Keturkojų malonumai

Šunų gyvenimas – šuniškas? Nebe. Jis – karališkas. Aišku, jeigu pasiseka su šeimininkais. Kai kurie jų keturkojų komfortui išleidžia daugiau pinigų nei patys sau. Šuniukai lepinami penkių žvaigždžių viešbučiuose, jiems kuriamas specialus alus, o kastruotiems nelaimėliams net įsiuvami sėklidžių implantai. Ką jau kalbėti apie gyvūnams maudyti pritaikytas dušo kabinas ar aparatus, šunų lojimą verčiančius į žmonių kalbą.

Vardan šunų dirba visa grožio industrija – šampūnų ir kvepalų gamintojai, garsūs drabužių dizaineriai, kirpėjai ir manikiūrininkai. Nuo šiol ypatingo dėmesio gali tikėtis ir Klaipėdos šunys išrinktiesiems keturkojams šiandien atidaromas grožio salonas. Jo savininkė žinoma stalo teniso trenerė Indra Udrienė neslepia, kad jos augintiniams grožio procedūros labai patinka. Klaipėdietės namuose karališkai gyvenantys Jorkšyro terjerai ir Maltos bišonai džiaugiasi į kailį rišamais kaspinais ir brangios parfumerijos kvapais. Ką čia ir bepridursi – mėgaukis, Barbose, tik nelok…

Šunų gyvenimas – šuniškas? Nebe. Jis – karališkas. Aišku, jeigu pasiseka su šeimininkais. Kai kurie jų keturkojų komfortui išleidžia daugiau pinigų nei patys sau. Šuniukai lepinami penkių žvaigždučių viešbučiuose, jiems kuriamas specialus alus, o kastruotiems nelaimėliams net įsiuvami sėklidžių implantai. Ką jau kalbėti apie gyvūnams maudyti pritaikytas dušo kabinas ar aparatus, šunų lojimą verčiančius į žmonių kalbą.

Vardan šunų dirba visa grožio industrija – šampūnų ir kvepalų gamintojai, garsūs drabužių dizaineriai, kirpėjai ir manikiūrininkai. Nuo šiol ypatingo dėmesio gali tikėtis ir Klaipėdos šunys – išrinktiesiems keturkojams šiandien atidaromas grožio salonas. Jo savininkė žinoma stalo teniso trenerė Indra Udrienė neslepia, kad jos augintiniams grožio procedūros labai patinka. Klaipėdietės namuose karališkai gyvenantys Jorkšyro terjerai ir Maltos bišonai džiaugiasi į kailį rišamais kaspinais ir brangios parfumerijos kvapais. Ką čia ir bepridursi – mėgaukis, Barbose, tik nelok…

Pamatė restorane

Prieš septynerius metus viešnagės Belgijoje metu miniatiūrinius Jorkšyro terjerus pamačiusi Indra Udrienė negalėjo patikėti, kokie trapūs, meilūs ir ištikimi šios veislės šuniukai.

„Atėjau į restoraną, kuriame buvo daug ponių su „jorkais”. Moterys šnekučiavosi, o šuniukai gulėjo joms ant kelių, tingiai snūduriavo prie kojų. Įsimylėjau iš pirmo žvilgsnio”, – prisimena klaipėdietė.

Grįžusi į Lietuvą, moteris puolė domėtis mažaisiais keturkojais – klausinėjo, kur galėtų tokių įsigyti. Tačiau tuomet mūsų šalyje Jorkšyro terjerų buvo vos vienas kitas. Kiek daugiau šuniukų gyveno kaimyninėje Latvijoje – ten jie buvo pirmąkart atvežti 1987-aisiais.

„Nusipirkome vieną, po kelių mėnesių – kitą. Taip netyčia atsirado veislynas. Per septynerius metus nemažai šuniukų mūsų namuose gimė. Dabar nusprendėme šį verslą pakelti į aukštesnį lygį – atidarome grožio saloną”, – pasakojo I.Udrienė.

Moteris neslepia, kad idėja įkurti kirpyklą šunims kilo ne šiaip sau. Prieš kurį laiką pirmasis toks salonas duris atvėrė Vilniuje.

„Nuvažiavome, pasikalbėjome su savininkais ir pagalvojome, kodėl ir mes negalime aistros šuniukams paversti verslu”, – sakė šunų veisėja.

Ji mano, kad meilę keturkojams atsinešė iš vaikystės.

„Gyvenome kaime, visada rūpinausi šuniukais. Aišku, kiemsargiai jie buvo, ne veisliniai. Tėtis juokaudavo, kad esu šunų karalienė. Dabar taip yra iš tiesų”, – juokėsi šunų mylėtoja.

Džiaugiasi kaspinais

Keturis šuniukus šiuo metu auginanti I.Udrienė pasakojo, kad grožio salonas klaipėdiečiams ir jų augintiniams – tiesiog būtinas.

„Šeimininkas šuniuką gali apkirpti ir pats, bet geriau tai patikėti profesionalams. Mes domimės naujausiais kirpimo standartais, tendencijomis, dalyvaujame pa-rodose, kur sužinome daug naujienų. Neturėdami, kur apkirpti šunų, klaipėdiečiai juos veždavo net į Vilnių. Dabar viskas bus čia pat, pašonėje”, – apie salono būtinybę kalbėjo jo savininkė.

Apkirpti Jorkšyro terjerą kainuoja apie 80 litų, išmaudyti – dar apie 50 litų.

