Burokėliai – skanu ir sveika

Burokėliuose yra beveik visų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų: fosforo, kalio, kalcio, magnio, geležies, gausu mikroelementų ir vitaminų.

Burokėliuose yra biologiškai aktyvių organinių medžiagų betanino ir betaino, todėl jie vartojami kaip vaistas ir dietinis maisto produktas sergant kepenų ligomis. Virti burokėliai tinka sergantiems hipertonija, nes magnis mažina padidėjusį arterinį kraujospūdį, ramina nervų sistemą. Kone daugiausiai iš visų daržovių turėdami jodo, burokėliai tinka sergantiems skydliaukės ligomis. Sergantiems širdies vainikinių arterijų ateroskleroze šviežių burokėlių nereiktų vartoti.

Konservuoti tinka ryškios spalvos burokėliai, be sumedėjusių ar šviesių audinių.

Raudonas burokėlių pigmentas jautrus terpės rūgštumui ir temperatūrai. Graži, raudona spalva išlieka, kai verdami burokėliai parūgštinami citrinos rūgštimi, rūgščiais obuoliais, svarainiais, kaukazinėmis slyvutėmis, spanguolėmis ar jų sultimis.

Burokėliai rauginami, marinuojami, konservuojami su obuolių, svarainių, juodųjų serbentų sultimis, iš jų gaminami užkandos su morkomis, pupelėmis, kopūstais.

Burokėliai bus minkšti, jeigu apvirtus 10 min. palaikysite po šalto vandens srove, o sultingi ir skanūs bus, jei virsite nenuluptus ir su šaknelėmis. Nuluptų burokėlių ir nuskustų morkų nepatariama laikyti atvirame inde, nes suyra vitaminas C.

Žalių burokėlių rauginimas

Reikės: 5 l vandens, 150 g druskos, 2 juodos duonos plutelės.

Burokėlius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į didelį puodą ar kibirą. Pasūdykite šaltą nevirintą vandenį ir užpilkite ant burokėlių, įdėkite juodos duonos plutelių, kad geriau rūgtų. Kambario temperatūroje rauginama 12-15 d. Įrūgusius burokėlius reikia paslėgti, indą uždengti dangčiu arba aprišti švariu audeklu ir laikyti vėsioje vietoje.

Burokėliai su obuolių ar juodųjų serbentų sultimis

Išvirtus burokėlius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, šiaudeliais arba sutarkuokite burokine tarka, pasūdykite (tačiau nebūtina), sudėkite į stiklainius neslegiant, užpilkite karštomis sultimis. Pridengę metaliniais dangteliais sterilizuokite verdančiame vandenyje: 0,5 l talpos stiklainius – 40 min, 1 l – 50 min.

Burokėlių ir kopūstų salotos

Reikės: 1 kg. burokėlių, 1 kg baltagūžių kopūstų, 3-4 svogūnų. Marinatui – 1 l vandens. 300 ml acto, 200 g cukraus, 120 g druskos.

Išvirusius burokėlius nulupkite, supjaustykite juostelėmis, kopūstus – šiaudeliais, svogūnus – žiedais.

Karštame vandenyje ištirpinkite druską ir cukrų, supilkite actą, sudėkite kopūstus ir 5 min. virkite. Sudėkite likusias daržoves ir dar pavirkite 5 min. Karštas daržoves sukrėskite į 1 l talpos stiklainius, užpilkite marinatu ir 15 min. sterilizuokite verdančiame vandenyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Burokėliai – skanu ir sveika"

  1. labai skanu...

    labai skanu,, barstkose&#039&#039 – uzspirginame smulkius rukytu lasiniu spirgucius su svogunais, idedame virtus ir burokine tarka sutarkuotus burokelius, ipilame vandens su citrinu rugstele, krakmolo, pasudome, pasutiname. Kose valgome su bulvemis, virtomis su lupena. SKANAUS!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.