Vy­ro sko­los – naš­ta šei­mai

Ša­ly­je at­si­ra­du­sios grei­tas pa­sko­las tei­kian­čios įmo­nės – iš­si­gel­bė­ji­mas pra­si­lo­šu­siems. Jo­se pi­ni­gai sko­li­na­mi vi­siems, neat­siž­vel­gus į klien­to fi­nan­si­nę pa­dė­tį bei mo­ku­mą.

Sko­li­no­si ma­žo­mis su­mo­mis

Du ne­pil­na­me­čius vai­kus au­gi­nan­ti klai­pė­die­tė Vai­da bu­vo ap­stul­bin­ta, kai iš įvai­rių kre­di­to įstai­gų ir ban­kų jai ėmė skam­bin­ti spe­cia­lis­tai rei­ka­lau­da­mi pa­deng­ti vy­ro sko­las. Mo­te­riai nie­ko ne­ži­nant jos su­tuok­ti­nis iš įvai­rių pa­sko­las tei­kian­čių bend­ro­vių sko­li­no­si ma­žas pi­ni­gų su­mas ir jas pra­lo­ši­nė­jo.

„Esu sukrėsta. Man nieko nežinant vyras sugebėjo mažomis sumomis pasiskolinti per 20 tūkst. litų ir juos pralošti žaidimų automatais. Į šią sumą dar neįskaičiuotos palūkanos. Jei ir jas įskaičiuotume, skolų suma viršytų 30 tūkst. litų. Niekaip negaliu suvokti, kodėl, kai vyras skolinosi pinigus, šeima neegzistavo ir aš apie tai nieko nežinojau. Dabar, kai jau reikia juos grąžinti, iš skolinusių įstaigų skambina man”, – kalbėjo moteris.

Pasak klaipėdietės, keisčiausia tai, kad sutuoktinis uždirba labai mažai ir pragyvenimui per mėnesį jam telieka apie du tris šimtus litų, todėl realiai paskolų gauti jis negalėtų.

„Pati esu buhalterė, todėl tikrai viską galiu puikiai apskaičiuoti. Nesuprantu, kaip jam galėjo būti skolinama šitiek pinigų? Juk mes turime ir būsto kreditą, ir kitų paskolų, iš kurių remontavome savo butą, be to, auginame mažus vaikus. Tikrai žinau, kad didesnės algos jis negauna, nes kasmet pati pildau jo pajamų deklaracijas”, – pasakojo moteris.

Išsimokėtinai – 6 telefonai

Ponia Vaida įsitikinusi, kad jos sutuoktiniui lengvai pinigus skolino neseniai atsiradusios greitas paskolas teikiančios bendrovės, kurios paskolas suteikia visiems, netikrindamos, kiek jų būsimasis klientas uždirba.

„Dabar Lietuvoje pasiskolinti pinigų nieko nereiškia. Čia kaip toje reklamoje – viens du, ir pinigai per kelias minutes jau pas tave. Iš tikrųjų viskas taip paprasta ir yra. Pats vyras man sakė, kad kai kurias paskolas jis gavo net neišėjęs iš namų, prašymus tiesiog išsiuntęs elektroniniu paštu. Su viena tokių kredito įstaigų jis yra sudaręs net septynias sutartis”, – tikino ponia Vaida.

Anot jos, net ir tada, kai vyras jau buvo tapęs nemokiu, paskolos jam buvo suteikiamos ir toliau.

„Iš tiesų keista, negi kreditavimo įstaigos nemato, kad jis nemokus ir neišgali sumokėti netgi tai pačiai bendrovei, iš kurios vėl lengva ranka ima paskolą? Jis nemokiu tapo jau nuo balandžio, o gegužės viduryje dar sugebėjo pasiimti kelias paskolas. Gegužę jam išsimokėtinai buvo parduoti ir keli mobilieji telefonai. Kai pradėjau domėtis, paaiškėjo, kad mano vyras sugebėjo juos įsigyti net šešis”, – piktinosi moteris.

