Thierry Henry: „Vis dar mokausi”

Rungtynės su lietuviais visiems laikams įeis į Prancūzijos futbolo istoriją – per jas 30-metis Thierry Henry pagerino rezultatyvumo nacionalinėje komandoje rekordą, kuris ilgai priklausė legendiniam Micheliui Platini. Šių metų vasara T.Henry irgi buvo ypatinga – jis iš Londono „Arsenal” perėjo į „Barceloną” ir išsiskyrė su žmona.

Praėjusią savaitę Nante T.Henry į Lietuvos rinktinės vartus per dvi minutes varžybų pabaigoje įmušė du įvarčius. Prancūzai išplėšė pergalę 2:0 ir tapo Europos čempionato atrankos turnyro B grupės lyderiais. T.Henry per 96 nacionalinėje komandoje žaistas rungtynes pasižymėjo 43 kartus – dviem įvarčiais aplenkė M.Platini, dabartinį UEFA prezidentą.

„Svajojau apie šį rekordą. Ypač džiaugiuosi, kad tai įvyko per tokias svarbias rungtynes su žūtbūtinai kovojusia komanda”, – pasibaigus mačui su Lietuvos rinktine kalbėjo T.Henry.

Skirtingos apsisprendimo versijos

Iš karto po rungtynių T.Henry specialiai į Nantą atsiųstu „Barcelonos” klubo lėktuvu išskrido į Ispaniją, nes po kelių dienų Katalonijos ekipos laukė diviziono „Primera” mačas.

T.Henry perėjimas iš Londono „Arsenal” į „Barceloną” buvo garsiausias praėjusios vasaros sandoris Europos futbolo rinkoje. Nors pastarąjį sezoną futbolininką kamavo traumos, „Barcelona” už ilgametį Londono komandos atakų lyderį ir kapitoną paklojo 32 mln. eurų (apie 110 mln. litų).

„Arsenal” simboliu vadintas T.Henry į šį klubą atvyko 1998 metais iš Turino „Juventus”. Turino ekipos treneriai neįžvelgė ypatingo puolėjo talento, todėl T.Henry neretai tekdavo rungtyniauti jam neįprastoje saugo pozicijoje. „Arsenal” sutiko už prancūzą sumokėti 17 mln. eurų (per 58 mln. litų) transfero sumą ir neapsiriko – jis tapo ekipos žaidimo siela ir aistruolių numylėtiniu. Dažnai būdavo pažymima, kad „Arsenal” su T.Henry ir be jo – tai tarsi dvi visiškai skirtingos komandos.

Kai šią vasarą T.Henry nutarė atsisveikinti su „Arsenal”, Prancūzijos rinktinės puolėją savo vienuolikėse panoro matyti daug garsių Europos klubų. „Sprendimas palikti „Arsenal” buvo pats sunkiausias mano gyvenime. „Barceloną” pasirinkau dėl to, kad noriu siekti didelių laimėjimų Ispanijoje ir Europoje”, – taip savo sprendimą aiškino T.Henry, kai Ispanijoje pasirašė sutartį.

Europos futbolo apžvalgininkai rašė, jog galėjo būti ir kita priežastis, dėl kurios T.Henry nutarė palikti Angliją, nors klube „Arsenal” jis buvo tiesiog dievinamas. Futbolininkas nutarė kelti sparnus, kai prieš šį sezoną susvyravo ilgamečio „Arsenal” stratego iš Prancūzijos Arsene’o Wengero pozicijos. Pats A.Wengeras teigė, kad T.Henry sprendimą lėmė nesėkmingai klubui susiklostęs pastarasis sezonas.

Nori laimėti viską

Ryškiausia „Barcelonos” žvaigždė brazilas Ronaldinho sveikino T.Henry sprendimą pasirinkti šią komandą. „Su juo mūsų atakos bus dar galingesnės”, – pažymėjo Ronaldinho.

Nuo 2003 metų liepos „Barsą” treniruojantis olandas Frankas Rijkaardas džiaugiasi dar labiau padidėjusia konkurencija tarp puolėjų – jie savo vertę privalo įrodyti per kiekvienas rungtynes.

T.Henry sako, kad kol kas tik adaptuojasi garsiajame Katalonijos klube, nes turi priprasti prie šiek tiek kitokio stiliaus futbolo. „Žaisdamas ir treniruodamasis su tokiais futbolininkais kaip Ronaldinho, Samuelis Eto’o, Lionelis Messi turiu ko pasimokyti. Tad vis dar mokausi žaisti geriau. „Barcelonos” klubo futbolininkai kiekvieną dieną turi tobulėti. Mane supa žmonės, šį sezoną norintys laimėti viską, ką tik įmanoma: Čempionų lygą, Ispanijos čempionatą ir šalies taurės turnyrą”, – rugsėjo pabaigoje atviravo naujasis „Barcelonos” puolėjas iš Prancūzijos. Taip jis kalbėjo po savo pirmojo „het-triko” Ispanijoje – trijų įvarčių į „Levante” komandos vartus.

Aikštėje išsiskyrė nuo mažumės

Thierry Danielis Henry gimė 1977 metų rugpjūčio 17 dieną Paryžiaus Les Ulis priemiestyje. Nuo mažų dienų kieme gainiojo kamuolį, nors tėvas nenorėjo, kad jis taptų futbolininku, – kartais net drausdavo su draugais žaisti futbolą.

