Skauda nugarą: klūpėk ir sveikai maitinkis

reabilitologui Alfredui Maruškai dažnai tenka padėti dėl skausmų ar laikysenos sutrikimų besiskundžiantiems moksleiviams. Daugelio peržengusiųjų mediko kabineto slenkstį vizitas prasideda nuo žodžių: „Man skauda nugarą.”

„Dažniausiai būna, kad svarbiausi yra ne šiuo metu išsakomi nusiskundimai, o tie, kurie buvo prieš daugelį metų, bet tada į juos mažai kreipta dėmesio. Todėl stuburo padėtį reikia stebėti nuolat, visus vaikus tikrinti ne vieną kartą per metus, – tik taip išvengsime stuburo iškrypimo atvejų. Kai tai jau yra įvykę, dažnai išlenda ir rimti širdies, virškinimo, kvėpavimo ar kitų sistemų sutrikimai. Jie gydomi pirmiausia, o stuburas taip ir užmirštamas. Tačiau su juo susiję negalavimai vystosi toliau”, – sako A.Maruška.

Viskas susiję

Kai nugaros skausmai galų gale atgena pas manualinės terapijos specialistą, šis pirmiausia patikrina besikreipiančiojo raumenų tonusą. Tai padeda nustatyti diagnozę, įvertinti organizmo reaktyvumą, parinkti gydymą: gal reikalingas energijos poveikis, gal akupunktūra, o gal vaistažolės, maisto papildai ar tam tikros cheminės kilmės medžiagos.

Beje, raumenys tikrinami ne tik tam, kad įsitikintume, ar jų būklė gera. Daugiau kaip prieš 50 metų amerikiečių mokslininkas George’as Gudhartas pateikė teoriją, pagal kurią žmogaus kūno organai yra susieti su atitinkamais raumenimis. Vertinant jų tonusą galima spręsti apie vieno ar kito organo būklę. Pavyzdžiui, juosmens klubo raumuo susijęs su inkstais, o šie – su ausimis, kaulais, galvos plaukais, dantimis, įvairiomis baimėmis. Inkstai taip pat esą atsakingi už kepenų būseną, tad Rytų medicinoje jie net vadinami kepenų motina. Taigi veikiant tam tikrą kanalą arba raumenį kartu veikiami ir su juo susiję organai. „Ir atvirkščiai – tam tikrų raumenų nusilpimas praneša apie sutrikusias kai kurių organų funkcijas. Jei pablogėjo inksto veikla, vadinasi, nusilpo ir juosmens klubo raumuo, žmogus negali teisingai atlikti tam tikro judesio”, – aiškino gydytojas.

Kūno plokštumos turi būti lygiagrečios

Tirdamas pacientus A.Maruška įvertina ir jų kūno padėtį nejudant bei judant. Tai daroma išvedant menamas linijas per atitinkamus taškus, esančius galvoje, pečiuose, krūtinėje, klubuose ir kryžkaulyje. Sveiko žmogaus visos šios linijos turėtų būti lygiagrečios. Nustatant stuburo pakrypimo vietas padeda ir toks paprastas instrumentas kaip svambalas. Tiriant įvertinama ir kelių sąnarių padėtis.

Gydytojas rodo, kaip plokštumų linijos pakito jaunuoliui, kuris į gydytoją kreipėsi dėl juosmens skausmų. Diagnozuojant paaiškėjo, kad būta ir kelio sąnarių skausmų, varginusių vaikiną nuo penktos klasės. Tik iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad paciento skausmų kaltininkė – šiek tiek trumpesnė viena koja. Ištyrus išsamiau paaiškėjo, kad negalavimus lėmė pasislinkę bei nuo lygiagrečios plokštumos nukrypę dubens kaulai. Stuburo raiščiai bei raumenys buvo priversti dirbti ne savo darbą, tai ir sukėlė juosmens srities skausmus.

Vaikinui medikas pritaikė Jumeiho terapiją – gydymą pagal Japonijoje sukurtą metodiką. Per dvi tris savaites truksiantį kursą bus siekiama atstatyti į vietą pasislinkusias kūno plokštumas.

Skausmo priežastis – priešingoje pusėje

„Skausmas atsiranda kaip tik tada, kai nusilpsta kažkuri organizmo raumenų grupė ar jos dalis, o jos darbą priverstos atlikti kitos”, – pabrėžė gydytojas.

Anot jo, dažnai klaidingai manoma, kad reikia gydyti skaudamą raumenį. „Norėdami panaikinti įtampą žmonės jį šildo, trina, masažuoja, bado, muša. Tačiau reikia stengtis ne atpalaiduoti skaudamą raumenį, o surasti nusilpusį jo antrininką, dažniausiai esantį priešingoje kūno pusėje. Ligos priežastis slypi ne ten, kur susikaupusi įtampa, o ten, kur juntamas atsipalaidavimas. Problemos sukėlėjas gali būti ir gan toli nuo skausmo pasireiškimo vietos esantis organas, susijęs su tuo raumeniu. Kartais kaltininku gali tapti ir pats stuburas”, – sakė A.Maruška.

