Dėl darbo – sutarčių pinklės

Įdarbinimo paslaugas užsienyje siūlančios agentūros apsidraudžia klientų sąskaita.

Už tarpininkavimo paslaugas imdamos tūkstančius litų, bendrovės patiklius klientus mainais ragina patikėti jų garbės žodžiu.

Klaipėdietis Saulius Saukalas pasirašė sutartį su bendrove „Aulina Consulting”, organizuojančia lietuvių įdarbinimą Didžiojoje Britanijoje.

Vyrą nustebino tai, kad už paslaugas bendrovė paprašė iš karto pervesti į sąskaitą 1 800 litų.

Sutartyje, kuri galioja penkias dienas, pažymima, kad klientas savo pretenzijas gali pareikšti tik sutarties galiojimo laikotarpiu. Kitas punktas nurodo, kad klientas bus įdarbintas ne anksčiau kaip po savaitės, atvykus į sutartą vietą.

Išvykstančiam žmogui belieka tikėtis, kad viskas bus gerai.

Peržiūrėjęs sutartį, advokatas Osvaldas Martinkus joje rado ir daugiau vienas kitam prieštaraujančių teiginių. Anot teisininko, iškilus ginčams tarp šalių, klientui gali būti ypač sunku įrodyti tiesą.

„Sutartyje bendrovė įpareigoja klientą sumokėti 800 litų už kelionę. Tačiau niekur nėra pažymėta, kaip ir kur žmogus bus nuvežtas, ar kas nors jį pasitiks. Žinoma, visų smulkmenų nesurašysi, kai kas aptariama ir žodžiu”, – aiškino advokatas.

O.Martinkui yra tekę nagrinėti panašių ginčų. Pasak teisininko, ne visos tarpininkavimo paslaugas teikiančios bendrovės pasirūpina savo klientais. Neretai pasitaiko, kad išvykęs dirbti žmogus paliekamas likimo valiai, bet, neturėdamas pinigų grįžti, yra priverstas dirbti kur papuola ir be jokių garantijų.

Bendrovės „Aulina Consulting” direktorė Rita Biliukaitė stebėjosi kai kurių klientų įžūlumu.

„Tokių pasirašiusių sutartis ir išėjusių yra daug. Jiems mokestis už paslaugas pasirodo per didelis, todėl jie pasirenka tas bendroves, kurios dirba be licencijų ir skelbiasi vežančios į užsienį nemokamai. Vėliau patekę į bėdą žmonės skambina mums ir prašo įdarbinti legaliai”, – pasakojo vadovė.

Jos teigimu, S.Saukalui visi reikiami dokumentai nebuvo perduoti dėl apmaudžios klaidos. Esą jis, nesulaukęs išsamios informacijos apie kelionę, iš karto pasiskundė.

Sutarčių pinklėse įstrigusių žmonių nėra kam gelbėti. Komentuoti konfliktinių situacijų dienraščiui negalėjo nei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, duodanti licencijas, nei Valstybinė darbo inspekcija, nei Darbo birža.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Dėl darbo – sutarčių pinklės"

  1. x

    Eilinė nesąmonė Marijos žemėje 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.