A lygos klubai: žvilgsnis pasibaigus sezonui

Šių metų Lietuvos A lygos futbolo pirmenybės truko kiek ilgiau negu septynis mėnesius: čempionatas startavo balandžio 7-ąją, o finišavo lapkričio 10-ąją.

Prisiminkime 10 komandų nueitą kelią 2007 metų sezoną.

KAUNAS

Kauniečiai vėl apgynė šalies čempionų titulą – aštuntą kartą per devynerius metus laimėjo A lygos pirmenybes. Tai Lietuvos rekordas. Prieš keletą metų bankrutavęs Kauno „Inkaras” šalies čempionu buvo tapęs 7 sykius.

Tačiau šį sezoną „Kaunas” pasiekė dar vieną savitą rekordą. Analogišką atvejį vargu ar kam pavyks prisiminti ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos futbolo istorijoje. „Kauno” klube šį sezoną vyriausieji treneriai keitėsi net šešis kartus. Vladimiras Kurnevas (Baltarusija), Eugenijus Riabovas, Angelas Červenkovas (Bulgarija), Andrejus Zygmantovičius (Baltarusija), Antoniusas Joore’as (Olandija), Andrejus Zygmantovičius – toks yra strategų, šį sezoną vadovavusių šalies čempionams, sąrašas. Tiesa, A.Zygmantovičius neturi profesionalaus trenerio licencijos, todėl oficialiai komandos vyriausiuoju treneriu tituluojamas Artūras Ramoška, kuris iš tiesų yra tik ekipos vartininkų treneris.

Šį sezoną kauniečiams sunkiai sekėsi įsibėgėti, o jų pergalės nedarė įspūdžio. Čempionų lygoje patyrė fiasko – per pirmąjį atrankos etapą nusileido Golubovcų „Zetai” iš Juodkalnijos. Sezonui įpusėjus „Kaunas” ėmė rungtyniauti kur kas sėkmingiau ir įtikimai laimėjo auksą – artimiausius konkurentus aplenkė 15 taškų.

„Kauno” pagrindą sudarė legionieriai. Iš jų meistriškumu išsiskyrė brazilas Rafaelis Ledesma. Sezono atradimu galima vadinti Audrių Kšanavičių, labai sėkmingai rungtyniaujantį ir Edinburgo „Hearts” klube, bei Mindaugą Grigalevičių, tapusį rezultatyviausiu komandos žaidėju (18 įvarčių).

SŪDUVA

Trenerio Algimanto Gabrio vadovaujamas Marijampolės klubas pirmą kartą per savo istoriją iškovojo šalies vicečempiono titulą. 1975 ir 2005 metais „Sūduva” buvo trečia, o pernai triumfavo šalies taurės turnyre.

Iš penktosios pozicijos praėjusių metų sezoną „Sūduva” pakilo į antrąją vietą. Iš visų A lygos komandų jos progresas didžiausias. Marijampoliečiai visą čempionatą rungtyniavo labai lygiai, išvengė „duobių”. „Sūduvai” vėl pavyko įveikti UEFA taurės turnyro pirmąjį atrankos etapą. Kitą sezoną antrame pagal rangą Europos futbolo turnyre Suvalkijos ekipa dalyvaus kaip šalies vicečempionė.

„Sūduvos” komandoje puikiai rungtyniavo saugai brazilas Willeris Oliveira (vienas techniškiausių A lygos legionierių), Darius Maciulevičius, Tomas Miklinevičius, Andrius Urbšys. Labai sėkmingai sezono viduryje į ekipą įsiliejo jaunasis gynėjas Linas Klimavičius. Jis buvo atleistas iš „Ekrano”, kai nepanoro pasirašyti naujos ilgalaikės sutarties su Panevėžio klubu. Vis dėlto „Sūduvai” stigo galingesnio puolėjų žaidimo.

