Prekybininkams paaiškinta „veršienos“ sąvoka

Gyvulių amžius ir šėrimo būdas turi reikšmės mėsos savybėms – skoniui, minkštumui ar spalvai. Tačiau paprastai parduodant nenurodomas nei gyvulių šėrimo tipas, nei jų amžius, todėl žodis „veršiena” gali reikšti skirtingą produkciją.

Europos Parlamentas pritarė reglamentui, pagal kurį daugumoje Europos Sąjungos (ES) šalių veršiena galėtų būti vadinama tik iki 8 mėnesių amžiaus gyvulio mėsa, pranešė Parlamento spaudos tarnyba.

Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, veršelių mitybos pagrindą sudaro pienas ir jo produktai, o jei paskerdžiamas daugiau kaip 6 mėnesių amžiaus gyvulys, tokia mėsa vadinama jau nebe „veršiena”, bet „jautiena”.

Tuo tarpu Ispanijoje gyvuliai daugiausia šeriami pašarais papildytais grūdais, o „veršiena” vadinama iki 14 mėnesių amžiaus gyvulio mėsa.

Tokia praktika trikdo prekybą ir skatina nesąžiningą konkurenciją. Kai kurie verslininkai „veršienos” pavadinimą vartoja tik tam, kad parduotų mėsą brangiau, nors iš tiesų jie parduoda jautieną.

Europarlamentarai pritarė siūlymui sukurti dvi galvijų mėsos kategorijas: V – galvijai, kurių amžius skerdimo metu buvo iki 8 mėnesių, bei Z – galvijai, kurių amžius skerdimo metu buvo nuo 9 iki 12 mėnesių. (Europos Komisija siūlė žymėti šias kategorijas X ir Y raidėmis, tačiau taip jau žymimos gyvūnų lytys). Pirmosios kategorijos mėsa būtų vadinama „veršiena”, o antrosios – kitais terminais.

Tačiau, atsižvelgiant į kultūrinius ypatumus ir tradicijas, keturiose šalyse – Danijoje, Graikijoje, Ispanijoje ir Nyderlanduose – būtų leista vartoti „veršienos” terminą abiejų kategorijų mėsai apibūdinti.

Terminas „veršiena” nebegalės būti vartojamas vyresnių kaip dvylikos mėnesių galvijų mėsai ženklinti.

Ūkio subjektai, pageidaujantys reglamente nustatytus prekių pavadinimus papildyti kita informacija, galės tai daryti.

Suderinamumo tikslais bei siekiant išvengti konkurencijos iškraipymo rizikos, iš trečiųjų šalių importuojamai mėsai taip pat turės būti taikomos šio pasiūlymo dėl reglamento nuostatos.

Europarlamentarai siūlo įpareigoti valstybes numatyti nuobaudas už šio reglamento pažeidimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.