Tačiau pamatęs, ką sūnus moka aikštėje, tėvas pats jį nuvedė į „Les Ulis” klubo jaunių sekciją. T.Hienry iš savo bendraamžių ypač išsiskyrė greičiu, nestokojo užsispyrimo. Kaip ir jo tėvas, sudaręs Thierry visas sąlygas tobulėti.

Tėvas sumokėjo ir už sūnaus mokslą nacionalinėje Prancūzijos futbolo akademijoje „Clarefontaine”. Čia T.Henry susipažino su Nikolas Anelka, kuris iki šiol yra geriausias jo draugas (šis Prancūzijos rinktinės puolėjas Kaune į Lietuvos rinktinės vartus įmušė įvartį, nulėmusį varžovų pergalę).

Futbolo akademijoje jaunąjį talentą iš Paryžiaus priemiesčio pastebėjo „Monaco” klubas. Jo vienuolikėje T.Henry debiutavo 1994 metų rugpjūčio 31-ąją per Prancūzijos čempionato rungtynes su „Nicce”.

Po trejų metų 20-metis T.Henry sulaukė kvietimo į Prancūzijos rinktinę. Jis pirmą kartą atstovavo nacionalinei komandai 1997-ųjų spalio 11 dieną per dvikovą su PAR reprezentantais. Tais metais T.Henry su „Monaco” ekipa tapo Pranzūzijos čempionu, o 1998-aisiais sulaukė kvietimo iš Turino „Juventus”, bet, kaip žinome, greitai atsidūrė „Arsenal” klube.

„Arsenal” mano rojus”, – yra sakęs T.Henry. Mokykloje jis mokėsi prastai, tačiau atvykęs į Londoną labai greitai išmoko anglų kalbą.

2003-iaisiais „Arsenal” lyderis susituokė su Anglijos modeliu Claire Merry. Po dvejų metų porai gimė dukra Tea. Šių metų vasarą T.Henry teko priimti sudėtingą sprendimą ne vien dėl tolesnės savo karjeros, bet ir dėl šeimos, – jis išsiskyrė su žmona.

Naujasis prancūzų lyderis

Kai po 2006 metų pasaulio čempionato futbolininko karjerą baigė Zinedine’as Zidane’as, pradėta svarstyta, kas taps naujuoju Prancūzijos rinktinės žaidimo lyderiu ir komandos siela. Laisva vieta ilgai tuščia nebūna – ją užėmė T.Henry.

30-metis prancūzų puolėjas sako, kad futbolas teikia džiaugsmą ir kad jis jaučia nepasotinamą pergalių alkį. T.Henry su nacionaline rinktine iškovojo 1998 metų pasaulio ir 2000 metų Europos čempiono titulus. Tačiau 2006-aisiais „Arsenal” klubas Čempionų lygos finalą 1:2 pralaimėjo „Barcelonai”, o Prancūzijos ekipa per lemiamą pasaulio pirmenybių mačą Vokietijoje 11 metrų baudiniais nusileido italams – jie tapo čempionais.

„Kai esi žaidęs tokio rango varžybose, nori ne tik pakartoti tai, bet ir pasiekti daugiau. Rinktinėje turiu ir papildomą stimulą. Manau, iki kitų metų Europos čempionato Austrijoje iš Šveicarijoje nacionalinei komandai jau būsiu pelnęs per 50 įvarčių”, – pareiškė T.Henry, rezultatyviausias Prancūzijos rinktinės futbolininkas per visą jos istoriją.

AFP/Scanpix nuotraukos

Po pirmo įvarčio į Lietuvos rintinės vartus T.Henry tapo visų laikų rezultatyviausiu Prancūzijos rinktinės futbolininku.

Žaisdamas „Barcelonos” ekipoje T.Henry šį sezoną nori laimėti viską, ką tik įmanoma.

THIERRY DANIELIS HENRY

Gimė: 1977 08 17

Ūgis: 188 cm

Svoris: 83 kg

Titulai: pasaulio čempionas (1998 m.) ir vicečempionas (2006 m.), Europos čempionas (2000 m.), Konfederacijų taurės nugalėtojas (2003 m.), Prancūzijos čempionas ir taurės laimėtojas (1997 m.), Anglijos čempionas (2002 ir 2004 m.), Anglijos taurės laimėtojas (2002, 2003 ir 2005 m.), Anglijos Supertaurės nugalėtojas (2002 ir 2004 m.), Čempionų lygos finalininkas (2006 m.), UEFA taurės turnyro finalininkas (2000 m.). 2003 ir 2004 m. laimėjo FIFA geriausio pasaulio futbolininko rinkimus, penkis kartus išrinktas geriausiu Prancūzijos futbolininku, keturis kartus tapo rezultatyviausiu Anglijos pirmenybių žaidėju.

Jaunimo komandos

1983-1989 m. Les Ulis, 1989-1990 m. Palaiseau, 1990-1992 m. Viry-Chotillon, 1992 m. Clairefontaine, 1992-1995 m. Monaco.

Klubai

1995-1998 m. Monaco 105 rung. 20 įv.

1998-1999 m. Juventus 16 3

1999-2007 m. Arsenal 254 174

2007 m. Barcelona 8 3

Prancūzijos rinktinė

1997-2007 m. 96 rung. 43 įv.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.