EKRANAS

Panevėžiečiai – pastaraisiais metais pagrindiniai kauniečių konkurentai dėl aukso – tik baigiantis čempionatui „užsikabino” už trečiosios vietos, garantuojančios kelialapį į 2008 metų Intertoto taurės turnyrą. „Ekraną” draskė skandalai. Užtenka prisiminti dabar jau buvusio komandos generalinio direktoriaus Tomo Sitnikovo elgesį po 0:6 pralaimėtų UEFA taurės rungtynių Norvegijoje, kai jis galva į kaktą smogė klubo sporto direktoriui Virginijui Liubšiui, išsakiusiam savo nuomonę apie padėtį ekipoje.

Ilgametis „Ekrano” vyriausiasis treneris V.Liubšys iš šio posto pasitraukė po pernykščio sezono. Į Panevėžį buvo pakviestas Saulius Širmelis, bet ir jį, komandai ne itin sėkmingai startavus čempionate, pakeitė dublerių ekipos treneris Darius Butkus. Šis atsistatydino po gėdingo „Ekrano” pralaimėjimo Norvegijoje. Sezoną klubas baigė vadovaujamas fizinio rengimo trenerio iš Brazilijos Leonardo da Iparraguirre’s. Vasarą brazilas atvyko į Panevėžį iš „Vilniaus” komandos.

„Ekrano” ateitį gaubia nežinia. Klubo lyderiai Mantas Savėnas, rezultatyviausias A lygos futbolininkas Povilas Lukšys (26 įvarčiai), Gediminas Paulauskas ir dar keli žaidėjai kol kas neketina pasirašyti naujų sutarčių.

ŽALGIRIS

Vienu metu „Žalgiris” buvo tapęs net čempionato lyderiu. Ir vėliau labai stabiliai rungtyniavę vilniečiai vadinti pagrindiniais pretendentais į vicečempionų titulą. Tačiau komanda viską susigadino per paskutinį, ketvirtąjį, ratą, kai patyrė penkis pralaimėjimus ir atsidūrė penktojoje lentelės pozicijoje. Tik po paskutinio turo „Žalgiris” pakilo į ketvirtąją vietą, kuri, šiaip ar taip, teikia teorinių vilčių kitąmet žaisti Intertoto turnyre. Tai įvyktų tuo atveju, jei „Ekranas” iškovotų šalies taurę arba finale nusileistų „Kaunui”. Tada panevėžiečiai dalyvautų UEFA taurės turnyre.

Prieš naują sezoną „Žalgirio” laukia daug permainų. Kalbama, kad bus atsisveikinta su ne vienu vyresnio amžiaus futbolininku. Komandos vyriausiuoju treneriu siūloma tapti iš Liepojos „Metalurgs” prieš kelias dienas pasitraukusiam Benjaminui Zelkevičiui. „Žalgirio” prezidentas Arminas Narbekovas atsisakė trenerio pareigų prieš paskutinį A lygos turą.

VĖTRA

Prieš sezoną „Vėtros” strategas iš Rusijos Aleksandras Tarchanovas kalbėjo, kad šiais metais komandai keliami patys didžiausi tikslai. 2006-ųjų čempionate trečiąją vietą užėmęs sostinės klubas pasikvietė daug legionierių, surengė dvi ilgalaikes treniruočių stovyklas Turkijoje. Tačiau prasidėjus čempionatui paaiškėjo, jog „Vėtros” futbolininkai blogai parengti fiziškai, o kai kurie klubo naujokai atrodė ypač prastai. „Vėtroje” šį sezoną neatsirado pamainos rezultatyviausiam pernykščio A lygos čempionato žaidėjui ukrainiečiui Sergejui Kuznecovui.

Krizę padidino „Vėtros” savininkų iš Rusijos finansinės bėdos. Vasarą A.Tarchanovas išvyko į Rusijos „Premjer” lygos Samaros „Krylja Sovetov” klubą. Keli legionieriai buvo paskolinti Rusijos ir Ukrainos klubams, o Lietuvos rinktinės gynėjas Andrius Skerla perėjo į Lenkijos Kielcų „Koronos” ekipą.

