Egzaminų stresas: kaip neišsekinti nervų sistemos?

Įskaitos ir egzaminai – sunkus moksleivių ir studentų išbandymas. Bemiegės naktys, išsekę nervai. Kad nusiramintume, saujomis geriame valerijoną, o kad jaustumėmės budrūs – kuo stipresnę kavą. Bet visa tai alina ir taip jau pakrikusią nervų sistemą. Tad ką daryti?

Bananai – patikimas vaisius kovoje su depresija. Juose yra „linksminančios” medžiagos meskalino.

Meilės obuoliai – taip kartais vadinami pomidorai. Juose esančios medžiagos padeda atsipalaiduoti, įveikti slogutį ir sudirgimą.

Dar viena priemonė, galinti pakelti ūpą – sūris. Jame daug aminorūgščių, kurios gerina nuotaiką, suteikia budrumo.

Dietologai teigia, jog preparatai, veikiantys psichiką, turi nepageidaujamą pašalinį poveikį. O tinkama mityba stiprina nervų sistemą, pakelia nuotaiką, malšina nuovargį ir depresiją.

Ko reikia nervams

Tinkama mityba – tai pirmiausia įvairus maistas. Kaip atsiranda nervinis išsekimas? Tai reakcija į stresą. Ir būtent mityba – vienas iš prieinamiausių būdų jį atlaikyti.

Svarbiausia – maiste kasdien neturi trūkti nei baltymų, nei riebalų, nei angliavandenių. Labai svarbu valgyti ne tik vaisius bei daržoves, bet ir augalus, kurie laikomi gamtos vaistais – visokius žalumynus, prieskonius. Be jų organzimas kenčia nuo svarbiausių elementų trūkumo, būtinų normaliam nervų sistemos funkcionavimui. Jų reikia nedaug, bet reikia.

Žmonėms, gyvenantiems „chroniško” streso sąlygomis, visada pritrūksta kokio nors elemento. Pavyzdžiui, B grupės vitaminai vadinami neurotropiniais – jie aktyviai veikia nervų sistemą. Jei jų trūksta, žmogus greit pavargsta, negali susikaupti. Šių vitaminų gausu grikių, ryžių kruopose, stambiai maltuose miltuose, daugelyje daržovių, kiaušiniuose.

Nervų sistemą palaiko ir antioksidantai, lėtinantys senėjimą. Jų yra citrusiniuose vaisiuose, erškėtrožėse, uogose, raudonuosiuose pipiruose. Labai svarbus vitaminas E, kurio yra jūros žuvyje, kukurūzų bei alyvų aliejuje.

Nervų sistemą saugo ir magnis. Jo gausu petražolėse, krapuose, uogose. Atsiminkim: dažnus galvos skausmus gali sukelti šio elemento trūkumas. O kalti patys, pernelyg piktnaudžiaujantys kava ir kitais gėrimais, kuriuose yra kofeino. Nepamirškime, kad kofeinas išstumia magnį iš organizmo. Prie to dar prisideda rūkymas, alkoholis, cukrus.

Jei netrukus – egzaminas

Ką valgyti, kada reikalinga „kovinė parengtis”, t.y. laukia sunkus egzaminas? Pasak dietologo, greičiausia pagalba nervų sistemai ir smegenims – stipri saldi arbata, šokoladas, sausainiai – juose yra gliukozės. Labai vertingas erškėtrožių nuoviras, morsas, gira, sultys.

Jei egzaminas išlaikytas, o nervai tebėra įtempti? Atsipalaiduoti padės rūgštūs pieno produktai, pienas su medum, nuplikyti džiovinti vaisiai, daržovių ir vaisių salotos, vegetarinės sriubos.

Kinų psichologai pataria: egzamino metu atlikite pratimą, kuris sudegina streso hormonus. Kuo stipriau įtempkite kiekvieną kūno raumenį. Po poros sekundžių atpalaiduokite.

Esant stipriai nervinei įtampai rekomenduojama uosti raminančius kvapus – levandos, mėtos, eukalipto, jazmino, pušies. Užtenka užlašinti lašelį bet kurio iš šių aromatinių aliejų ant nosinaitės ir giliai įkvėpti.

Indų medikai pataria atlikti keletą kvėpavimo pratimų. Kad nusiramintume, lėtai pakvėpuokite taip, kad apatinė plaučių dalis prisipildytų oro.

Apėmus panikai, dažniau ir giliau iškvėpkite, visiškai atlaisvindami plaučius. Užsičiaupkite, vieną ranką padėkite ant pilvo virš bambos. Iškvėpkite per nosį, lėtai skaičiuodami iki trijų. Sekundei kvėpavimą sulaikykite, po to dar iškvėpkite per keturis kartus. Tai darykite tris minutes.

Harvardo universiteto (JAV) studentams dėstytojai rekomenduoja sesijos metu nevengti lytinių santykių. Mat hormonų sistemą kontroliuojantis smegenų centras kartu valdo atminties ir žinių pasisavinimo funkciją. Tyrimai parodė, kad tie, kurie sesijos metu mylisi, labiau sugeba koncentruotis ir atsiminti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.