Mokėk, bet duomenų negausi

Klaipėdietė patikino, kad iš pradžių vyro įsiskolinimus buvo pasiryžusi padengti, tačiau kai jo skolos ėmė sparčiai didėti, nuleido rankas.

„Aš ir iki dabar nesu tikra, ar jau apie visas jo paskolas žinau, gal jis prasiskolinęs dar daugiau”, – nuogąstavo pašnekovė.

Moteris tvirtino bandžiusi išsiaiškinti, kiek ir kam jos sutuoktinis yra skolingas, tačiau nė viena kreditą suteikusi įmonė tų duomenų atskleisti nesutiko.

„Man vis atkirsdavo, kad suteikti duomenų negali dėl šalyje galiojančio Asmens duomenų apsaugos įstatymo. Tokie įstatymai išties kurioziniai – iš manęs bando išsireikalauti, kad padengčiau vyro paskolas, tačiau nesutinka man suteikti apie jas informacijos”, – tikino moteris.

Valstybinės duomenų inspekcijos atstovė Raminta Sinkevičiūtė patvirtino, kad jei pinigai klientui skolinami asmeniškai, apie jų sudarytus sandorius sužinoti negali niekas.

„Jeigu visos paskolos yra to vyro asmeninės ir nelaikomos bendru šeimos turtu, tai sužinoti, kiek pinigų asmeniui buvo paskolinta, neįmanoma net ir sutuoktinei”, – patikino R.Sinkevičiūtė.

Neišskirs, kol nesumokės

Pašnekovė yra pasiryžusi su prasilošusiu sutuoktiniu išsiskirti, tačiau pradėjusi skyrybų procesą moteris sužinojo, kad santuoka nebus nutraukta tol, kol neapmokės skolų.

„Santuokos metu šeimoje užgyventos skolos skyrybų atveju dalijamos perpus, o kadangi jis neturi pinigų, o skirtis noriu aš, tai pati jas visas ir turiu padengti”, – teigė moteris.

Ponia Vaida pabrėžė, kad gailisi, jog prieš santuoką nesudarė vedybinės sutarties, nes jei ją turėtų, į tokią situaciją nebūtų pakliuvusi.

„Žmogus mokosi iš klaidų, todėl norėčiau visoms moterims patarti – sudarykite vedybines sutartis, nes tik taip vėliau būsite apsaugotos. Suprantu, kad daugeliui ši sutartis asocijuojasi su nepasitikėjimu, tačiau verta apsaugoti save, nes niekada nežinosi, kaip gyvenimas pasisuks”, – kalbėjo moteris.

Skolindami rizikuoja

Lietuvos banko Kredito įstaigų priežiūros departamento direktoriaus Kazimiero Ramono teigimu, greitas paskolas teikiančios bendrovės naujiena tik Lietuvoje – daugelyje ES šalių jos veikia jau seniai.

„Žinoma, tokios kreditavimo įstaigos nėra teigiamas dalykas, nes kai žmogui skubiai reikia pinigų, jis neįvertina savo galimybių ir skolinasi vis tiek. Įmonės rizikuoja ir pinigus skolina visiems paprašiusiems. Žinoma, jos supranta, kad iš kai kurių žmonių skolintų pinigų jie neatgaus, todėl ir suteikia kreditus su itin didelėmis palūkanomis – 30 ir daugiau procentų, nes būtent iš šių palūkanų padengiamos nemokių klientų skolos”, – pabrėžė K.Ramonas.

K.Ramonas patikino, kad į bendrą besiskolinančiųjų duomenų bazę yra įtraukiamas tik tas žmogus, kuris pasiskolino daugiau nei 50 tūkst. litų. Tad visi kiti, kurie skolinasi mažomis sumomis, ir toliau tai gali daryti, nes duomenų apie juos kitos kreditavimo įstaigos nesužinos.

