sportas nedavė naudos. „Jeigu vyksta tempimo treniruotė, žmogus gali ir nesuprakaituoti, tačiau raumenys vis tiek dirba. Raumenų maudimas ar pervargimas taip pat nereiškia, kad treniruotė praėjo sėkmingai. Jeigu po treniruotės labai skauda raumenis, tai gali būti ženklas, kad žmogus persistengė ir sau pakenkė”, – aiškino O.Simaitienė.

Vanduo masažuoja

Atlikti aerobikos pratimus galima ne tik sausumoje, bet ir vandenyje. Sporto komplekso „Central Gym” vandens aerobikos trenerė Svetlana Ramančik teigė, kad viena aerobikos treniruotė vandenyje prilygsta trims treniruotėms salėje.

Vanduo atlieka masažo funkciją, veikia minkštuosius audinius. Dėl vandens spaudimo judant kūnui tenka didesnis pasipriešinimas, todėl labiau dirba raumenys. Kadangi plaukiojantys žmonės giliau kvėpuoja, kraujas labiau aprūpinamas deguonimi ir dėl to greičiau krenta svoris.

Vandenyje, kai sunkiau išlaikyti pusiausvyrą, galima priversti dirbti visus, net ir giliau esančius raumenis. Treniruoklių salėje, pasak trenerės, paprastai dirba tik tam tikros grupės raumenys.

S.Ramančik priminė, kad 90 procentų mūsų sveikatos priklauso nuo stuburo, ir tik vandenyje jis tinkamai dirba ir yra apsaugotas nuo traumų.

Jaučiasi žvaigždėmis

Pasak pašnekovės, vandenyje gali sportuoti beveik visi, nepaisant jų amžiaus ir fizinės būklės. „Jeigu aerobikos salėje dažna moteris kompleksuoja dėl išvaizdos ar nesugebėjimo atlikti kokį nors pratimą, tai vandenyje kiekviena pasijunta tikra žvaigžde, nes nemato, kaip tą pratimą atlieka kiti, o aplinkiniai nesižvalgo į ją. Sportuojančių vandenyje krūvį, judesius ir sugebėjimus mato tik treneris”, – aiškino vandens aerobikos trenerė.

S.Ramančik teigė, kad dažnai žmonės vandens aerobikos treniruotėse netgi įveikia vandens baimę ir išmoksta plaukti.

Vandens aerobikos užsiėmimus rekomenduojama lankyti 2 – 3 kartus per savaitę. Jeigu žmogaus nori dar ir numesti svorio, užsiėmimus jam reikėtų lankyti dar dažniau.

„Tai, kaip greitai kris svoris, priklauso nuo fizinių žmogaus duomenų. Jeigu žmogus sveria daugiau, iš pradžių jo svoris gali kristi sparčiau. Lieknėjimas priklauso ir nuo žmogaus mitybos įpročių, taip pat nuo per dieną patiriamo streso, individualių organizmo ypatybių, amžiaus. Todėl negalima pasakyti, kad tikrai žmogus sulieknės”, – aiškino S.Ramančik.

Svoris nesugrįžta

Nors manoma, kad dirbti su treniruokliais labiau linkę vyrai, tačiau fitneso klubo „Forma” treneris Armandas Pikelis sakė, kad nemaža dalis jo klienčių – moterys.

Treneris neigė, kad treniruokliai tinka tik tiems, kurie nori auginti raumenis. Esą tie, kurie tiesiog nori užsiauginti raumenis, kitaip ir maitinasi.

Metantiems svorį A.Pikelis rekomendavo po pusantros valandos treniruoklių salėje pasportuoti bent 3 – 4 kartus per savaitę.

„Mano klientams, dirbant su treniruokliais, pavyksta per 9 mėnesius numesti net daugiau kaip 30 kilogramų antsvorio. Nors sportuojant treniruoklių salėje svoris krenta ne taip sparčiai, kaip norėtųsi, tik po pusę – vieną kilogramą per savaitę, bet tikimybė, kad šitaip sportuojant numestas svoris sugrįš, maža”, – žadėjo treneris.

A.Pikelis fitneso klube rekomendavo apsilankyti tiems, kuriems aktualu dailinti tik tam tikras kūno vietas: klubus, sėdmenis ar pilvą. „Lankant aerobikos treniruotes svoris krinta nuo viso kūno, tuo tarpu treniruoklių salėje galima labiau padirbėti būtent su probleminėmis kūno vietomis. Mes savo klientams skiriame individualų krūvį, kurį kas du mėnesius keičiame”, – pasakojo pašnekovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.