Kuo daugiau judėti

Vaiko stuburas auga ir formuojasi iki 18 metų, todėl labai svarbu kuo anksčiau išugdyti taisyklingos laikysenos įpročius

Šiais laikais vaikai vis daugiau laiko prakiurkso prie kompiuterio ar televizoriaus, ilgai sėdi ramstydami suolą mokykloje – vadinasi, kūprinasi, silpnėja jų nugaros raumenys, krypsta stuburas, ilgainiui gali atsirasti net neestetiška kupra. Nugaros skausmai pradeda kamuoti vis jaunesnius žmones.

Stuburo iškrypimai neatsitaiso

Vaikų traumatologė Birutė Bernadišienė atkreipia dėmesį į tai, kad blogi laikysenos įpročiai jaunystėje dažniausiai lemia nugaros ir stuburo problemas vyresniame amžiuje. Tėvai turėtų labiau rūpintis atžalomis, kad senatvėje jų vaikams nereikėtų griebtis lazdelės. Mergaitėms stuburas pažeidžiamiausias būna brendimo laikotarpiu, o tiksliau – metus prieš ir po pirmųjų menstruacijų. Berniukams didesnis iškrypimų pavojus yra šiek tiek vėliau – apie 16-17 metus. „Lytinio brendimo metu tiek berniukams, tiek mergaitėms pastebimi ūmūs stuburo iškrypimai. Nesportuojant ir nesiimant jokių profilaktikos priemonių nedidelės nugaros problemos ateityje taps labai skaudžios”, – įspėja vaikų traumatologė.

Gydytoja B.Bernadišienė teigia, kad dabar jaunuoliai yra labai neveiklūs, itin mažai sportuoja. „Menka fizinė veikla daro mūsų vaikus kupriais. Prie to dar prisideda ir netaisyklinga sėdėsena, netinkamos darbo ir poilsio sąlygos, nebuvimas gryname ore”, – vardija gydytoja.

Atsargiai – nešioklės!

Laikysenos koregavimas negali duoti rezultatų per kelias dienas. Nuo pat kūdikystės reikia rūpintis vaiko stuburu. „Labiausiai netoleruotinos yra kūdikių nešioklės. Suprantama, kad mamai yra paprasčiau nešiotis mažylį prie krūtinės, bet vaiko stuburėliui tai pernelyg didelė apkrova. Kūdikio raumenų tonusai dar tokie silpni, kad jis lyg neprigijęs augalas suglemba toje nešioklėje”, – sako gydytoja ir pataria mažylius taip nešioti tik tada, kai jie jau tvirtai sėdi.

Kai vaikas pats neprilaikomas jau sugeba sėdėti, galima naudoti ir vaikštynę, tik gydytoja pataria apauti batukais.

Nereikėtų vaiko statyti ant kojyčių, kol jis pats neatsistoja. Tėvai džiaugdamiesi stiprėjančiu savo kūdikiu, kelia jį duodami įsikibti į pirštus. To daryti taip pat nereikėtų, geriau palaukti, kol vaikas sustiprės tiek, kad galės pats savo jėgomis atsistoti ir laikytis į atramą.

Patogu ir dieną, ir naktį

Vaiko nugaros raumenys turi būti nuolat stiprinami. Tam, pasak B.Bernadišienės, geriausiai tinka kasdienė mankšta arba sporto pratimai. Jei nepasiseka vaiko sudominti sportu, būtų idealu prikalbinti jį plaukioti baseine, daugiau vaikščioti gryname ore, o ne kiurksoti prie kompiuterio. Reikėtų paisyti ir kai kurių taisyklingos sėdėsenos taisyklių: nugara ir dubuo turi būti visiškai priremti prie atkaltės, o pėdos prispaustos prie grindų. Kampas tarp kėdės atkaltės ir sėdimosios dalies turi būti 90-100 laipsnių. Vaikas turi patogiai jaustis ne tik sėdėdamas prie stalo, bet ir miegodamas. Gydytoja sako, kad tinkamiausias yra tas čiužinys, kuris yra gana kietas, neįdubęs, o pagalvė ne per aukšta ir pakišta tik po galva, ne po pečiais. Svarbi ir miegojimo poza – raumenys labiausiai pailsi gulint išsitiesus ant nugaros arba ant pilvo.

Kaip nustatyti iškrypimą?

Visos atsakomybės už vaiko laikyseną negalima suversti gydytojams. Tėvai patys turėtų stebėti savo atžalos nugarą. Geriausia proga – maudynės. Pažiūrėkite, ar vaiko mentys nėra atsikišusios kaip sparneliai. Jos turi būti simetriškos, pečiai neperkrypę. Anot traumatologės, pastebėjus bent menkiausią iškrypimo požymį reikia kreiptis į gydytoją ir bendromis jėgomis koreguoti laikyseną, kol ji netapo nepataisoma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.