Liuteronų bažnyčios kryžius iškilo virš daugiabučių

Palangoje, ant gyvenamųjų namų kvartalo pradžioje statomos evangelikų liuteronų bažnyčios užkeltas septynias tonas sveriantis bokštas su varpu ir kryžiumi.

Tai vienas svarbiausių bažnyčios statybos etapų, po kurio iki žiemos bus tęsiami išorės apdailos darbai, o kitą vasarą planuojama šioje naujoje šventovėje priimti Palangos parapijos tikinčiuosius.

Naujosios kurorto evangelikų liuteronų bažnyčios kunigas daktaras Darius Petkūnas sakė, kad bažnyčios kertinis akmuo padėtas 2005 metų liepą, o statyba prasidėjo rugsėjo pabaigoje.

Praėję metai bažnyčiai buvo labai permainingi ir sunkūs, nes šalyje staiga dvigubai pakilo statybininkų atlyginimai, pabrango statybinės medžiagos. Planuotų aukotojų pinigų nebepakako, statybos tempai sulėtėjo.

Praėjusį pavasarį čia atvyko penkiolika studentų liuteronų iš JAV, kurie nemokamai sutvarkė aplinką, padėjo statybininkams. Kunigas dėkingas bažnyčios statybai pinigus aukojusiems Palangos parapijiečiams, taip pat Mažosios Lietuvos patriarchui Kurtui Vėliui, JAV Ajovos valstijos sinodo liuteronų decezijai ir Misurio sinodo „Human care” fondui. Tik jų dėka šį pavasarį pavyko sumontuoti stogą ir jame patalpinti du iš trijų Vokietijos liuteronų dovanotus varpus.

Dabar čia stovi visi trys praėjusio šimtmečio viduryje Vokietijoje pagaminti varpai, kuriais bus skambinama naudojantis elektros energija. Vokiečiai padovanojo ir elektrinius vargonus bei bažnyčiai reikalingus baldus.

Varpų svoris įspūdingas: vienas jų sveria toną, kiti – 700 ir 800 kilogramų. Bokšto kryžius pagamintas iš nerūdijančio plieno, yra dviejų metrų aukščio, o sveria apie 100 kg.

D. Petkūnas patikino, kad bažnyčia statyta ne dėl gražios išvaizdos ir pastato didingumo. Pagrindinis tikslas – padėti bendrauti čia susirinksiantiems Palangos parapijiečiams. Tam suprojektuota ir konferencijų salė. Be to, atsisakyta klebonijos pastato, todėl bažnyčioje bus įrengtos gyvenamosios patalpos kunigams.

Kunigas sakė tikįs, kad šis palangiškių architektų Irenos ir Gintauto Likšų projektas taps ne tik kurorto puošmena, bet ir vienu didžiausiu kultūros bei dvasinės atgaivos šaltiniu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.