Opozicija skundžia valdžią dėl lėšų švaistymo

Vakar Palangos miesto tarybos opozicijoje esantys konservatoriai kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) dėl įtarimų neskaidria veikla kurorto valdžiai vykdant sutartį dėl Palangos reklamos,rinkodaros ir viešųjų ryšių. Apie tai konservatoriai valdančiuosius žada informuoti šiandien vyksiančiame miesto Tarybos posėdyje.

Palangos miesto savivaldybės administracija, švaistydama biudžeto lėšas, apmokėdavo UAB „Misiukevičius ir partneriai” darbų sąmatas už realiai neatliktas paslaugas. Vertinant atsakingų tarnautojų pasisakymus, susidaro įspūdis, kad jie asmeniškai suinteresuoti nesidomėti, kokiems tikslams panaudojami mokesčių mokėtojų pinigai”, – teigiama opozicijos atstovų kreipimesi į FNTT.

Pagal kurorto Savivaldybės sutartį su sostinės viešųjų ryšių bendrove „Misiukevičius ir partneriai”, kuriai už Palangos kurorto įvaizdžio gerinimą numatyta skirti beveik 90 tūkst. litų, viešųjų ryšių bendrovė įsipareigojo įgyvendinti dešimt parengtos koncepcijos punktų, tarp kurių – nustatyti Palangos kurorto viziją, atlikti Savivaldybės informacijos auditą, formuoti poilsiautojais besirūpinančio miesto ir jo vadovų įvaizdį, skatinti verslo bendruomenės domėjimąsi kurortu ir kt.

Be to, per mėnesį po sutarties pasirašymo šių metų liepą viešųjų ryšių specialistai įsipareigojo atsakingus Savivaldybės asmenis apmokyti kompetetingai bendrauti su žiniasklaida bei surengti jiems mokymus bei fotosesijas.

Nors iki sutarties galiojimo termino – gruodžio 31 d. – liko tik pusantro mėnesio, valdininkai negali atsakyti, kokie darbai viešųjų ryšių srityje jau padaryti.

Palangos mero pavaduotojas liberalcentristas Rimas Garolis tegalėjo pasigirti per seminarą įsisąmoninęs dvi bendravimo su žiniasklaida taisykles: „Niekada nemeluok ir niekada nelaikyk žurnalisto kvailesniu už save…”

Paklaustas apie Palangos miesto garsinimą bei kurorto įvaizdžio gerinimą, R. Garolis prisipažino „nesekantis aikštės”: „Viešųjų ryšių sritį kuruoja pats meras”.

Šveitė mundurus

Rugsėjo pabaigoje pagal pateiktą viešųjų ryšių darbų sąmatą kurorto Savivaldybės administracija minėtai bendrovei sumokėjo 5950 Lt už valandos trukmės konsultacijas su žiniasklaida bei tris parašytus bei spaudai išplatintus pranešimus.

Vienas jų – padėka Palangos gelbėtojams – išplatintas po to, kai „Vakarų ekspresas” paviešino faktą, kad kurorto paplūdimyje privatūs gelbėtojai dirba nelegalai, o jų gretose yra mero liberalcentristo bendrapartiečiai – Tarybos narys Saulius Simė bei mero patarėjas Ričardas Kurpius.

Po šios publikacijos tyrimą inicijavusi Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė konstatavo, kad Savivaldybė, suteikdama teisę gelbėtojų funkcijas atlikti kurorto Vandens motociklų klubui, pažeidė įstatymus.

Rugpjūčio mėnesį už viešųjų ryšių darbus Palangos savivaldybė vilniečiams paklojo beveik 50 tūkstančių litų: 30 tūkst. litų įvertintas penkių pranešimų spaudai rašymas ir platinimas, atliktas informacijos auditas, informacijos srautų judėjimo planas, kuro sąnaudos. Dar 15 tūkstančių kainavo 4 pranešimų spaudai rašymas ir platinimas, trijų straipsnių spaudoje inicijavimas bei konsultacijos su žiniasklaida, taip pat konsultacijos merui bei administracijos vadovams.

Įdomu tai, kad pranešimas spaudai apie Šventosios seniūno rinkimus vėlgi buvo išplatintas po „Vakarų ekspreso” straipsnio apie tai, kad Palangos meras įtartas protegavęs savo bendrapatirtietį.

Kitas pranešimas – apie mero inicijuotą akciją „Nesisiok į jūrą” – išplatintas žiniasklaidoje nuskambėjus kritikai R. Kirstuko atžvilgiu dėl neefektyvių ir keistų jo veiksmų.

Dar vienas pranešimas apie Savivaldybės administracijos direktorių V. Kuznecovą iš teigiamos pusės išplatintas po to, kai „Vakarų ekspresas” paviešino informaciją, kad pastarasis savo parašu neteisėtai iš valstybės atėmė 40 arų žemės plotą ir prijungė jį prie sklypo Šventojoje, Kopų g. 25.

Į spalvą nežiūri

„Vakarų ekspresui” pasiteiravus Palangos valdininkų, kas konkretaus padaryta už mokesčių mokėtojų pinigus gerinant kurorto įvaizdį, aiškių atsakymų nesulaukėme.

Ekonominės plėtros skyriaus vedėja Lina Šemetulskytė raštu pažėrė abstrakčių sąvokų, o administracijos direktorius V. Kuznecovas, kuris, kaip ir vicemeras R. Garolis, nebuvo girdėjęs apie informacinius srautus, įvaizdžio formavimo planus ir kitus sutartinius darbus, teigė, jog viešųjų ryšių bendrovė „tą analizę” žadėjo pateikti raštu Tarybai: „Iki Kalėdų turėtume susipažinti”.

Savo ruožtu bendrovės „Misiukevičius ir partneriai” vadovas Gintaras Misiukevičius teigė, kad sutartiniai įsipareigojimai ne tik įvykdyti, bet ir viršyti. Pavyzdžiui, bendrovė turėjo parašyti ir išplatinti tik aštuonis pranešimus spaudai, o realiai už tuos pačius pinigus padarė trigubai daugiau ir neketina sustoti iki pat sutarties galiojimo pabaigos.

Tuo tarpu bendrovės projektų vadovas Rytis Sabas dėl kilusios sumaišties ugnį kreipia į amžiną kovą tarp valdančiųjų ir opozicijoje atsidūrusių konservatorių.

„Mums nesvarbu, su kuo dirbti – liberalcentristais ar konservatorias… Visuomenė turi aiškiai žinoti apie valdžios veiksmus”,- sakė jis.

Į klausimą, kieno iniciatyva mokesčių mokėtojų pinigai naudojami valdančiųjų veiksmams palankesnėje šviesoje nušviesti, pokalbininkas atsakė, esą bendrovė pati ieško žinių ir inicijuoja jų viešinimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.