Karštakraujis amerikietis vedė į lemiamas pergales

Tanoka Beardas išvyko iš Lietuvos. Su „Žalgiriu” atsisveikinęs amerikietis per penkerius metus Kaune pasiekė labai daug. Vidurio puolėjas ne tik užsitarnavo per visą Lietuvos krepšinio istoriją ilgiausiai šalyje žaidusio legionieriaus vardą, bet ir keturis kartus padėjo „Žalgiriui” iškovoti Lietuvos krepšinio lygos čempionų žiedus bei tapti pirmuoju Baltijos lygos nugalėtoju.

Vieni išvykstančiam T.Beardui jautė pagarbą, kiti galėjo atsipūsti ir išpilti paskutinius apmaudo likučius – karštakraujis amerikietis daugiau nežais prieš jų mėgstamą ekipą. „Žalgirio” klubo svetainėje apžvelgiamas amerikiečio žaidimas per komandai lemiamas dvikovas su amžinu priešininku Vilniaus „Lietuvos rytu”.

Sujaukė visus planus

Siaubą varžovams Tanoka pradėjo kelti vos atvykęs į Lietuvą, rašo oficiali „Žalgirio” svetainė. Atsisveikindamas su „Žalgiriu” T.Beardas dėkojo klubo vadovams, kad 2003 metų žiemą šie leido jam tęsti karjerą. Ji netikėtai buvo nutrūkusi Rusijoje. Tada krepšininkas sezono viduryje liko be darbo.

O Lietuvoje darbo buvo nemažai: 2002 metų gruodį Vilniaus „Lietuvos ryto” komanda Kaune įveikdama „Žalgirį” 32 taškų skirtumu susirinko kalėdines dovanas ir jau skaičiavo būsimus velykinius LKL finalo margučius. Viduryje sezono „Žalgirio” komandą papildęs T.Beardas sujaukė visus tuometinių Lietuvos čempionų planus. Jau per dvi likusias reguliariojo sezono tarpusavio rungtynes Tanoka parodė, kad varžovų šeimininkavimas po „Žalgirio” krepšiu baigėsi. Abu kartus vidurio puolėjas į kauniečių sąskaitą įrašė po pergalę. Tanoka buvo rezultatyviausias žaidėjas: vasario 22 dieną rungtynėse Vilniuje jis pelnė 22 taškus ir sugriebė 13 kamuolių, o balandžio 12 dienos mače surinko 17 taškų ir atkovojo 19 kamuolių.

Pirmasis čempionų cigaras

Vėliau prieš pat išvykdamas iš Kauno Tanoka tai pavadino įstabiausia pergale per penkerius Lietuvoje praleistus metus. 2002-2003 metų sezono pirmosiose LKL finalo rungtynėse, likus žaisti 0,3 sek. ir esant lygiam rezultatui, dauguma laukė pratęsimo, tačiau Mindaugo Timinsko metimas vilniečius pasiuntė į nokdauną. Likusiuose finalo serijos mačuose „Lietuvos ryto” komandą nokautavo sėkmingas T.Beardo žaidimas – po 17 taškų metęs ir beveik po 10 atšokusių kamuolių sugriebdavęs amerikietis netrukus galėjo užsidegti savo pirmąjį čempionų cigarą.

Nepagerinamas rekordas

Kitą sezoną T.Beardo ir Arvydo Sabonio tandemas „Lietuvos rytui” nepaliko jokių vilčių. Vidutiniškai 19 taškų skirtumu buvo pasiektos keturios „sausos” pergalės LKL finale. Prie jų amerikietis prisidėjo 27 naudingumo taškų vidurkiu.

Per 2003-2004 metų sezoną T.Beardas savo ir „Žalgirio” vardą įrašė ir į Europos krepšinio istoriją. Eurolygos rungtynėse svečiuose su Bolonijos „Skipper” komanda Tanoka surinko 63 naudingumo taškus. Šis rezultatas yra iki šiol nepagerintas Eurolygos rekordas. Tam prireikė 35 pelnytų taškų ir 19 atkovotų kamuolių, neprametant nė vieno iš 13 baudos metimų.

Naudingiausias žaidėjas

Po metų pirmąją Lietuvos lygos lyderių dvikovą Vilniuje pralaimėjęs Kauno „Žalgiris” vėliau per 2004-2005 metų sezoną prieš „Lietuvos rytą” iškovojo 8 pergales iš eilės. ULEB taurę laimėję Europos užkariautojai grįžę į Lietuvą galėjo džiaugtis tik LKL vicečempionų titulu. Prie šio „džiaugsmo” labiausiai prisidėjo T.Beardas. Jis finalo serijoje pelnydavo po 19,5 taško ir atkovodavo beveik 13 kamuolių.

Šeštadienį Kauno „Žalgiris” Vilniaus „Siemens” arenoje laimėjo lemiamas Baltijos krepšinio lygos finalo ketverto rungtynes prieš Vilniaus „Lietuvos rytą” 64:60 (8:19, 24:16, 12:12, 20:13). Likus 12,5 sek. iki rungtynių pabaigos ir esant rezultatui 60:62, vilniečių gynėjas Robertas Štelmaheris nepataikė dviejų baudos metimų, ir kauniečių vidurio puolėjas T.Beardas mesdamas baudas įtvirtino „Žalgirio” pergalę. Daugiausia prie kauniečių pergalės prisidėjo naudingiausiu BBL finalo ketverto žaidėju išrinktas T.Beardas. Jis surinko 19 taškų ir atkovojo net 25 kamuolius.

Tokia pirmojo Baltijos krepšinio lygos finalo istorija buvo užfiksuota 2005 metų balandį. Nors po metų Taline žalgiriečiams ir nepavyko apginti BBL čempionų titulo, Kauno komandos kapitono niekas negalėjo smerkti – 28 pelnytų taškų ir 13 atkovotų kamuolių tiesiog pergalei neužteko.

Prieš pat lemiamas sezono dvikovas dėl rankos traumos netekus Darjušo Lavrinovičiaus, LKL finalo serija kauniečiams susiklostė nesėkmingai. T.Beardas kovėsi kaip išgali, bet per ketverias rungtynes vidutiniškai surinkti 23 taškai ir 11 atkovotų kamuolių žalgiriečių neišgelbėjo.

Kauno komanda netrukus atsigriebė. Naują trejų metų Eurolygos ciklą Lietuvos krepšinio federacijos taurės finale ir LKL finalo serijoje „Žalgiris” pradėjo įskaitinėmis pergalėmis. Abiejų finalų naudingiausiu žaidėju buvo pripažintas T.Beardas, dar kartą sutramdęs vilniečių norą būti pirmiems.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.