Apžvalga: Italija – Ukraina

Penktadienio vakare prasidės antrasis ketvirtfinalio mačas – jame ginklus surems triskart pasaulio čempionė Italija ir turnyro debiutantė Ukraina. Abi komandos savo vietą stipriausiųjų aštuonete išsikovojo sunkiai – E grupės nugalėtojai italai aštuntfinalyje, po dramatiškos kovos, tik paskutinėmis rungtynių sekundėmis įveikė Australiją, panašiai klostėsi ir Ukrainos rungtynės su Šveicarija, kuriose išvydome 11 metrų baudinių seriją.

Ketvirtfinalis

Italija – Ukraina

Vieta: AOL Arena, Hamburgas

Teisėjas: Frank de Bleeckere (Belgija)

Laikas: Birželio 29d., 22:00 Lietuvos laiku

Kelias iki ketvirtfinalio

Italija: Grupės varžybose Italija pasirodė puikiai: 2-0 nugalėjo Ganą, tokiu pačiu rezultatu įveikė Čekiją bei sužaidė lygiosiomis 1-1 su JAV. Aštuntfinalyje, rungtynėse su australais, po nervingos kovos, paskutinėmis rungtynių sekundėmis „uždirbę” 11 metrų baudinį, italai išplėšė pergalę.

Ukraina: Ukraina Pasaulio čempionatą pradėjo gėdingu pralaimėjimu rezultatu 0-4 Ispanijos ekipai. Vis tik po šio fiasko ukrainiečiai nepalūžo ir antrojo etapo rungtynėse tokiu pačiu rezultatu sutriuškino Saudo Arabijos vienuolikę. Lemiamose rungtynėse Pasaulio čempionate debiutavę ukrainiečiai minimaliu rezultatu įveikė kovingai nusiteikusį Tunisą. Aštuntfinalio mače su Šveicarija prireikė 11 metrų baudinių serijos, kurioje puikiai sužaidus vartininkui Šovkovskiui, Pasaulio Čempionatų debiutantai pateko į turnyro ketvirtfinalį.

Tarpusavio rungtynės

Italija ir Ukraina jau žaidė tris tarpusavio mačus. Statistika aiškiai yra italų pusėje – 2 pergalės, 1 lygiosios. Pastarasis mačas įvyko prieš pat Pasaulio čempionatą birželio 2 dieną, kai įvarčių abiem komandoms įmušti nepavyko, tuo tarpu 1996 metų Europos čempionato atrankos varžybose Italija laimėjo 2-0 Ukrainoje ir 3-1 namuose.

Statistika ir faktai

Italija

Paskutiniuose dvejuose Pasaulio čempionatuose Italijai nepavyko pasiekti pusfinalio. 2002 metais jie aštuntfinalyje po pratęsimo pralaimėjo Pietų Korėjai, o 1998 metais ketvirtfinalyje po baudinių serijos nusileido būsimai čempionei Prancūzijai. Paskutinė komanda, kuriai pavyko eliminuoti Italiją iš planetos pirmenybių per 90 minučių buvo rezultatu 2-0 laimėjusi Prancūzija 1986 m. Nuo tada, italai tris kartus pralaimėjo 11 metrų baudinių serijose ir 2002 m. turėjo pripažinti varžovų pranašumą po „auksinio” įvarčio.

Italija nėra pralaimėjusi jau 22-is tarptautines rungtynes iš eilės, ir tai yra jų geriausia serija nuo 1939-ųjų. Jie čempionate kol kas praleido vos vieną įvartį – kurį į savo vartus mače prieš JAV įsimušė Cristianas Zaccardo.

Fabio Grosso, Gianluca Zambrotta ir Gennaro Gattuso yra italų žaidėjai, kurie gavę geltonas korteles turėtų praleisti potencialias pusfinalio varžybas. Tuo tarpu Andrea Pirlo, Gianluigi Buffonas, Fabio Cannavaro ir Simone Perrotta žaidė visas rungtynes ir dar nepraleido nei vienos Pasaulio čempionato minutės.

