Kodėl reikia miegoti per siestą

Dienos miegas gali sumažinti galimybę mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, ypač aktyviems žmonėms.

Jeigu esate iš tų, kurie po pietų knapsi nosimi, jums nereikia ieškoti priežasčių pakilti nuo stalo ir pasinerti į miegą. Anot tyrimo, išspausdinto naujausiame žurnalo „The Archives of Internal Medicine” numeryje, reguliarus dienos miegas padeda sumažinti riziką mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Daktarės Andronikos Nasko iš Atėnų universiteto medicinos mokyklos atliktas tyrimas leido nustatyti, jog šis įprotis ypač naudingas dirbantiems žmonėms.

Daugiau nei šešerius metus mokslininkai stebėjo 23681 graiką, kurie tyrimo pradžioje neturėjo jokių bėdų su kraujagyslėmis. Greta tokių veiksnių, kaip mityba ar fizinio krūvio dydis, buvo vertinamas įprotis išnaudoti siestą – mažiausiai 3 kartus per savaitę pusvalandį pamiegoti. Stebėjimo metu mirė 792 žmonės, iš jų 132 – dėl širdies ir kraujagyslių ligų.

Tyrimo rezultatai parodė, kad tie, kurie po pietų nuolat pamiegodavo, nuo širdies ir kraujagyslių ligų mirė 37 procentais rečiau nei tie, kurie visą dieną būdravo.

Tų, kurie dieną miegodavo kartkartėmis arba poilsio dienomis, mirtingumas sumažėjo nedaug – 12 procentų.

Be to, tyrimo metu išaiškinta, kad siesta ypač naudinga dirbantiems žmonėms. Tarp pensininkų apsauginis efektas, priešingai, sumažėjo.

Tyrimo autoriai mano, kad siesta atpalaiduoja ir padeda įveikti stresą. Moksliškai įrodyta, kad stresas – širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys. Dirbantiems žmonėms siesta naudingesnė, nes jie patiria didesnį stresą nei nedirbantys.

Tyrimo autoriai pabrėžė jo svarbą, nes jis paaiškina, kodėl Viduržemio ir Lotynų Amerikos šalyse, kuriose siesta laikoma normaliu dalyku, rečiau mirštama nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Nė vienas ankstesnis tyrimas taip išsamiai neanalizavo šios temos.

Tačiau šis tyrimas yra ribotas, nes jo rezultatai tinka tik vyrams. Tai, kad mirė tik šešios stebėtos dirbusios moterys, neleidžia adekvačiai vertinti duomenų, o rezultatų ekstrapoliuoti visiems gyventojams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.