” Kazys Paulikas, Nacionalinės lošimų ir žaidimų asociacijos prezidentas:

Visada akcentuoju, kad žmogus ateiti lošti gali tik turėdamas laisvų pinigų ir į lošimą žiūrėtų kaip į pramogą, o ne kaip į pasipelnymo šaltinį. Vis dėlto jeigu ateinama užsidirbti, tai jau tikrai rimta problema. Kiek žinau, tokių žmonių, kurie prasilošinėtų prie žaidimų automatų, tikrai nėra daug. Straipsnio herojus turi vienintelę galimybę – parašyti prašymą, kad nebebūtų įleidžiamas nei į lošimo namus, nei prie automatų, ir išsiųsti jį Valstybinei lošimų priežiūros komisijai. Gavusi prašymą komisija išsiuntinėtų jį visoms tokias paslaugas teikiančioms šalies bendrovėms. Nors įstatymas numato, kad prašymą parašęs žmogus negali būti įleidžiamas tik į lošimo namus, daugelio kazino darbuotojai tokių neleidžia ir prie automatų. Žinoma, prie jų patekti nepastebėtam galimybė išlieka visada, tačiau prie lošimo automatų nuolat vaikšto aptarnaujantis personalas, kuris stebi, kad lošti neateitų nepilnamečiai. Jeigu pastebimas prašymą į lošimo namus neįleisti parašęs žmogus, jis yra išvaromas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

20 atsiliepimų į "Vy­ro sko­los – naš­ta šei­mai"

  1. auksinis kardas

    na ir situacija! Taip kiekvienam megstanciam skolintis gali atsitikt, bet kodel uz tai turi atsakyti net nezinantys apie skolinimasi artimieji?

  2. as

    Nieko nesuprantu:
    „Jeigu visos paskolos yra to vyro asmeninės ir nelaikomos bendru šeimos turtu, tai sužinoti, kiek pinigų asmeniui buvo paskolinta, neįmanoma net ir sutuoktinei”, – patikino R.Sinkevičiūtė. Tai ta paskola asmenine ar bendra (uz kuria atsakinga ir jo zmona) ? 💡

  3. JEIGU

    PASKOLA ASMENINE TAI KODEL SEIMA TURI KENTETI ,TEGU JI VIENA IR REKETUOJA ,CIA AISKUS DEBILIZMAS &#039);

  4. nauja

    reketo forma

  5. DEBILAS VISISKAS

    😯 tiem,kurie skolina,kaip ir losimo namuose,niekas aplinkui neegzistuoja,jiems svarbu tik ju paciu PINIGAI,skolintojams nerupi tavo seima ir tavo pajamos,jiems terupi pasiimti skola su dideliausiomis palukanomis ir cia nieko nepadarysi,jei yra tokiu DURNIU,kurie negalvodami skolinasi tai sitas biznis klestes ir toliau,GAILA neatsakingu zmoniu,kurie viska uzmirsdami skolinasi.

  6. ir dar

    baisiausia ,kai bankai skolina psichine liga serganciam zmogui,kuris gauna tik puse invalidumo pensijos,nes kita puse moka elimentus…ir toks zmogus ilenda i baisias skolas.

  7. Indre

    Nesupratau kakzo. Vienur raso, kad skola yra asmenine, t.y. tik to vyro. O kitoje vietoje raso, kad negali skirtis, nes skola yra bendras uzgyventas turtas (juokingai skamba, ane?) todel butu dalinama per puse, o dar tiksliau atitektu zmonai. Bet pala, jeigu prasiskolino vyras, tai kodel saskaitos ateina zmonai? Vienu zodziu, gili mistika man tie lietuviai….