Ukraina

Ukraina pateko į ketvirtfinalį debiutuodama Pasaulio čempionate ir per paskutinius tris susitikimus nepraleido nei vieno įvarčio. Apskritai, 2006 metais jiems pavyko išsaugoti savo vartus „sausus” per aštuonis iš devynerių rungtynių. Ukrainiečiai taip pat tapo vos trečiąja komanda, pasiekusia ketvirtfinalius nepaisant triuškinamos nesėkmės pirmosiose rungtynėse bent keturių įvarčių persvara. 1954 metais Vakarų Vokietija pralaimėjo vengrams rezultatu 3-8 ir vėliau tapo čempione, o 1990 m. Kamerūnas nepaisant pralaimėjimo 0-4 Sovietų Sąjungai pasiekė ketvirtfinalį.

Jei Ukrainos rekordininkas Sergejus Rebrovas pasirodys aikštėje, jis atstovaus savo šaliai jau 75-ąjį kartą. Visų laikų rezultatyviausias šalies žaidėjas yra 31 įvartį per 68 mačus pelnęs Andrejus Ševčenka. Jis taip pat yra vienintelis Ukrainos žaidėjas, Pasaulio čempionate įmušęs du įvarčius, o vieninteliai žaidę visų rungtynių kiekvieną minutę yra Aleksandras Šovkovskis, Andrejus Nesmačnas ir Anatolijus Timoščukas.

Nuomonės

Italija

Italijos rinktinės gynėjas Alessandro Nesta pareiškė, kad komandai reikės pasistengti, norint sustabdyti Ukrainos komandos lyderį Andrejų Ševčenką.

„Norėdamas sustabdyti Ševą, turi būti pasiruošęs visu 100 procentų.” – teigė buvęs ukrainiečio komandos draugas „Milan” klube A.Nesta, kuris, dėl mače su Australija patirtos traumos, rungtynes su Ukraina stebės nuo atsarginių žaidėjų suolo. – „Jis – unikalus žaidėjas. Žaisdamas prieš jį turi būti susikaupęs visas 90 minučių.”

Nors Ukraina laikoma Pasaulio Čempionato autsaidere, Nesta mano, kad rytų Europos atstovų nuvertinti negalima.

„Nei viena komanda nėra silpna.” – sakė gynėjas. – „Mes žinome, kad rungtynės nebus lengvos, todėl būsime susikaupę. Jie labai stiprūs fiziškai, be to, jie turi gerų individualų žaidėjų, tokių kaip Anatolijus Timoščiukas.”

Tuo tarpu Italijos rinktinės kapitonas F.Cannavaro pareiškė, kad yra pasipiktinęs žmonėmis, kurie galvoja, kad italai į Pasaulio Čempionato ketvirtfinalį pateko nepelnytai.

„Esu labai pasipiktinęs tuo, kas buvo pasakyta po mūsų rungtynių su Australija.” – neslėpė nepasitenkinimo „Juventus” žaidėjas. – „Žmonės galvoja, kad mums pasisekė. Bet jei buvo komanda, kuriai sekėsi tose rungtynėse, tai kas tada beveik visą antrąjį kėlinį žaidė dešimtyje?”

Jam ironizuodamas pritarė ir vyriausiasis ekipos treneris Marcello Lippi: „Norėčiau pasakyti kai ką apie šitas kalbas, kad mums sekėsi. Turėjome tris mėnesius nerungtyniavusį Francesco Totti, tada Gianluca Zambrotta, Gennaro Gattuso ir Alessandro Nesta dar gavo traumas. Tai tikra sėkmė.”

M.Lippi taip pat atsikirto kritikams, teigiantiems, kad jo auklėtiniai žaidžia negatyvų futbolą: „Paskutiniais metais bandėme žaisti tam tikru atakuojančiu stiliumi ir sužaidėme tikrai puikių rungtynių, kurios visiems patiko. Tačiau dabar po dviejų ar trijų kitokių rungtynių sulaukiame tokių perdėtų šnekų. Atvykome į Pasaulio čempionatą ir su savimi atsivežėme visą savo entuziazmą, o taip pat milijoną problemų, tame tarpe ir Totti bei kitas traumas.”

„Maža to, dar turime taikytis su Italijoje vykstančia neregėta netvarka.”, – tęsė treneris apie „Serie A” sudrebinusį skandalą – „Dabar girdime, kad regresuojame ir esame senamadiški – manau to jau per daug.”

Ukraina

Ukrainos treneris Olegas Blokhinas mano, kad jo komandai jau iš anksto klijuojama pralaimėtojų etiketė padės komandai geriau pasirodyti rungtynėse.

