Rusijos Dūma stojo maištaujančios Ukrainos Rados pusėn

Rusijos parlamentas penktadienį solidarizavosi su kolegomis Ukrainoje, kuriuos šią savaitę savo įsaku paleido provakarietiškasis prezidentas Viktoras Juščenka, reikalaujantis pirmalaikių Aukščiausiosios Rados rinkimų.

Stiprėja jau keletą mėnesių trunkanti V.Juščenkos kova dėl valdžios su Kremliaus pusėn linkstančiu ministru pirmininku Viktoru Janukovyčiumi, kurį prieš porą metų nugalėjo per prezidento rinkimus, peraugusius į „oranžinę revoliuciją”.

Rusijos Dūmos deputatai 342 balsais „už” (du susilaikė) pritarė pareiškimui „Dėl padėties Ukrainoje ir neatidėliotinų uždavinių plėtoti ir gilinti Rusijos ir Ukrainos draugystę ir bendradarbiavimą”.

„Valstybės Dūmos deputatai pritaria Ukrainos įstatymų leidėjų ir konstitucinės teisės ekspertų vertinimui, kad šis įsakas prieštarauja kai kurioms Ukrainos konstitucijos nuostatoms, pirmiausia 90 straipsniui, kurį valstybės vadovas linkęs nutylėti”, – sakoma penktadienį priimtame Rusijos Federalinio Susirinkimo žemųjų rūmų pareiškime.

„Dūmos deputatai reiškia savo neigiamą požiūrį į mėginimus įveikti politinę krizę išvaikant teisėtai išrinktą Ukrainos Aukščiausiąją Radą”, – sakoma dokumente.

1993 metais Rusijos Aukščiausioji Taryba, konfliktavusi su tuometiniu prezidentu Borisu Jelcinu, buvo apšaudyta iš tankų, kai prezidento įsakas ją paleisti išprovokavo pilietinio nepaklusnumo akcijas. Apie Maskvos įvykius, nusinešusius šimtų žmonių gyvybes, šią savaitę interviu britų žurnalistams priminė Ukrainos prezidentas V.Juščenka.

Dabartinė Rusijos valdžią remia V.Janukovyčių ir su nepasitikėjimu žvelgia į V.Juščenką. Kremliaus netenkina jo planai atvesti Ukrainą į Europos Sąjungą bei NATO ir nutraukti tradicinę posovietinių respublikų priklausomybę nuo Maskvos.

Tačiau skirtingai nei prezidentui Vladimirui Putinui besąlygiškai lojalus parlamentas, oficialieji Kremliaus administracijos atstovai Ukrainos politinės krizės atžvilgiu laikosi lūkuriavimo taktikos.

V.Juščenka reikalauja, kad V.Janukovyčiaus vyriausybė finansuotų pirmalaikius rinkimus, bet šis pareiškė lauksiąs Konstitucinio teismo sprendimo dėl prezidento įsako paleisti Radą teisėtumo. Teismas žada paskelbti savo verdiktą ne anksčiau kaip per mėnesį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.