Kalanetika – ideali mankšta ir verslininkei, ir namų šeimininkei

Kalanetika drąsiai konkuruoja su joga bei pilateso mankšta. Ir neretai laimi didesnį sulieknėti norinčių moterų palankumą, nes ją praktikuojančios pastebėjo, jog svorį meta greičiau nei užsiimdamos kita mankšta.

Kalanetiką jau senokai pamėgo JAV ir Europos moterys. Lietuvoje ji atsirado maždaug prieš septynerius aštuonerius metus, o pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo. Šios lėtos mankštos galima pasimokyti ir per seminarus, ir lankant treniruotes sporto klubuose, ir pažiūrėjus vaizdajuostes.

Lieknėjama pamažu

„Kalanetiką išrado buvusi balerina Callan Pinckney. Šios mankštos pagrindas – unikaliai kūną veikiantys baleto ir rytų jogos pratimai, dėl kurių ypač stiprėja vidiniai, gilieji kūno raumenys, greitėja medžiagų apykaita, dailėja laikysena. Svarbiausia – lieknėjama be didelių pastangų. Po kelių treniruočių moterys sako, kad kelnės tapo laisvesnės. Per savaitę netenkama apie pusės kilogramo – lieknėjama lėtai, bet užtikrintai – svoris „nesugrįžta”, nebūna jo-jo efekto”, – tikina sertifikuota trenerė, kalanetikos bei aerobikos instruktorė Edita Poškienė.

Jei lankote kalanetikos treniruotes bent tris kartus per savaitę, norint numesti svorio, nereikia nei badauti, nei laikytis beprotiškų sekinančių dietų, nei skaičiuoti kalorijų ar misti tik daržovėmis. Taip pat nebūtina užsiimti jokia kita mankšta. Teigiama, jog ji efektyvesnė už daugelį sporto šakų ir mankštą treniruoklių salėje. Kodėl? Atliekant bet kokį pratimą dirba visi kūno raumenys: tiek vidiniai, tiek išoriniai. Vadinasi, stangrėja visas kūnas ir riebalai proporcingai tirpsta visur. Paskaičiuota, jog per vieną kalanetikos treniruotę sudega apie 800 kcal. Tai maždaug pusė tiek, kiek moteris suvartoja per parą. Įprastai per kitas treniruotes, nelygu intensyvumas, išeikvojama tik apie 350-500 kcal.

Jei pietums sukirtote porciją didžkukulių, karbonadą su padažu ar torto gabalą, būkite rami – per kalanetikos užsiėmimą sudeginsite kalorijų perteklių.

Šimtas lieknėjimo sekundžių

Specialistai teigia, kad viena kalanetikos treniruotė atstoja maždaug septynias – dešimt aerobikos treniruočių, o kai kurie tikina, kad net dvidešimt keturias.

Pasak trenerės E.Poškienės, taip yra todėl, kad minėtieji kalanetikos pratimai atliekami reguliariai sutraukiant ir atleidžiant raumenis. Tai vadinamieji tempimo ir jėgos pratimai iš karto, dėl kurių greičiau stangrėja ir stiprėja raumenys, tirpsta riebalinis sluoksnis, kūnas tampa elastingesnis. Anot sporto žinovų, pagrindinis šios mankštos ypatumas tas, jog kūno raumenys vienu ypu gauna didžiulį statinį krūvį, nes kiekvieną pratimą išbūnant tam tikros pozos reikia atlikti 60-100 sekundžių.

Mankštinkitės kepdamos blynus

Kalanetika tinka absoliučiai visų amžiaus grupių moterims – ir paauglėms, ir močiutėms. Taip pat visų profesijų atstovėms. Treniruotės tempas nėra greitas, pratimai atliekami lėtai, judesį atliekant maža amplitude, apie minutę ar daugiau. Per tą laiką skubanti verslininkė spėja ne tik pasimankštinti, bet ir atsipalaiduoti. O namų šeimininkė per treniruotę turi galimybę pamiršti ir puodus, ir zirziančius vaikus.

Yra net tokių pratimų, kuriuos galėsite atlikti šeimai kepdama blynus ar kotletus, ar tiesiog žiūrėdama televizorių. Taip pat stovėdama troleibuse, eilėje prie kasos prekybos centre ar per pietų pertraukėlę darbe.

Šią mankštą sukūrusiai balerinai madam Callan Pinckney daugiau nei 50, tačiau jos kūno formos itin grakščios. Prisipažinkite, kuri apie tai nesvajojate?