Anot jo, stuburo padėtį pavyks atstatyti tuomet, kai į jį žvelgsime kaip į bendros vidaus organų sistemos dalį. „Jei stuburą vertinsime atsietai, tarsi kokią mašinos detalę, gydymas nebus efektyvus”, – pabrėžė A.Maruška.

Per daug angliavandenių

Pašnekovo teigimu, nugaros skausmai gali būti labai susiję su virškinimo organų sveikata. Kai rimtų bėdų dėl jų nėra, nedidelė tikimybė, kad prasidės nugaros skausmai. Todėl visi turėtų atkreipti dėmesį į savo mitybos įpročius. Ir ypač – vaikai, kurie dažnai suvartoja daug nevirto, sauso, vadinamojo greitojo maisto. Jame visada daugiau konservantų bei kitų organizmui visiškai nereikalingų medžiagų.

„Nugaros skausmais pirmiausia pradės skųstis vartojantieji per daug saldumynų, traškučių, gazuotų gėrimų, naminio alaus, šviežios duonos bei bandelių, kuriose yra mielių, sukeliančių grybelį. Visiems savo pacientams linkiu valgyti džiovintą duoną”, – sakė A.Maruška.

Anot jo, blogai, kai mityboje vyrauja angliavandeniai, gaunami iš miltų, cukraus ar krakmolo. Jų reikia, bet ne tokio kiekio, kokį šiandien suvartoja vaikai. Deja, iš saldumynų gaunamos kalorijos neretai pakeičia jauno organizmo brandai būtinus baltymus ir riebalus. „Lašinius iškeisti į šokoladuką nėra geras sprendimas”, – teigė gydytojas.

Sveikiausia sėdėti klūpant

Kita priežastis, labai kenkianti moksleivių stuburui – netinkami klasių baldai. Suolo ar kėdės aukštis turėtų būti didesnis nei atstumas nuo kelio iki kulno, o sėdint susidarantis kampas tarp blauzdos ir šlaunies turėtų būti bukas. Tačiau tai užtikrinti mokyklose yra sunku. Kai per dieną viename klasės suole sėdi įvairių klasių bei ūgio vaikai, sunku tikėtis, kad tas pats baldas visiems tiks vienodai. Be to, vaikai auga. Tad net nelakstantiems iš klasės į klasę moksleiviams kasmet neįmanoma pastatyti naujo suolo.

Anot A.Maruškos, geriausia sėdėjimo padėtis yra klūpojimas ant kulnų. Klasėse pastačius nedidukus, specialiai klūpantiesiems skirtus staliukus, kaip yra Japonijoje, kiltų mažiau problemų ne tik dėl stuburo, bet ir dėl vidaus organų. Juk priverstas būti netaisyklingoje padėtyje stuburas anksčiau ar vėliau perduoda patologinę informaciją vidaus organams.

Tad paieškoti išeities vertėtų. A.Maruška pasakojo apie viename Lietuvos rajone kolegos mediko atliekamą eksperimentą. Pagal bendrą projektą su savivaldybe bei viena iš mokyklų turintiems laikysenos problemų mokiniams buvo nupirkti specialūs dideli gimnastikos kamuoliai.

Be to, prekyboje galima paieškoti specialių kėdžių, ant kurių sėdima klūpant. Jas būtų galima naudoti bent namie. Paprasčiausia išeitis – reguliuojamo aukščio kėdės.

Stuburo labui dar galima įsigyti nuolaidžią pleišto formos pagalvėlę. Ją pasidėti ant kėdės derėtų ir sėdint namie prie kompiuterio. Paskendusiam virtualiame pasaulyje žmogui pasimiršta būtinybė pramankštinti kojas. Sustingus netinkamoje padėtyje sukuriama statinė įtampa, o ji, anot A.Maruškos, yra peilis stuburui. Ant pleišto formos pagalvėlės gera sėdėti ne tik dėl tinkamos kūno padėties – dubuo tuomet yra nuolaidžioje pozicijoje. Ilgiau išsėdėti ant jos darosi nebepatogu, tad nori nenori tenka pasivaikščioti.

Abipusė priklausomybė

„Jei vaikas sėdės taisyklingai, mažai tikėtina, kad stuburas iškryps. Kita vertus, jei vaikas sveikas, jam ne taip kenks ir bloga sėdėsena. Tai yra abipusė priklausomybė, tarp šių dviejų dalykų nereikėtų brėžti ribos”, – apibendrino gydytojas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.