„Nebijome rungtyniauti prieš juos, žaisime laisvai ir kovosime dėl pergalės.” – sakė O.Blokhinas. – „Italai turi justi spaudimą, nesjie yra rungtynių favoritai, tačiau mes jau pasiekėme tai, ko norėjome. Mes jau pakeitėme istoriją.”

Tuo tarpu Ukrainos rinktinės lyderis Andrejus Ševčenka mano, kad jo komandai reikės pasistengti, norint nugalėti Italiją.

„Visą Italijos rinktinę sudaro talentingi žaidėjai.” – teigė Ševčenka. – „Italija yra favoritas, tačiau svarbiausia mums yra žaisti iš visų jėgų ir taip kompensuoti techninius trūkumus. Privalome atgauti jėgas po įtemptų ir sunkių rungtynių su Šveicarija bei išbėgti į aikštę kaip vieningas kumštis.”

Naujasis „Chelsea” pirkinys pridūrė, kad patekimas tarp aštuonių geriausių Pasaulio Čempionato komandų yra labai didelis pasiekimas, ypač po to, kai Ukraina skaudžiai rezultatu 0-4 pralaimėjo pirmąsias turnyro rungtynes Ispanijai.

„Po pralaimėjimo ispanams, daugelis mus nurašė.” – sakė puolėjas. – „Patekimas į ketvirtfinalį yra didžiulė šventė tiek komandai, tiek visiems Ukrainos žmonėms. Italų futbolo mokykla yra viena geriausių pasaulyje, tačiau Ukrainos komanda turi didelę širdį. Pasistengsime, kad rungtynės jiems būtų nelengvos, norime italus eliminuoti.”

Netektys ir strategija

Italija: rungtynėse su Ukraina aikštėje tikrai neišvysime gynėjo A.Nesta. Žaidėjas susižeidė kirkšnį ir mačą stebės nuo atsarginių suolo. Jau nuo grupės varžybų yra diskvalifikuotas Daniele De Rossi, o gavęs raudoną kortelę rungtynėse su Australija, prie jo prisidės ir saugas Marco Materazzi. Pastarojo vietą aikštėje veikiausiai užims Andrea Barzagli, kuriam tai bus vos antrosios rungtynės Italijos rinktinės startinėje sudėtyje nuo 2005-ųjų rugpjūčio.

Taip pat neaiški ir Vincenzo Iaquinta ateitis. Ketvirtadienio treniruotėje „Udinese” puolėjas nedalyvavo dėl raumens problemų. Tačiau puolime italų padėtis geresnė, nes ten M.Lippi turi įvairių variantų. Nors treniruotėje strategas išbandė F.Totti, Luca Toni ir Pippo Inzaghi puolimo trejetą, manoma, kad jis gali pasirinkti schemą su vienu puolėju priekyje ir kitu šiek tiek labiau atsitraukusiu. Spėjama, jog F.Totti turėtų grįžti į startinę sudėtį ir žaisti už L.Toni nugaros. Tai reikštų, kad saugų linijos dešiniame krašte galėtų rungtyniauti Mauro Camoranesi.

Ukraina: Pasaulio Čempionate daugiau nebepasirodys Andrejus Voroninas. Rungtynėse su Šveicarija puolėjas patyrė sunkią kelio traumą. Dėl šios netekties į aikštės gilumą turėtų būti pastumtas Sergejus Rebrovas, o jo vietą priekyje turėtų užimti Andrejus Vorobejus.

Tiesa, į ekipos sudėtį po diskvalifikacijos grįžo Viačeslavas Sviderskis ir Andrejus Rusolis, kurie su Andrejumi Nesmačnu gali sudaryti trijų gynėjų liniją. Komandoje pasirodžius S.Rebrovui tai reikštų, kad Ukraina, išskyrus A.Voroniną, žaistų tos pačios sudėties, kuria grupės varžybose įveikė Saudo Arabiją ir Tunisą.

Numanomos startinės sudėtys

Italija (4-4-1-1): Buffon; Zambrotta, Cannavaro, Barzagli, Grosso; Perrotta, Pirlo, Gattuso, Camoranesi; Totti; Toni.

Ukraina (3-5-2): Shovkovskiy; Nesmachniy, Rusol, Sviderskiy; Tymoschuk, Shelayev, Gusev, Rebrov, Kalinichenko; Vorobey, Shevchenko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.