  8. lietuviai

    reikia i teisma eiti, nes skola tai viras ime sau, tai prie ko cia seima

  9. nesamone

    ko su tokiu vyru is viso gyventi reikia, jei jis masto su koju kulnais, o dabar koses prisivire ir tures srebti seima, o kaipgi kitaip, ar manot, kad tuos pinigus jiems kas nors dykai padovanos? vyrui- uz degradacija ar silpnaprotyste, zmonai- uz asaras ar grazias akis? 🙂

  10. utopija

    Baisu net skaityti! Na, tai ko stebetis, kad normalus zmones vaziuoja gyventi i normalias valstybes? Ko stebetis, kad like cia yra priversti tapti alkoholikais, nes blaivia galva sia valstybe suvokti ir joje gyventi neimanoma?!

  11. mus išgelbes emigracija!!!!

    Na ir koks normalus žmogus pasiliks gyventi tokioj šalij,kuria valdo gudrus kvailiai.Nejaugi nera jokios sažinies,taip tičiotis iš žmoniu

  12. nezinau

    bet turbut geriausia susti toki vyra su visomis jo skolomis

    • ji

      as jau antri metai moku savo brangiausio issikolinima. Atimti dokumentai, rubai, batai. Uzdarytas kol nebus viskas ismoketa

  13. PASKOLOS PASIŪLYMAI KREIPTIS DABAR
    Laba diena, aš esu VICKY BENY pagal pavadinimą ir aš gyvena JAV, aš norėčiau kalbėti apie Dievo gerumą mano gyvenime po tiek mėnesių bando gauti internete paskolą ir buvo buvo scammed, kad aš tapo beviltiška gauti paskolą iš teisėtu skolintojas internete tada aš pamačiau iš draugo komentaras vadinamas Jokūbu ir jis kalbėjo apie šį teisėtu paskolos bendrovė, kurioje jis gavo savo paskolos greitai ir lengvai be jokio streso, todėl jis įvedė mane į vyras vadinamas J. Franklin, kuris kontroliuoja įmonė vadinama FRANKLIN paskolų fondus, todėl aš kreipėsi dėl paskolos sumą ($ 89,000.00USD) su mažomis palūkanų norma 2%, todėl paskola buvo patvirtinta ir pervedamos į mano banko sąskaitą, kuri buvo, kaip aš galėjo gauti savo paskolą išlaikyti savo skaldyti verslo veikia ir taip pat sumokėti savo sąskaitas, kad aš esu patarti kiekvienas iš jūsų, kurie yra suinteresuoti gauti paskola greitai ir lengvai maloniai susisiekti su jais elektroniniu paštu: {} franklinloans37@gmail.com gauti bet paskolos rūšį jums reikia šiandien , nes, kaip jums skaityti didžiausią liudijimą mano gyvenime.

  14. Labas,
    Tai yra informuoti plačiąją visuomenę, kad ponia Jane Alison, privati paskola skolintojas turi atverti finansinę galimybę visiems reikia bet kokią finansinę pagalbą. Mes apdalinti paskolą 2% palūkanų norma privatiems asmenims, įmonėms ir įmonių pagal aiškia ir suprantama forma ir būklės. susisiekti šiandien mums elektroniniu paštu adresu: (saintloans@hotmail.com)

  15. Sveiki atvykę į Moris paskola bendrovei. Be šios bendrovės, rasti sprendimus, į kiekvieną finansinės depresijos, kurie buvo pasverti. Jūs gaunate savo svajonių paskolą. Tiesiog įsitikinkite, kad jums dirbti su mumis, be abejo, ir dangūs bus jūsų ribos. Mes turime gerų biurų visame pasaulyje (Japonija-Asia, Turkija-Europoje ir kitur). Susisiekite su mumis šiandien adresu:
    Morisloancompany6@gmail.com
    Interneto svetainė: http://morisloancompany6.wix.com/morisloancompany
    ačiū,
    MORIS FRED

  16. Hi admin! Thank you for content.

  17. You ve done great job, Thx!

  18. Great content, amazing. Good job.

  19. Keep like this admin, thank you so much.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.