Soties ir linksmybių pabaiga

Sulig Užgavėnėmis prasideda Velykų laukimas ir baigiasi visos linksmybės. Kokiais blynais šiandien, pokalėdinio laikotarpio paskutinę dieną, pavaišinsime šeimą, draugus? Beje, blynai svarbiu patiekalu žiemos išvarymo šventėje greičiausiai tapo todėl, kad savo forma primena saulę.

Sveiko maisto šalininkų šeimininkių šeimininkė kaunietė Danutė Kunčienė Užgavėnių proga siūlo originalius sveikų blynų ir torto receptus.

Blynų vyniotinis

Šiam vyniotiniui paruošti reikės 12 lietinių blynų, 150 g fermentinio sūrio, o įdarui – stiklinės virtų ryžių, virtos morkos ir poro arba po stiklinę šviežių ir raugintų kopūstų (jei rauginti kieti, tai juos derėtų patroškinti), morkos, kmynų.

Tiek ruošiant pirmąjį, tiek antrąjį įdarą daržoves reikia apkepinti, paskaninti, dėti ant blynų, išsklaidyti. Tuomet blynus suvynioti ar sulankstyti, užtarkuoti fermentinio sūrio ir apkepti orkaitėje.

Bulviniai blynai su džiovintais baravykais

3-4 bulves stambiai sutarkuoti. Tarkius perlieti per sietą šaltu vandeniu, nuspausti. Tuomet įmušti kiaušinį, įberti pipirų, įmesti smulkintų mirkytų džiovintų baravykų, mėgstamų džiovintų žolelių, šalavijų, pasūdyti, gerai išmaišyti.

Įdarui reikės: virtų džiovintų susmulkintų baravykų, apkeptų su supjaustyta svogūno ropele. Tuomet į įkaitintą keptuvę pilti aliejų, dėti po šaukštą tarkių, ant jų – įdarą ir vėl tarkių. Vietoje baravykų gali būti ir pievagrybiai ar kreivabudės.

Užgavėnių tortas

Iškepti 12-16 lietinių blynų (pusę jų galima kepti įmaišius kakavos – tortas bus spalvingesnis). Galima rinktis įvairius miltus ir net jų mišinį. Kiaušinių trynius ir išplaktus baltymus į tešlą dėti atskirai, būtina įberti pagal skonį vanilės cukraus. Paruošta tešla turi lengvai tekėti nuo šaukšto. Tešla į įkaitintą ir pateptą riebalais keptuvę pilama samčiu. Patariama iš anksto pasmeigti šakute perpus perpjautą bulvę ir, pamirkius ją aliejuje, tepti keptuvę – rankos nuo karščio nenukentės. Jei blynus teks iškepti anksčiau, nei bus gaminamas tortas, juos visada galima atšviežinti pakaitinus inde virš verdančio puodo.

Iškepus blynus, sluoksniuoti juos ne anksčiau kaip po 15 minučių. Tuomet pertepti mėgstama (slyvų, obuolių, agrastų, serbentų, ypač skani – juodųjų) uogiene, trintomis braškėmis, varške, kondensuotu pienu. Baigus formuoti šį tortą, jis padedamas ant plačiais kraštais lėkštės. Ant torto viršaus užpilama lydyto šokolado, o jo pagrindas apdedamas, pavyzdžiui, svieste pakepintais nuluptų ir gabaliukais supjaustytų kivių gabaliukais.

Blynus galima pertepti su prieskoniais troškintomis daržovėmis (moliūgu, cukinija, morkomis ir pan). Ant tokio torto viršaus tiktų užberti tarkuoto fermentinio sūrio ir bent trumpam pašauti į orkaitę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.