„Gazprom” ir „Eni” ketina prie Baltijos jūros statyti dujų skystinimo gamyklą

Stambiausia Italijos naftos ir dujų kompanija „Eni” bei Rusijos dujų milžinė „Gazprom” ketina kartu prie Baltijos jūros statyti dujų skystinimo gamyklą. Tai naujienų agentūrai „Reuters” sakė „Eni” antrinei įmonei, Rusijoje vykdančiai naftos ir dujų projektus, vadovaujantis Karlas Meridžis (Carlo Meriggi).

„Gazprom” Primorske ketina statyti suskystintų gamtinių dujų gamyklą, kurios metiniai pajėgumai siektų 5-7,2 mln. tonų suskystintų dujų.

„Būtume labai suinteresuoti prisidėti prie šio projekto”, – Italijos ir Rusijos verslo forume Romoje teigė K. Meridžis.

„Eni” norėtų įsigyti šio projekto mažumos akcijų paketą, kad gautų dujų ir galėtų dalyvauti gamyklos statybose.

„Gazprom” ir „Eni” šios informacijos nekomentuoja. „Gazprom” atstovas tik pasakė, kad sprendimas dėl partnerystės su „Eni” sąlygų bus priimtas iki šių metų pabaigos.

5 mln. tonų pajėgumo gamykla turėtų pradėti veikti 2011-2012 metais. Projekto vertė siekia 3,7 mlrd. JAV dolerių.

Šių metų pavasarį „Gazprom” pranešė, kad preliminariai pasirinko keturias projekto partneres, tačiau konkrečių įmonių neįvardino. Vėliau tapo žinoma, kad viena iš įmonių yra Didžiosios Britanijos kompanija BP.

Šiuo projektu taip pat domisi Japonijos kompanijos „Mitsui” ir „Mitsubishi”, Britanijos „British Gas” ir bendra Rusijos bei Didžiosios Britanijos kompanija TNK-BP.

K. Meridžis taip pat sakė, jog „Gazprom” ir „Eni” kartu rengia galimybių studiją dėl dujotiekio tiesimo Juodosios jūros dugnu tiesiai iš Rusijos į Europos Sąjungą. Birželį „Gazprom” ir „Eni” sutarė statyti „South Stream” vamzdyną, kuriuo per metus 30 mlrd. kubinių metrų dujų per Bulgariją atkeliaus į Austriją, Slovėniją ir Italiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.