Dėl pinigų vaikui – detektyvas

Atžalos išlaikymui pinigų norinti prisiteisti moteris turi į teismą pristatyti pažymą, kad vaiką apskritai pagimdė.

Taip alimentų priteisimo tvarką ironizavo klaipėdietė Irina Černikienė. Ji daugiau nei pusmetį turėjo kovoti, kad iš buvusio sutuoktinio būtų priteisti alimentai. Moteris rankų nenuleido, kol įrodė, jog buvęs vyras, plaukdamas į jūrą, uždirba gerai, o ne vienoje uostamiesčio bendrovėje gauna minimalų atlyginimą.

Įdarbino fiktyviai?

I.Černikienė su vyru Sergejumi išsiskyrė prieš keliolika metų, kai jųdviejų dukrytei buvo tik vieneri.

Moteris tuomet nesiteisė pinigų vaiko išlaikymui, nes gražiuoju sutarė, kad buvęs vyras kas mėnesį skirs po daugiau nei 100 litų ir banke atidarys sąskaitą, kur kaups dukrai skirtus pinigus.

„Tačiau esu dviem šimtais procentų tikra, kad tos sąskaitos jis taip ir neatidarė. Pinigų dukrai jis skirdavo vis rečiau.

Jų reikėdavo reikalauti, o vėliau jaustis tarsi gaučiau išmaldą. Todėl nusprendžiau, kad alimentai turi būti įforminti teisiškai”, – pasakojo klaipėdietė.

Ji kreipėsi į teismą, prašydama, kad šis įpareigotų buvusį sutuoktinį per mėnesį dukros išlaikymui skirti 500 litų.

I.Černikienė tikino puikiai žinojusi, kad Sergejus plaukia į jūrą, todėl uždarbiu nesiskundžia.

„Sužinojęs, kad kreipiausi į teismą, jis netrukus buvo įdarbintas vienoje bendrovėje vairuotoju ekspeditoriumi. Oficialus atlyginimas – 600 litų. Tačiau žinau, kad tuo metu, kai jis neva rašė prašymą priimti į darbą toje bendrovėje, Sergejus tikrai dar buvo išplaukęs”, – teigė pašnekovė.

Buvęs vyras teisme nė karto nepasirodė.

I.Černikienė guodėsi, kad po kiekvieno teismo posėdžio ji jautėsi tarsi apspjauta.

Moteris privalėjo įrodyti, kad tikrai augino dukrą. Todėl ji turėjo pristatyti įvairias pažymas iš darželio, mokyklos, ieškoti liudininkų.

Klaipėdos apylinkės teismas, atsižvelgdamas į neva oficialų Sergejaus uždarbį, priteisė jam kas mėnesį dukros išlaikymui mokėti ne 500, o 300 litų.

Algą mokėdavo eurais

Sergejaus advokatas šį nuosprendį apskundė Klaipėdos apygardos teismui.

Apeliaciniame skunde prašoma panaikinti sprendimą ir, atsižvelgiant į nedideles Sergejaus pajamas, priteisti vyrui kas mėnesį dukros išlaikymui skirti tik 150 litų.

Tačiau teismo nutartį I.Černikienė jau buvo atidavusi vykdyti antstoliams. Jie kreipėsi į banką ir gavo išklotinę, kuri patvirtino, kad vidutinės Sergejaus pajamos per mėnesį yra tūkstantis eurų.

Tokį atlyginimą vyras gavo vienoje užsienio kompanijoje.

Vyras gruodį buvo atleistas iš bendrovės, kurioje neva dirbo vairuotoju ekspeditoriumi.

„Kai tą išklotinę pristačiau Klaipėdos apygardos teismui, jis atmetė apeliacinį skundą ir nurodė, kad dukros išlaikymui Sergejus kas mėnesį turi mokėti 300 litų. Nežinia, ar iš pykčio, tačiau po nutarties buvusio vyro advokatas manęs pasiteiravo, kaip reaguočiau, jei bus kreipiamasi į teismą dėl tėvystės nustatymo. Panašu, kad vyrams svarbu tik padaryti vaiką, tačiau vėliau atžalos likimas jiems nė motais”, – piktinosi I.Černikienė.

Prisiteisia ir tūkstantį

Vyro ir moters teisminiai ginčai dėl pinigų vaiko išlaikymui – kasdienybė.

Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė teigė, kad tarnybos specialistai per metus vaiko interesus gina keliuose šimtuose tokių bylų.

Jos žodžiais, stipriosios lyties atstovai, stengdamiesi išvengti alimentų, darosi vis gudresni. Vyrai oficialiai neįsidarbina, o jei dirba, tai su darbdaviu sutaria, kad legali alga būtų kuo mažesnė.

Vis labiau populiarėjantis būdas išvengti mokėti alimentus – išvažiuoti į užsienį. Jei ten įsidarbinama neoficialiai, pinigų išreikalauti neįmanoma.

„Būna atvejų, kai į teismą ateina gražiai apsirengęs vyras ir aiškina esąs bedarbis. Tik po kurio laiko paaiškėja, kad jis gerai uždirba plaukdamas į jūrą”, – sakė G.Aurylienė.

Remiantis įstatymais, teisme vaiko išlaikymui galima prisiteisti ketvirtadalį tėvo uždarbio, bet suma turi būti ne mažesnė nei 130 litų.

Pasak antstolės Astos Rimaitės – Žičkuvienės, tapo ypač populiaru teismo prašyti priteisti konkrečią pinigų sumą. Yra atvejų, kai moteris išsireikalauja, kad vaikui vyras kas mėnesį skirtų ir tūkstantį litų.

Nemoka ir moterys

Antstolės A.Rimaitės-Žičkuvienės kontoroje šiuo metu yra užregistruota per 500 bylų dėl pinigų vaiko išlaikymui.

Iš 500 tėvų tik apie 100 pinigus skiria geranoriškai ar reikiama suma išskaičiuojama iš atlyginimo.

Likusieji nemoka piktybiškai. Daugelis aiškina, kad neturi jokio pajamų šaltinio, o kitas turtas oficialiai priklauso ne jiems.

90 proc. vengiančių mokėti alimentus yra vyrai, o 10 proc. – moterys.

Mokėti pinigus vaiko išlaikymui vengiantiems tėvams jau po metų bus gerokai sunkiau. Nuo 2008-ųjų sausio 1 dienos pradės veikti Vaikų išlaikymo fondas.

Jame sukaupti pinigai bus skiriami tiems vaikams, kurių išlaikymas tėvams nerūpi, ir alimentų nemokantis tėvas taps valstybės skolininku.

Tačiau kai kurios mamos baiminasi, kadč prisiteisus pinigų vaiko išlaikymui, toks tėvas senatvėje gali pareikalauti išlaikymo iš vaikų.

Baimintis dėl to nereikėtų, nes teisę į tokį išlaikymą turi tik tėvai, kurie patys nevengė išlaikyti savo vaikų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Dėl pinigų vaikui – detektyvas"

  1. le.

    🙁 tik nepaminetas variantas, kodel moteris turi eidama.prasydama elementu moketi advokatams, teismams ir tada bus tik priteista is sutuoktinio,, jei jis kada nors sumokes dalimis… 😀 kodel nenori niekas is ieskomojo laukti pinigu? gal ne visos moteris tokios turtingos,,kad galetu is karto susimoketi ir laukti kada buves brangusis numes koki centa… 😡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.