Lankstumui ir savijautai

Kai kurios moterys mano, kad norint užsiimti kalanetika reikia būti labai lanksčiai. „Tikrai ne, – tikina E.Poškienė. – Net jei jūsų sąnariai nepaslankūs, sausgyslės netamprios, mankštindamasi po truputį išlavinsite savo lankstumą. Jaučiatės kaip meškutė? Po trijų kalanetikos seansų skraidysite kaip drugelis ir lankstysitės lyg vytelė. Kalanetika išmoko valdyti ir jausti kūną. Tai elegantiška ir moteriška mankšta.”

* Kalanetikos pratimai gerina deguonies apytaką, limfos tekėjimą audiniuose, padeda valyti šlakus ir gelbsti nuo celiulito.

* Pratimų yra sukurta visoms kūno dalims: pečiams, stuburui, nugarai, sėdmenims ir netgi krūtinei. Palankius treniruotes ji atrodo iškilesnė, stangresnė. Pagražėja laikysena.

* Kalanetiką drąsiai galima vadinti ir sveikatingumo mankšta, nes ja užsiimant mažėja nugaros, pečių, galvos, skrandžio skausmai – tai labai aktualu dirbančiosioms įtemptą sėdimą ir protinį darbą. Kalanetika drąsiai gali užsiimti moterys, kenčiančios nuo venų išsiplėtimo, nes ši mankšta stiprina kraujagyslių sieneles.

* Tai saugus sportas, kurio devizas – nepakenk! Jei turite problemų dėl sąnarių, venkite stovimų pratimų. Juntate skausmą? To pratimo tiesiog nedarykite.

* Ši mankšta padeda ne tik atkurti ir išlaikyti gražias kūno formas, bet ir įgauti pasitikėjimo savimi.

Dėl lėto tempo kartais vadinama tinginukių mankšta. Tačiau iš tiesų ji puikiai išmankština raumenis. Tai puiki alternatyva nemėgstančiosioms aerobikos, mankštos treniruoklių salėje, bėgimo, plaukimo ir panašiai.

* Atostogaujate paplūdimyje ar egzotiškame kurorte? Užuot nuobodžiavusi, atlikite kalanetikos pratimus.

* Kalanetikai nereikia specialios aprangos. Galite mankštintis ir vilkėdama pižama, ir chalatu.

* Šia mankšta rekomenduojama užsiimti valandą, tačiau, jei neturite laiko, pakaks ir pusvalandžio. Pratimus galite atlikti norima eilės tvarka, tarp jų padarykite keliolikos sekundžių pertraukėlę ir tęskite.

* Traukia raumenis? Papildomai vartokite magnio ir vitamino B6.

* Per treniruotę negausiai prakaituojama, tad netrikdomas skysčių balansas. Mankštindamasi gerkite tiek, kiek norisi.

* Pratimus atlikite maža amplitude, įtempusi raumenis. Taip, kad jaustumėte vietą, kurią mankštinate.

* Kai kuriems pratimams reikia svarelių, bet tinka ir kamuoliukas, ir sulankstytas rankšluostis, ir netgi moliūgas. Atsisėskite, minėtus daiktus pasidėkite tarp sulenktų kojų ir spauskite 60-100 sekundžių.

* Žinoma, tobulumui ribų nėra. Jei kalanetikos treniruotė jums per rami, papildomai plaukiokite baseine, mėgaukitės vandens procedūromis gamtoje, bėgiokite, važinėkite dviračiu. Blogiau tikrai nebus!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

8 atsiliepimai į "Kalanetika – ideali mankšta ir verslininkei, ir namų šeimininkei"

  1. sandra

    ar tinka kalanetikos treniruote sergant depresija?aciu

  2. Lina

    Kur vyksta sie kalanetikos uzsiiemimai , ir gal kur nors galima rasti pratimu aprasymus?

  3. margarita

    vasara kasdien dariau kalanetikos pratimus is zurnalo laima. nebeturejau jokio pilvuko ir buvau zymiai lankstesne,nei dabar,bet nuo siandien vel pradesiu,patariu visiem 😉

  4. Elen

    Šaunu. Pradėjau lankyti, nuotaika iškart pagerėj. Ir ataugos, atrodo, pradėjo ,,tirpti”. Jėga! 🙂 😀

  5. Jurate

    Ir as noreciau suzinoti,kur Vilniuje vyksta kalanetikos uzsiemimai?
    Labai aciu

  6. Nona

    Kalanetika puiki sporto saka. Straipsnyje radau netiksluma:Mankštindamasi gerkite tiek, kiek norisi. Tai didele klaida! Po treniruotes galima gerti pradejus tik 1 valandai. Kitaip visos jusu pastangos nieko vertes.

  7. ingrida

    labai tionka…geras sportas ir norintiems svorio numesti,ir kuno linijas padailinti,ir susikaupti,ir pailseti nuo gyvenimo ritmo

  8. Sonata

    gal kur nors vyksta kalanetikos apmokimai?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.