Vitamininis eliksyras stebuklingas tik keliolika minučių

Šviežių sulčių vertė atvirkščiai proporcinga prabėgusiam laikui nuo jų išspaudimo

Pamokyti medikų, lietuviai įniko gerti šviežiai spaustas vaisių bei daržovių sultis. Natūralių vitaminų porciją galima suvartoti ir nevargstant prie sulčiaspaudės namuose, pavyzdžiui, bevaikščiojant po didžiuosius prekybos centrus. Tačiau čia įrengtuose sulčių spaudimo skyriuose parduodamos sultys ne visada gali vadintis šviežiomis.

Didesnių centrų sulčių spaudimo skyriuose galima pamatyti išrikiuotus ąsotėlius su išspaustomis greipfrutų, apelsinų, citrinų, obuolių ir kitokiomis sultimis. Induose, ko gero, neužsistovi tik morkų sultys – jos bene labiausiai perkamos.

Vienoje Kauno parduotuvių dėmesį patraukė ledo gabaliukuose stovintis pilnut pilnutėlis ąsotis morkų, burokėlių bei obuolių sulčių mišinio. Pasiteiravus, kada spaustos šios sultys, nė kiek nesutrikusi pardavėja atsakė, jog rytą, nors tuo metu buvo vakaras. Ant minėto ir kitų ąsotėlių nebuvo užrašytas nei sulčių galiojimo, nei išspaudimo laikas.

Kitą dieną apsilankius „Hyper Maxima” prekybos centre, greta vaisinių ir jogurtinių kokteilių lede stovėjo maždaug pusė ąsočio apelsinų sulčių, ant indo buvo užklijuota tos dienos data. Pardavėja žurnalistę patikino, kad visos sultys spaudžiamos tą akimirką, kai jų paprašo pirkėjas. Tačiau tuo pat metu prie citrusinių vaisių spaudimo aparato stovėjo pilnas ąsotis apelsinų ir apie pusė ąsočio greipfrutų sulčių. Stebint žurnalistams, užsakytą porciją greipfrutų sulčių darbuotoja gamino naujai, sulčių ąsotyje nelietė.

Bendrovės „VP Market” atstovės spaudai Viktorijos Jakubauskaitės teigimu, šviežiai spaustų sulčių galiojimo laikas – para. Šios sultys pirmiausia yra skirtos atsigaivinti, o ne sveikatai gerinti. Taigi svarbiausia, kad jos nebūtų sugedusios. Sulčių vitamininė vertė nėra priežastis keisti jų darbo eigą sulčių spaudimo skyriuje. Pasak V.Jakubauskaitės, pardavėjos priverstos iš anksto pasigaminti didesnius sulčių kiekius, kad užplūdus didesniam pirkėjų srautui jiems netektų ilgai laukti. Vis tik, kaip tikino „VP Market” atstovė, kiekvienas klientas turi teisę pareikalauti, kad pageidaujamos sultys jam būtų išspaustos šviežiai.

Kauno medicinos universiteto aplinkos medicinos specialistas profesorius Vytautas Obelenis tvirtina, kad sulčių spaudimo skyriuose sultys turėtų būti išspaustos stebint pirkėjui. „Kaip patikrinti, ar jos išspaustos ką tik, prieš kelias valandas ar praėjusią dieną? Tik tiriant sulčių sudėtį, vitaminų kiekį, būtų galima įtarti, kada jos iš tikrųjų pagamintos. Prekybininku ne visada galima tikėti”, – teigia profesorius.

Pasak V.Obelenio, šviežiai spaustų sulčių vertė pradeda mažėti praėjus keliolikai minučių: vykstant oksidacijai ima mažėti vandenyje tirpių vitaminų kiekis.

„Atkreipkite dėmesį, kaip spaudžia tas sultis, kaip plauna apelsinus, greipfrutus. Visi įvežtiniai vaisiai apipurkšti įvairiais chemikalais, apsaugančiais nuo gedimo, puvimo. Sudžiūvęs chemikalas toli gražu nenusiplauna vos pavilgius jį vandenyje, prastai nuplautas citrusinis vaisius pabąla. Tikėtina, kad ant žievelės likę chemikalai patenka ir į šviežiai spaustas sultis”, – atkreipia dėmesį Kauno medicinos universiteto klinikų Endokrinologijos klinikos vadovas profesorius Gintautas Kazanavičius. Kita vertus, kaip spėja medikas, šie nepageidautini „priedai” leidžia sultims ilgiau neprarūgti.

Beje, pasak G.Kazanavičiaus, pernelyg daug ir dažnai gerti šviežias sultis – nesveika. Pavyzdžiui, morkų sulčių perdozavimą aiškiai parodo pageltusi kūno odos spalva. „Per savaitę – ne daugiau stiklinės morkų sulčių”, – pataria G.Kazanavičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Vitamininis eliksyras stebuklingas tik keliolika minučių"

  1. Jolka

    Nu va – o sako, kad morkų sultis reikia gerti kasdien…

  2. Amanda

    Tikrai skyriuose parduodamos sultys ne visada gali vadintis šviežiomis… Na bent jau man, tai vis vien nebus nieko skaniau, nei gerti šviežiai spaustas vaisių ar daržovių sultis… Ypač jei visos šios gėrybės iš savo daržiuko, sodo. Kaip tik šiuo laikotarpiu mačiau, kad daug kur sulčiaspaudės akcija. Verta pasinaudoti proga, vardan sveikos gyvensenos. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.