Navaros rūsių vynas

Navaros regionas Ispanijoje turi tik 18 000 ha vynuogynų, iš juose surenkamo derliaus padaroma 55 mln. litrų vyno per metus.

Rožinį keičia raudonasis

Nuo seno Navaroje daromas beveik vien rožinis vynas (rosado), nes 90 proc. vynuogynų buvo apsodinta Garnachos veisle. Nors rožinis Navaros vynas laikomas geriausiu Ispanijoje, bėda, kad kitose šalyse rožinis nepakankamai vertinamas.

Pastarąjį dešimtmetį Navaros vyndariai įvykdė tylią revoliuciją, kuri sustiprino šio krašto vyno įvaizdį. Navara išėjo iš garsiosios kaimynės Riochos šešėlio ir pasirodė pasauliui su kitokiomis vyno rūšimis, negu iki tol. Pusę vyno gamybos sudaro raudonasis vynas. 40 proc. vyno dar daroma rožinio beveik vien iš Garnachos veislės. Tai puikus, labai lengvas, gaivus sausas vynas. Geras aperityvas. Karštą dieną gaivina geriausiai.

Tradicijos

Modernieji Navaros vyndariai įsikūrę Navaros regiono miestelyje Olite. Olite turi daugiau nei tūkstantį metų ir seną vyndarystės tradiciją. Jauniausia vyriškoji šeimos atžala – komercijos direktorius Alvaras Ochoa – ir jo įmonė įsikūrę miestelio pašonėje. Per metus ši įmonė padaro 700 000 litrų vyno. 55 proc. vyno daro iš savo vynuogių, kitą dalį perka iš kaimynų. Geriausioji vyno dalis brandinama ąžuolinėse statinaitėse. Ochoa jų turi ir prancūziškų, ir amerikietiškų, iš viso 2,5 tūkstančio. Prancūziškos statinaitės naudojamos aukščiausios kokybės vynui, o amerikietiškos – aukštos kokybės.

Vynuogynai

Rūpindamasi vyno kokybe šeima didina nuosavų vynuogynų plotą. Jai priklauso 127 ha., 40 iš jų nupirko dabartinis šeimos galva Chavjeras Ochoa. Senieji yra sausuose šlaituose už dešimties kilometrų, kur kalkakmenio ir molio dirvožemyje vynuogės subrandina geros kokybės derlių. Naujieji – prie naujosios įmonės. Senuose vynuogynuose vynmedžiai auginami „en vaso” – krūmais. Naujuose įrengti treliažai. Didžiausias plotas – 70 ha – skirtas Tempranillo veislei. Visos Ochoa vyno rūšys yra „Denominacion de Origen” – t. y. kontroliuojamos kilmės kategorijos. Todėl vyndarys savo vynuogynuose leidžia vieno ha plote užaugti ne daugiau kaip septyniems tūkstančiams kilogramų vynuogių, kad sultys kekėse būtų koncentruotos. Iš tokių sulčių vynas išeina sodrus, geros struktūros, puikaus aromato ir skonio.

Ch.Ochoa tiesiog neturi teisės nedaryti tik labai gero vyno. Nemažai metų jis dirbo vyriausiuoju enologu Navaros enologijos ir vynuogininkystės centre EVENA.

Kontrolė ir rezultatai

Šis Centras atlieka mokslinius tyrimus ir praktinę vynininkystės Navaroje kontrolę. Kiekvienas vyndarys būtinai pristato visų savo vyno rūšių pavyzdžius EVENA, kurios išvados lemia viską. EVENA pasirinkta strategija ir lėmė Navaros vyno kokybės šuolį. EVENA rekomendavo neapsiriboti tik Garnacha, bet auginti ir kitų Ispanijos regionų bei tarptautines veisles: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay.

Ch.Ochoa daro ir veislių vyno, ir kupažinio vyno rūšių. 70 proc. savo produkcijos eksportuoja. Pasak jo, parduoti baltąjį ir rožinį vyną šiauriečiams sunku. Anglijoje geriau perka, bet anglai nori, kad baltajame vyne būtų ir Chardonnay. Todėl „Ochoa blanco” yra dviejų veislių kupažas – Viuros ir Chardonnay. Pastaroji vynuogių rūšis šiam vynui suteikia charakterio. Skirtingai nuo kitų rožinio vyno rūšių, „Ochoa Rosado Lagrima” daromas kupažuojant Garnachą ir Cabernet Sauvignon. Už kokybę ir įdomumą jis yra gavęs Bordo aukso medalį. Saldusis „Ochoa Vino dulce de Moscatel” taip pat yra skirtingas. Jis šiuolaikiškas – saikingai saldus, gaivus, sudėtingas. Už tai gavo aukso medalį Briuselio konkurse, yra pageidaujamas daugelyje šalių.

Raudonasis Ochoa vynas – tarsi tvirtai sukaltas, bet šiuolaikiškas: švelnus, vaisių tono. Mėgstamiausiąjį „Tempranillo” vyndarys brandina amerikietiško ąžuolo statinaitėse, nes būtent šis ąžuolas suteikia vynui daugiau vaisių skonio.

Daugiau nei pusę metinės produkcijos vyndarys supila į ąžuolines statines ir brandina skirtingą laiką pagal crianza, reserva ir gran reserva kategorijų reikalavimus. Tam ir tas didžiulis kiekis – 2500 statinaičių, ne senesnių nei trejų metų. Tai aiški orientacija į aukščiausią kokybę. Vartotojui lengva rinktis vyną pagal šias kategorijas – visada žinai, kokio „ąžuolinio” skonio gali tikėtis.

Karališkasis vynas

Įmonę 1988 metais įkūrė keli jauni vyndariai. Jie norėjo ne tik pastatyti didelę įmonę, bet ir turėti savo vynuogyną, kad galėtų kontroliuoti kiekvieną vyno gamybos žingsnį. Jie gerai žinojo, ko nori – daryti tik labai gerą ir garsų vyną. „Real” ispaniškai reiškia „karališkas”. Jie naudoja ne tik modernią įrangą, bet ir geriausius būdus. Rožinį, be kurio Navara nebūtų Navara, jie daro senoviniu sangrado būdu. Vynuogių nedrįsta paliesti joks presas. Tokios savitekės sultys pačios geriausios ir pačios brangiausios. Visų pasaulio vyndarių jos labiausiai vertinamos. Jų būna mažai, todėl ir vynas nepigus. Taip daromi geriausi „Marko Real” rožiniai „Homenaje” ir „Mirador de la Reina”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.