„Vėtros” vairą perėmė tik pernai futbolininko karjerą baigęs Donatas Vencevičius. Jam pavyko atgaivinti komandos žaidimą. Sezono pabaigoje „Vėtros” futbolininkai rungtyniavo labai sėkmingai, bet pristigo laiko įsiterpti į kovą dėl medalių. Sostinės klubas, pralaimėjęs Šiauliuose paskutinį mačą, prarado ketvirtąją vietą.

ATLANTAS

Vacio Lekevičiaus treniruojamas uostamiesčio klubas po paskutinio turo pakilo į šeštąją vietą. Tokią pat buvo užėmęs ir pernykščiame šalies čempionate. „Atlantas” rungtyniavo labai banguotai. Klaipėdiečiai kur kas geresnį žaidimą demonstruodavo varžovų aikštėje nei namie. Gal todėl rungtynes Klaipėdoje komandai tekdavo žaisti iš esmės tuščiame stadione.

„Atlantas” turėjo daug legionierių, nors kai kurių jų meistriškumas buvo menkas. Labai gerą įspūdį paliko tik kroatas Luka Aničičius, pelnęs 16 įvarčių.

VILNIUS

Po laimėto čempionato pirmojo rato „Vilniaus” prezidentas Algimantas Breikštas pareiškė esąs tūkstančiu procentų įsitikinęs, kad jo komanda taps šalies čempione. Tačiau greitai paaiškėjo, jog šie žodžiai buvo pasakyti prieš klubo byrėjimą. Dėl ištikusios finansinės krizės atsisveikinta su legionieriais iš Brazilijos (jų buvo devyni). Brazilai ekipoje griežė pirmaisiais smuikais. Komandą paliko ir žinomi Lietuvos futbolininkai: Ramūnas Radavičius (perėjo į „Žalgirį”), Aivaras Laurišas (atstovavo „Kaunui”), Vytautas Lukša (kitą sezoną taip pat gali žaisti „Kaune”).

Rudenį „Vilniuje” rungtyniavo visai jauni futbolininkai, pradėję sezoną Visagino „Intere” ir Ukmergės „Vilkmergėje”, todėl šį sostinės klubą triuškino kas tik netingėjo.

ŠIAULIAI

Komanda pradėjo sezoną vadovaujama trenerio Dariaus Magdišausko. Tačiau po kelių mėnesių jis išvyko atgal į Švediją, kurioje dirbo tik mėgėjų ekipose. D.Magdišauską pakeitė buvęs jo padėjėjas Rytis Tavoras.

Jauna Šiaulių komanda beveik visiems varžovams buvo kietas riešutėlis. Šiauliečiai finišavo labai įspūdingai – iškovojo tris iš eilės pergales (įveikė „Sūduvą”, „Žalgirį” ir „Vėtrą”). Tai tapo ir savita ambicinga paraiška kitam sezonui. Rezultatyviausias klubo futbolininkas Viktoras Raskovas „nuginklavo” varžovų vartininkus 13 kartų.

ŠILUTĖ

Neoficiali „Kauno” dublerių komanda, kaip ir pernai, liko devinta. Pamario ekipai atstovavo „Kaunui” priklausantys futbolininkai. Jie ir treniruodavosi Kaune, o į Šilutę atvykdavo tik rungtyniauti. „Šilutę” treniravo buvęs „Kauno” treneris Eugenijus Riabovas. Rudenį komandai vadovavo Eduardas Malofejevas. Šį Baltarusijos trenerį Vladimiras Romanovas į Lietuvą sugrąžino iš savo pagrindinio futbolo klubo Edinburgo „Hearts”.

INTERAS

A lygos gėda. „Vilniui” susigrąžinus „Interui” paskolintus žaidėjus Visagino komanda liko be futbolininkų. Sezono pabaigoje „Interui” atstovavo net neregistruoti žaidėjai. Viskas baigėsi skandalu. Į paskutines rungtynes Panevėžyje visaginiečiai atvyko devyniese, o kai trys žaidėjai gavo traumas, mačą teko nutraukti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.