Turizmo projektai – užribyje

Kauno specialistai parodose sulaukia daug klausimų apie galimybes apsistoti kempinge, tačiau šis ir kiti svarbūs projektai šiemet dar nebus įgyvendinti

Kauno savivaldybės administracija miesto turizmo poreikiams kasmet skiria apie milijoną litų. Kauno regiono turizmo informacijos centras (TIC) dalyvauja įvairiose tarptautinėse parodose, rengia pažintinius leidinius, tačiau didesni projektai Europos Sąjungos paramos nesulaukia. Šiemet jos nepavyko gauti turizmo viešosios informacijos infrastruktūrai ir kempingui statyti.

Kempingo dar nebus

Kaip sakė Kauno regiono TIC direktorius Sigitas Sidaravičius, dalyvaujant įvairiose tarptautinėse parodose kauniečių stendo lankytojai daugiausia klausinėja apie mūsų šalies virtuvę, kainas restoranuose ir apgyvendinimą. „Labai daug atostogas planuojančių žmonių parodose teiraujasi, ar turime kempingą, deja, jo dar teks palaukti”, – apgailestavo direktorius.

Pasak Savivaldybės administracijos Plėtros programų valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Irenos Popierienės, Ūkio ministerija neseniai pranešė, kad parengtas kempingo Lampėdžiuose projektas šiais metais paramos greičiausiai negaus. „Jis nebuvo atmestas, bet jį nukonkuravo kiti projektai, – sakė I.Popierienė. – Jis atsidūrė ketvirtoje vietoje tarp atidėtų į rezervą projektų.”

Kempingo projektas parengtas dar 2005 metais. Pernai vieną kartą jis buvo atmestas, bet po skundo vėl grąžintas ir pateiktas kitam vertinimo etapui.

Įrengti kempingą 2,3 ha plote kainuotų 6,9 mln. litų. Savivaldybė skirtų 700 tūkst. litų. Manoma, kad jame per metus apsistotų apie 10 tūkst. turistų.

Verslininkai ir Valstybinio turizmo departamento pareigūnai anksčiau per projekto pristatymą yra sakę, kad Kauno valdžios užmojai pernelyg dideli, buvo galima tenkintis ir kuklesniu projektu arba įgyvendinti jį etapais.

Informacijos plėtra atidėta

Finansavimo nepavyko gauti ir kitam projektui – Kauno regiono turizmo infrastruktūros plėtrai. Pasak šio projekto koordinatoriaus Marijaus Zaborsko, greitkeliuose aplink Kauną norėta pastatyti didelius stendus, kuriuose būtų miesto žemėlapiai su lankytinais objektais, maitinimo, nakvynės vietomis. „Degalinėse ir prie Kauno pilies ketinome įrengti internetinius portalus, – sakė M.Zaborskas. – Juose dviem mygtukais būtų galima gauti informaciją apie laisvus kambarius viešbučiuose, restoranus, lankytinus objektus, atsispausdinti žemėlapį su nubraižytu maršrutu, kaip į juos patekti.”

Planuota, kad aplink miestą bus pastatyti 5 stendai ir 7 informaciniai interneto portalai. „Miestas taptų daug patrauklesnis turistams, – mano M.Zaborskas. – TIC dirba tik iki 18 val., o įrengus terminalus, svarbiausią informaciją būtų galima gauti visą parą.”

Šio projekto vertė – 1,5 mln. litų. Iš ES fondų prašyta 900 tūkst. litų. S.Sidaravičius teigė, kad Ūkio ministerija daugiau dėmesio skyrė stambiems kitų miestų ir regionų projektams. Jo nuomone, prašoma suma nėra didelė. „Valstybė savo prioritetuose numačiusi viešosios turizmo infrastruktūros plėtrą, todėl keista, kad projektas buvo atidėtas į rezervą”, – apgailestavo jis.

Skiria dėmesį parodoms

S.Sidaravičius sakė, kad TIC dalyvauja pagrindinėse tarptautinėse parodose. „Tikslios statistikos, kiek po to padaugėja turistų Kaune, neturime, bet pastebėjome, kad, pavyzdžiui, po parodos Čekijos mieste Brno padaugėjo atvykstančiųjų iš šios šalies”, – teigė Kauno regiono TIC direktorius.

Pasak S.Sidaravičiaus, šiemet parodose daug dėmesio sulaukė leidinys „Kauno architektūra turistams”. „Jis graibstomas ir Lietuvoje, – sakė S.Sidaravičius. – Todėl reikėtų jį pakartotinai išleisti.”

Iš viso Kauno regiono TIC per metus išleidžia apie 0,5 mln. egzempliorių įvairių leidinių. „Planuojame leisti leidinius, kurie būtų orientuoti į tautas, nes japonai Kaune ieško vienų vietų, žydai, rusai – kitų. Greitai išleisime leidinį prancūzų turistams „Prancūzų pėdsakai Kaune”, – pasakojo S.Sidaravičius.

Turizmo reikmėms Savivaldybės administracija per metus atseikėja apie milijoną litų. Jie skiriami leidybai, dalyvauti parodose, nuorodoms, reklamai pigių skrydžių aviakompanijų interneto svetainėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.