V.Hanas: „Turėsiu savo vardo lygą”

Po kelerių metų pertraukos į Lietuvą atvykęs daugelio Lietuvos bušido gerbėjų simpatijų sulaukęs jau karjerą baigęs garsusis Volkas Hanas suprato, kad bušido – jam jau ne tik hobis. Bušido legenda treniruoja pasaulio ir Europos čempionatų dvikovos sporto šakų prizininkus ir taip bando įgyvendinti didžiausią savo idėją – sukurti Volko Hano bušido lygą.

Praėjusį šeštadienį Vilniuje, „Siemens” arenoje, vyko tarptautinis superturnyras „K-1 Hero’s”, į kurį savo mokinį atvežė ir legendinis bušido kovotojas iš Rusijos Volkas Hanas. Jo auklėtinis – naujai iškilusi Rusijos žvaigždė Damba Radnajevas – du kartus pasaulio sambo „Combat” čempionas, pergales šventęs Kinijos didžiausiuose ušu sandos čempionatuose. Jis ringe susikovė su 2006 metų Europos „Shooto” čempionu Kęstučiu Smirnovu. Dvikovą, kaip jau rašėme, lydėjo per 6000 į areną susirinkusių žiūrovų švilpimas, nes abu sportininkai visą pirmą ir didesnę dalį antro raundo atsargiai studijavo vienas kitą, suko ratus ringe nesiryždami pulti. Tačiau sulaukęs momento Kęstutis parvertė varžovą ant ringo ir, užlaužęs ranką, išplėšė pergalę.

Po turnyro Volkas Hanas prisipažino nesitikėjęs, kad K.Smirnovas būtent taip švęs pergalę: „Maniau, kad maniškis bus nokautuotas, nesitikėjau, kad jam bus atliktas skausmingas veiksmas.”

„Keletą metų nebuvau jūsų šalyje. Mes su Donatu buvome bušido pradininkai Lietuvoje ir dabar pakelta galva galiu sakyti, kad ši sporto šaka sėkmingai plėtojasi”, – taip atvykęs į Lietuvą žurnalistams sakė Volkas Hanas. Bušido legenda sutiko atsakyti į LŽ žurnalisto klausimus.

– Prisimenate, kada pastarąjį kartą lipote į ringą kovoti?

– Tai buvo 2000-aisiais. Ir nuo to karto jokiose varžybose nedalyvavau.

– Ir ką veikėte baigęs sportininko karjerą?

– Nustojęs dalyvauti varžybose pasinėriau į verslą, padėjau vaikinams pasirengti varžyboms, kad jie pasirodytų deramai, kaip ir aš.

Dabar mano verslas klesti ir pradėjau dirbti dar didesnėmis apsukomis. Sportininkų parengimas man tapo jau ne hobiu, o ir verslu. Rusijoje ekonomika stabilizavosi, pasaulyje dvikovos sporto šakos labai populiarios, yra milijonai gerbėjų. Iš to jau galima ir užsidirbti. Ir jau užsidirbu.

– Kokiame mieste dabar gyvenate?

– Jau Maskvoje. Gyvenau Tuloje, bet persikėliau į sostinę. Čia bušido labai populiarus, nors Tuloje ši sporto šaka kėlė dar didesnį žmonių susidomėjimą. Sakoma, kad geriau būti pirmu kaime nei paskutiniu mieste, tačiau persikėliau į Maskvą. Čia juk kultūros, politikos, finansų centras. Perfrazuojant vieną posakį, visi keliai veda į Maskvą.

– Jūsų mokinys jau dalyvavo panašiuose bušido superturnyruose?

– Tokiame pajėgiame turnyre jis dar nebuvo dalyvavęs. Daugiausia jis dalyvauja mažesnio prestižo, mėgėjiškuose turnyruose. „Hero’s” varžybos jam buvo pirmas startas. Pasakiau jam, kad jau atėjo laikas ir tokiose varžybose save išbandyti. Jis labai pajėgus kovotojas.

– Kiek tokių auklėtinių turite?

– Tokio pajėgumo, kaip D.Radnajevas, klube turiu aštuoniolika sportininkų. Juos susirinkau iš visos šalies. Bet mano mokyklos ypatumas tas, kad su vaikais aš nedirbuu. Pasiimu tarptautinės klasės sporto meistrus, kurie savo sporto šakose yra daug pasiekę, ir juos parengiu pasaulio elito bušido kovoms. Juos vežuosi į įvairius turnyrus. Bet tai ne lengvesnis darbas, nei dirbti su vaikais. Mūsų šalyje sportuoja milijonai vaikinų, o čempionas – vienas. Ir jį reikia įveikti. Mokinys turi mokėti sujungti visas dvikovos sporto šakas ir dvikovoje tai pademonstruoti.

Juk daug sportininkų idealiai atrodo per treniruotes, o ringe nesugeba to parodyti. Va čia ir yra mano užduotis – padaryti taip, kad sportininkas ringe viską mokėtų atlikti. Iljuchinas, Charitonovas, Jemeljanenka, Atajevas – tai Rusijos bušido mokyklos elitas, kuris patirties sėmėsi iš manęs.

– Kaip sekasi Bazigitui Atajevui, kurį ne kartą matėme tarptautiniuose bušido turnyruose Vilniuje?

– Bazigitas tapo keturiskart pasaulio ušu sandos čempionu. Nuo profesionaliojo sporto jį vis dar sulaiko tai, jog ušu sanda turėtų tapti olimpine sporto šaka. Ir jis turi svajonę tapti olimpiniu čempionu. Ateinančiais metais Pekino olimpinėse žaidynėse vyks parodomosios ušu sandos varžybos, gaila, kad tik keturių svorio kategorijų, ir jis į jas nepateko. Todėl dabar jis intensyviai treniruojasi ir rengiasi Japonijoje vyksiančiam K-1 organizacijos kikbokso finalui.

– Kokių turite didelių svajonių?

– Mano didžiausia svajonė – sukurti pasaulinę Volko Hano bušido lygą. Ir ji bus įkurta. Jau pradėjome ta linkme dirbti.

– Taip konkuruosite su japonais?

– Taip. Bet tai sykiu yra ir verslas. Naujajai lygai turiu viską, ko reikia. Tereikia visas jėgas suvienyti ir idėja bus įgyvendinta.

Todėl dabar vaikinus rengiame elitinei komandai, kuri galėtų deramai kovoti su pasaulio elito atstovais.

– Ir kada jau išvysime Volko Hano lygos dvikovas?

– Manau, 2008-aisiais reikia Rusijoje įkurti federaciją, paskui įkurti pasaulinę lygą ir 2009-aisiais jau galime startuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.