„Kirpsime ir didesnius šuniukus, tačiau ypač didelių ar agresyvių teks atsisakyti. Neturime tam sąlygų. O pikčiurnų pasitaiko – gali net į ranką įkąsti. Viskas priklauso nuo auklėjimo”, – sakė ji.

Moters augintiniai mėgsta ir maudytis, ir šukuotis, ir kirptis. Džiaugiasi ir kspinais, kuriuos po kirpimo ar vykstant į parodas jiems į kailį sega šeimininkai.

Paklausta, ar vyriškos lyties terjeriukai nekompleksuoja dėl tokių moteriškų grožio atributų, I.Udrienė tikino, kad jos augintiniams svarbiausia dėmesys.

„Reikia pagirti, pasakyti, koks jis gražus, tada kaipmat pradeda vizginti uodegą. Apskritai Jorkšyro terjerai ir Maltos bišonai – labai ramūs, jiems grožio procedūros patinka. Parodų žiūrovai stebisi, kai šeimininkai eilėmis sustato mažuosius ant stalų ir šukuoja, o šie lieka ramūs, mėgaujasi dėmesiu”, – sakė klaipėdietė.

Per daug nepopina

Du vaikus – trylikos ir aštuoniolikos metų sūnus su vyru auginanti I.Udrienė neslėpė, kad dėmesio daugiau reikalauja jie, o ne keturi šuniukai.

„Nors sūnūs kartais pajuokauja, kad labiau rūpinuosi šuniukais, bet taip nėra. Dar ir dirbti spėju”, – teigė daug metų stalo teniso trenere dirbanti ir pati aktyviai sportuojanti moteris.

Ji mano, kad augintinius labiau lepina tie žmonės, kurie neturi vaikų.

„Maniškiai šuniukai žino savo vietą. Nors gyvename erdviame dviejų aukštų būste, „jorkai” bet kur nelaksto. Paauksuotų pagalvėlių po jais irgi nedėliojame. Esame lygiaverčiai partneriai – jie džiaugiasi mumis, o mes – jais. Grįžti, būna, namo, šuniukai šokinėja, išbučiuoja, aplaižo”, – pasakojo šunų augintoja.

I.Udrienė nesutinka, kad maži šuniukai laikomi tik grožiui – esą jie negali nei namų apsaugoti, nei šeimininkų nuo užpuolikų apginti.

„Be abejo, į kelnes jie nesikabins, bet loja tokiu skardžiu balsu, kad išbaidytų visus. Lyg gyva signalizacija. Jie tik atrodo trapūs. Kiti žmonės nusiperka ir klausia, ar gyvūnėlis neligotas, ar nenugaiš, nes atrodo labai silpnas. Tačiau „jorkai” ištvermingi, stiprūs ir nelepūs”, – sakė ji.

Vyras nesidrovi

Jorkšyro terjerus, kurių kaina svyruoja nuo dviejų iki keturių tūkstančių litų, auginanti moteris nesutinka, kad miniatiūrinius šuniukus augina tik aukštuomenės damos.

„Taip gal ir buvo, bet dabar šios veislės šunis perka ir studentai, ir pensininkai. Beje, ir vyrai”, – pridūrė I.Udrienė.

Jos vyras Laimis dėl mažų augintinių nekompleksuoja – sako, kad į lauką eina aukštai iškelta galva.

„Mane jau visi rajone pažįsta. Neteko matyti, kad kas juoktųsi”, – sakė jis.

Ar tokius mažučius šunelius kaip ir didelius vilkšunius reikia vedžioti į lauką?

„Nebūtinai. Jie labai tvarkingi – savo reikalus gali atlikti ir namie, specialiai tam skirtoje vietoje. Beveik kaip katės. Galima juos pavadinti „katšuniais” – toks tarpinis variantas tiems, kurie neapsisprendžia katę jiems pirkti ar šunį”, – kvatojo I.Udrienė.

Kailiniai – už tūkstančius

Moteris įsitikinusi, kad rūpintis gyvūnais reikia kaip savimi, tačiau perlenkti lazdos tikrai nederėtų.

„Pasaulyje plinta toks reiškinys, kai šeimininkai pradeda šunimis rūpintis labiau nei savimi – viešbučius jiems kuria, masažus daro, net kerpasi kartu, tame pačiame grožio salone. Visur turi būti saikas”, – mano ji.

Tačiau puošti savo gyvūnėlių mielomis smulkmenomis ji vis dėlto ir pati neatsispiria. Sako, kad jos keturkojai net turi po kelis drabužių komplektus.

„Žiemą jie apsaugo nuo šalčio, vasarą – nuo kailio išblukimo. Ir šiaip labai gražu”, – mano I.Udrienė.

Ji pasakojo, kad užsienyje dirba dešimtys drabužių dizainerių, kurie kuria nepigias drabužių linijas ne žmonėms, bet šunims.

„Garsiausi mados namai nemato jokios problemos puošti šunis. Tai kainuoja. Net Klaipėdoje viena „jorko” šeimininkė šuniukui užsisakė ir pasisiuvo kailinukus už… aštuonis tūkstančius litų”, – nuostabos neslėpė moteris, kurios grožio salone šunims kombinezonai ir miniatiūrinės kelnės kainuos nuo 100 iki 200 litų.

„Sau rengtis gražiai leidžiame, todėl galime pasirūpinti ir mažaisiais draugais?”, – klausė I.Udrienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Keturkojų malonumai"

  1. mysa

    kur jus galima atrasti

  2. mysa

    kur jus galima atrast ir koks telefonas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.