„Oktoberfest“ nuplėšia pedantiškųjų vokiečių kaukę

Didžiausioje pasaulyje alaus šventėje vyrai, įveikę apie aštuonis bavariškus litrinius bokalus, dažnai nakvoja ant žolės

Šį savaitgalį baigiasi masiškiausia ir garsiausia pasaulyje alaus šventė „Oktoberfest”, kasmet pritraukianti milijonus lankytojų iš Vokietijos ir viso pasaulio.

Bavarijos sostinėje Miunchene dvi savaites nuo ankstaus ryto iki vėlyvų sutemų šėlsta muzika, skamba dainos, mėgaujamasi puikiais bavariškais patiekalais ir, žinoma, upeliais liejasi alus.

Lietus neišgąsdino

Garsiausia pasaulyje alaus šventė kasmet pritraukia vis daugiau lietuvių. Šiais metais tokią galimybę turėjo „Ragučio” alaus mėgėjai. Akcijos „Fortas” už draugystę” laimėtoja Snieguolė Ilevičienė iš Radviliškio rajono kartu su 13 savo draugų „Oktoberfest” šventėje praleido tris dienas.

Linksmą ir alaus ištroškusią lietuvių kompaniją į lietingą Miuncheną atskraidinęs lėktuvas nusileido pavakare. Lietus neišgąsdino ne tik mūsų tautiečių kompanijos, bet ir prancūzų, klegančių italų, viską aplink fotografuojančių japonų, amerikiečių.

Antrasis „Oktoberfest” savaitgalis vadinamas italų savaitgaliu. „Tuomet apsilanko daugybė italų, kurie kelia daug triukšmo ir labai daug geria”, – paaiškino gidė.

Išties Miuncheno gatvėse buvo galima pamatyti daug smagiai į­kau­­šusių italų.

Tarp iškirpčių ir bokalų

Vokiečius, o tiksliau, bavarus, buvo galima atskirti iš tradicinės aprangos: vyrai „Oktoberfest” metu vilki odines trumpas rusvas kelnes ir baltus marškinius, moterys – margaspalvius sijonus iki kelių ir palaidines gilia iškirpte, varančia iš proto įkaušusius vyrus.

„Oktoberfest” nuplėšia pedantiškų ir tvarkingų vokiečių etiketę. Po linksmybių dienos lieka kalnai šiukšlių. Čia pat, šalia deivės Bavarijos skulptūros plytinčioje pievelėje, miega kelio namo neberadę bavarai, per dieną išlenkę aštuonis ir daugiau litrinius alaus bokalus.

Kai kurie lietuviai, įveikę po 6–8 bokalus, jautėsi puikiai ir tikino, kad bavariškas alus geriasi nejučia ir yra ne ką prastesnis nei lietuviškas.

Tradicija – kepamas jautis

„Aš negeriu alaus, – prisipažino žaidimo nugalėtoja Snieguolė. – Mane į žaidimą užregistravo vaikai, radę laimingus alaus kamštelius.”

Tačiau Vokietijoje net negeriantieji alaus, net maži vaikai ir seneliai sutartinai traukia į šią didžiausią rudens fiestą.

Alaus mėgėjai šventės metu išgeria apie 7 milijonus litrų alaus. Pramogų ištroškę vaikai ir suaugusieji gali apsilankyti įvairiausiuose atrakcionuose: nuo tiro, jėgos rungčių ir siaubo kambarių iki apžvalgos rato ir amerikietiškų kalnelių. Kai kurios pramogos kainuoja mažiau nei vasarą Palangos J.Basanavičiaus gatvėje.

Masinėje šventėje vokiečiai preciziškai rūpinasi lankytojų skrandžiais. Maistas čia gausus ir labai skanus. Tiesa, nepigus.

Pusė gardžiai iškepto viščiuko kainuoja 8-10 eurų (iki 35 litų). Taip pat patiekiamos tradicinės bavariškos dešrelės su garstyčiomis, kepta antiena ar paršeliai, veršienos kepsniai.

