Atsikratyti antsvorio padės buities darbai

Nusimetusios kailinukus, šiltus nertinius, kelnes ir sijonus ne viena apsižiūrėjome, kad per žiemą priaugome nereikalingo svorio. Plytelė šokolado, pyragėlis prie kavos, niūriomis šaltomis dienomis praskaidrindavę nuotaiką, nepastebimai nugulė ant mūsų kūno. Dietologai ramina, kad graužtis neverta: 4 – 5 kilogramų per daug savęs nevaržant galima nesunkiai nusikratyti per porą savaičių.

Žino kiekviena bobutė

„Tik nesižavėkite žurnalinėmis dietomis, jos tik nespecialistui atrodo veiksmingos. Iš tiesų rezultatas – trumpalaikis, o ir sveikatai gali pakenkti. Taip pat venkite netradicinės medicinos stebuklingų receptų”, – vos paklausta apie patarimus norinčioms sublogti berte išberia dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Jos įsitikinimu, efektyviausias būdas nusikratyti antsvorio – pasikonsultuoti su dietologu, kuris sudarys individualų meniu, rekomenduos fizinį krūvį. Tačiau jei galvos skausmas – tik keletas nereikalingų kilogramų, galima nuo jų išsivaduoti ir savomis jėgomis.

„Kiekviena bobutė žino pagrindines taisykles, kurių laikantis nė nepastebėsime, kaip įsiveržusios kelnės ar sijonas vėl bus kaip tik. Jos labai paprastos: valgyti reguliariai, liesesnį maistą, mažinti kalorijų kiekį, daugiau judėti. Ir per porą savaičių antsvorio kaip nebuvę”, – nusijuokia J.Dobrovolskienė.

Dietologė pataria pradėti svorio mažinimo programą nuo reguliarios mankštos. Tikrai nebūtina prakaituoti ant treniruoklio tris kartus per savaitę ar lakstyti krosus. Pakaks paprasčiausiai daugiau vaikščioti. „Ten, kur anksčiau važiavote, eikite pėsčiomis. Mašiną palikite garaže ir keliaukite į darbą troleibusu, o savaitgalį prisiminkite dviratį”, – sako pašnekovė.

Kitas patarimas – nevalgyti chaotiškai, kada pakliuvo ir ką pakliuvo. Kiekvieną dieną turime valgyti pusryčius, pietus ir vakarienę. Didesnę maisto dalį turėtume suvalgyti pirmoje dienos pusėje, iki 15 valandos. Kuo arčiau vakaras, tuo labiau organizmas nusiteikia ilsėtis. Medžiagų apykaita palaipsniui lėtėja. Va tada ir vienas gardus kąsnelis gali virsti rieve ant pilvo.

Riebalai – tik pagardinimui

Didžiausią efektą lengviausia pasiekti sumažinus vartojamų riebalų kiekį. Nesaikingas jų naudojimas kepant, ruošiant padažus daro mums meškos paslaugą. „Valgykite ne majonezą su salotomis, o salotas, pagardintas majonezu, jei jau negalite jo visai atsisakyti”, – kvatoja dietologė.

„Kalbėdama apie riebalus turiu galvoje ne tik sviestą, grietinėlę, majonezą, bet ir aliejų. Mitas, kad jo gali pilti į keptuvę ar salotas negailint, esą tai nepakenks figūrai. Jo reikėtų per dieną suvartoti ne daugiau kaip 2 šaukštus. Sviesto – du arbatinius šaukštelius. Rinktis liesą pieną, grietinę”, – vardija specialistė.

Taip pat patartina pirkti liesesnį fermentinį sūrį, varškę, taip pat mėsą ir žuvį (nevalgykite jų odelių, kur daugiausiai riebalų). Maistą geriau ruošti nepridegančiose keptuvėse bei puoduose, kuriuose visai nereikalingi riebalai. Verta atsisakyti kepto maisto. Kur kas geriau valgyti virtus, garintus ar troškintus patiekalus ar kepti orkaitėje, grilyje, kuriuose nereikia riebalų.

Jei svajojate tuoj pat po Velykų įsisprausti į ankštoką naują kostiumėlį, pamirškite ir riešutų bei saldumynų skonį. „Saldumynai – visiškai „tušti” maisto produktai, jie rekomenduojami tik tiems, kurie nuolatos aktyviai sportuoja, išnaudoja daug energijos, kurios atsargas reikia papildyti”, – skelbia negailestingą nuosprendį smaližiams gydytoja.

