Prie Kelmės ganosi bizonai

Šalia Kelmės esančiame Lopetiškės kaime ganosi dvylika bizonų patelių. Ūkininkai Audra ir Rolandas Šelencas (Schelenz) nusipirko vienkiemį su šimtu hektarų žemės ir nusprendė auginti egzotiškus gyvūnus bizonus.

Pasak dienraščio „Šiaulių kraštas”, tauragiškė A. Šelencienė ir iš Frankfurto prie Maino į Lietuvą atvykęs vokietis R. Šelencas bizonų auginimo ėmėsi pirmieji Baltijos valstybėse. Daugiausia laiko su didžiuliais gyvūnais praleidžiančiai Audrai neretai telefonu tenka konsultuotis su Prancūzijos fermeriais ir veterinarijos gydytojais.

Audros ir Rolando Šelencų sodyba – vienintelė Lopetiškės kaime. Kelios dešimtys metrų nuo namų ganosi bizonai. Milžiniški į jaučius panašūs gyvūnai aptverti aukšta tvora. Jie rupšnoja įsėtą ganyklos žolę. Šeimininkai nori, kad mėsa būtų ekologiška.

Praėjusių metų rudenį iš šiltesnės šalies – Prancūzijos atvežti gyvūnai sėkmingai peržiemojo Lietuvoje. Nors buvo dienų, kai spaudė trisdešimties laipsnių šaltis, bizonai vaikščiojo lauke. Tik nuo sniego ir vėjo pasislėpdavo pavėsinėje. A. Šelencienė sako, jog pavėsinė gyvūnams labiau praverčia vasarą. Šaltį jie geriau pakenčia negu saulės spiginimą.

Šiuo metu bizonėms aptverta septynių hektarų ploto ganykla. Ateityje aptvarą reikės didinti, nes bandą ūkininkai ketina plėsti. Dar šią vasarą planuojama užtverti trisdešimties hektarų plotą.

„Tikimės, kad investicijos atsipirks. Bizonų mėsą parduosime užsieniečiams. Ji labai brangi net Lietuvoje. Viename Klaipėdos prekybos centrų mačiau, jog kilogramas kainuoja 179 litus. Tiesa, ši mėsa buvo atvežta iš Olandijos. Šiaip jau suaugęs bizonas sveria apie devynis šimtus kilogramų. Kartais traukia ir iki tūkstančio. Bizonų mėsa – baltymingesnė už vištieną”, – sako A. Šelencienė.

Savo ūkyje laikomus bizonus Audra ir Rolandas Šelencai įregistravo kaip laukinius gyvūnus. Jie raguočiai, bet ne karvės, todėl gauti lengvatų, kokias gauna laikantys karves ir galvijus, ūkininkai negali.

Ūkininkas, laikantis karves, už vieną gyvulį gauna šimtą litrų žymėto dyzelino. Bizonus auginantieji žymėto dyzelino gauna tik už kiekvieną hektarą pievos. Ūkininkė rašo paklausimus Žemės ūkio ministerijai. Ministerija nieko negali atsakyti, nes daugiau bizonų laikytojų Lietuvoje nėra. Derina su Briuseliu. Ūkininkai ketina rašyti projektus Europos Sąjungos fondams – gal pavyks gauti paramos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Prie Kelmės ganosi bizonai"

  1. Mantas

    noreciau suzinoti kiek kainuoja mazas bizoniukas prancuzijoje ? reikia man kaimo turizmui keletos 🙂 labai dekui uz informacija … na ir dar klausimas per kiek laiko uzauga bizonas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.