Specialioje palapinėje šventės dalyvių akivaizdoje kepamas jautis, „Fischer–Vroni” palapinėje patiekiama sterkų ir upėtakių.

Žymiausio Vokietijos virėjo Michaelio Käferio palapinėje galima paragauti ne tik bavariškų skanėstų, bet ir gana prabangių patiekalų: vėžių troškinio, keptos elnio nugarinės.

„Oktoberfest” kulinarai smaližius pamalonina skrudintais glazūruotais riešutais, saulėgrąžomis, pyragėliais, ledais.

Alus brangsta

Šventėje galima paragauti tik bavariško alaus, pagaminto šešiose didžiausiose ir seniausiose alaus daryklose: „Augustiner”, „Hofbrau”, „Hacker–Pschorr”, „Lowenbrau”, „Paulaner” ir „Spaten”. Viena palapinė alaus šventėje skiriama vyno mėgėjams.

Šiemet festivalio dalyvius ir Miuncheno gyventojus liūdino tik vienas dalykas – alus pabrango beveik euru. Jei pernai tradicinį litrinį bokalą alaus buvo galima įsigyti už kiek daugiau nei 6 eurus (beveik 21 litą), tai šiais metais alus kainavo jau 7,5–8 eurus (26–28 litus). Nepaisant to, aludariai per šiųmetę šventę iš anksto rengėsi parduoti puse milijono litrų daugiau alaus nei pernai.

Šventinis palapinių miestas

„Oktoberfest” šventei stropieji bavarai pradeda rengtis prieš keletą mėnesių – 42 hektarų ploto asfaltuotoje aikštėje, pavadintoje Terezos vardu, pradedamos montuoti milžiniškos palapinės ir atrakcionai.

Linksmybės vyksta palapinėse, talpinančiose nuo 5 iki 10 tūkstančių lankytojų. Iš viso pastatoma 14 didelių palapinių ir 75 mažos, kuriose vienu metu gali linksmintis iki pusės tūkstančio žmonių. Kiekvienos didelės palapinės viduryje – scena muzikantams, kuriems grojant alaus išlenkę šventės dalyviai dainuoja bavariškas dainas ir šoka ant suolų.

Garsiai traukiamos ir viliojančios įsitraukti į masines palapinėse vykstančias linksmybes dainos skamba kiekvienoje palapinėje iki pusės vienuolikos vakaro. Visos palapinės, išskyrus dvi, darbą baigia pusę dvylikos, o „Käfers Wiesnschanke” ir „Wienzelt” dirba iki pirmos nakties.

Trūksta vietų

Nors palapinėse vienu metu gali linksmintis net 300 tūkstančių žmonių, tačiau sėdimas vietas rekomenduojama rezervuoti net prieš metus.

„Sunkiausia į palapines patekti pirmąją „Oktoberfest” savaitę ir savaitgaliais. Tuomet jos perpildomos per pirmąją darbo valandą ir yra uždaromos. Vėliau vietų nerezervavę klientai į palapines gali patekti tik kelias valandas atstovėję eilėse”, – pasakojo gidė.

Užsisakyti vietas didžiojoje palapinėje kainuoja 35 eurus (121 litą). Likusieji svečiai gali linksmintis lauke, tačiau alaus ir maisto turi teisę užsisakyti tik turintieji sėdimą vietą.

„Italų savaitgalį” nepatekę į palapines lietuviai nenusiminė.

Kelis kartus pabandę stovėti eilėse ir supratę, kad nieko nepeš, keli tautiečiai prisėdo ant suolų kraštelių lauke – tai suteikė teisę užsakyti alaus sau ir šalia stoviniuojantiems draugams.

Vikrios padavėjos sugebėdavo ne tik vienu metu nešti iki dešimt litrinių bokalų, bet ir akimirksniu prasibrauti pro milžinišką apgirtusią minią ir nenulieti nė lašo šalto putojančio alaus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.