Tačiau, jei siekis – atsikratyti vos kelių kilogramų antsvorio, ji leidžia valgyti šiek tiek batono, nesaldžių bandelių, pagardintų sezamo sėklomis ar aguonomis, ir net lietinių. Tik, aišku, su sąlyga, kad jie neplauks sviesto ar grietinės upėje ir nebus pasislėpę po storu uogienės sluoksniu. Valgiaraščio pagrindą turėtų sudaryti daržovės, vaisiai, nemalti grūdai, liesa mėsa ar žuvis.

Padės iškrovos dienos

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė tikina, jog labai efektyvus ir paprastas būdas sublogti keliais kilogramais – vieną kartą per savaitę daryti iškrovos dieną. Tačiau iškrovos nereikia painioti su badavimu. Tą dieną galima suvalgyti nemažai maisto. Tai gali būti 1,5 kilogramo daržovių, geriau vienos rūšies, ar 1 kilogramas vaisių, arba galima išgerti 1,5 – 2 litrus neriebaus kefyro.

Kita labai svarbi taisyklė, kurią, deja, dažnai ignoruojame, – valgyti reguliariai ir neskubant. Jokiu būdu nerekomenduojama to daryti važiuojant, stovint, gulint, skaitant, ar, dar blogiau, žiūrint televizorių. Jis užliūliuos mūsų budrumą, ir nė nepajusime, kaip suvalgysime daugiau, nei ketinome.

Gydytoja atskleidžia ir daugiau gudrybių, kaip apgauti save ir savo organizmą. Per dieną reikėtų išgerti po 6 – 8 stiklines vandens, stiklinė jo prieš valgį padės greičiau numalšinti alkį, mažiau suvalgę jausitės sotūs. Patartina vengti biraus, pirštais imamo maisto, nes sunku kontroliuoti jo kiekį.

Nereikėtų valgyti tiesiai iš dėžutės ar skardinės, o tik įsidėjus saikingą porciją į lėkštę. Gaminant maistą nereikėtų ragauti, nebent tik daržovių. Alkoholis skatina apetitą, be to, turi daug kalorijų.

Padės ir tokie elementarūs dalykai, kaip neiti į parduotuvę alkanam, kad nekiltų pagunda pirkti viską, ką matote. Pravartu susidaryti pirkinių sąrašą ir jo laikytis, vengti vietų parduotuvėje, kur sudėti netinkami jums produktai, pusfabrikačių, kurie dažnai būna kaloringi ir riebūs. Ir dar viena taisyklė: jei ko nors nenusipirksite, tai negalėsite ir suvalgyti.

Dažniau plaukime grindis

Į pagalbą galima pasitelkti ir maisto papildus, kurie padeda sumažinti svorį. Tačiau E.Gavelienė įspėja, kad vartojant juos tikėtis stebuklo neverta. Tik derinant su tinkama mityba ir fiziniu aktyvumu jie gali sustiprinti bendrą efektą.

Jei rasime laiko kiekvieną dieną šiek tiek pasimankštinti, o kelis kartus per savaitę ir rimčiau paprakaituosime sporto salėje – nė nepajusime, kaip sulieknėsime. Gydytoja atkreipia dėmesį, kad lengva mankšta – tai nebūtinai pritūpimai ar atsispaudimai, primenantys fizinio lavinimo pamokas. Tiks net paprasti namų ruošos darbai.

„Judėkime kiekviena proga, kai tik galime. Grindis plaunant pusę valandos galime atsikratyti 122 kilokalorijų. To galime pasiekti kasdami žemę sode ar grėbdami žolę, šokdami pagal mėgstamą muziką”, – tikina E.Gavelienė.

Tikslią fizinio aktyvumo, arba kalorijų deginimo, skaičiuoklę galima rasti interneto puslapyje www.kmi.lt. Ji rodo, kad pusvalandį vaikščiodami vidutinio spartumo žingsniu sunaudosime 100 kilokalorijų, tiek pat jų neteksime šokdami pramoginius šokius. O jei pusvalandį neskubėdami plaukiosime krauliu, sudegs net 262 kilokalorijos. Tinka ir jodinėti, važinėti riedučiais, slidinėti, čiuožti ant ledo.

Puslapyje yra ir kalorijų skaičiuoklė. Ji aiškiai parodys, kiek kalorijų gausime valgydami kvietinių miltų blynus su grietine, ir kiek – grikinius be grietinės. Kiek daug jų galime prarasti, jei rinksimės liesesnius produktus. Visos šios priemonės padės ir be drastiškų dietų sureguliuoti savo svorį ir atšilus orams nesigėdyti apsivilkti aptemptą rūbą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.